Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Петров: "Трябва да благодарим на Бог, за да искаме от Него!"

| обновено на 01.01.18 в 15:39

Честит имен ден на Васил Петров! Големият музикант и певец е кръстен на своя дядо, от когото споделя, че е научил много, включително музикалността е наследство от рода на дядото, чието име носи изцяло. 

Аз се чувствам много добре, Слава Богу! ... Когато можеш да зарадваш публиката, винаги е празник, винаги е удоволствие!...

Контактът с публиката е "взаимна игра"  в добрия смисъл. Публиката във Варна, в Пловдив, в Русе, винаги е била интелигента и е удоволствие!

След хилядите концерти, които сте имали досега?

Има трепет, той е приятен!

Българската публика оценява ли изкуството? Вие имате достатъчно изяви и зад граница!

Слава Богу, да! Бих казал, че е достатъчно интелигентна... Всеки възприема по различен начин и от всеки може да вземеш съвет или идея. Аз винаги съм вземал съвет от хората, защото те дават идеи!

Последната такава идея?

Даже беше във Варна. Бях в такси и шофьорът ми каза да не се променям стила си!

А Вие склонен ли сте да го направите?

Личният ми стил - не, но жанровете - човек винаги може да експериментира...

Това мнение на този човек е по-ценно от най-градивната критика, която може да получиш, защото това е гласът на народа, той е откровен, искрен и неподправен!

Най-важното за Васил Петров?

В кариерата ли?

И в кариерата, и в личния живот?

Аз не ги деля! По естествен начин си идва. Най-приятното нещо, с което обичам да се занимавам е това, което правя. И Слава на Бога,  че ми е дал този шанс да си изкарвам хляба с това, което обичам да правя!


СнимкаНай-важното е човек да реализира това, което носи в себе си! Да предадеш любовта си на другите! Както казва Свети апостол Павел, тя е по-важна от всички!  Той го е казал достатъчно красиво, какво мога да добавя....

Не трябва да правиш компромиси със съвестта си!

Трябва да бъдеш безкомпромисен с идеите, които изповядваш...

От какво обаче не бихте се лишили?

От общението с Бога! Няма как да се лиша! Би било безкрайно глупаво и наивно, безумно даже! На никого не го препоръчвам. Основните проблеми на всички, които живеем на Земята, са отдалечеността от Бога. Хората забравят за Бог и след това се чудят защо имат проблеми и не се сещат да благодарят в щастливите моменти, търсят Го само когато имат нужда от Бог!

Това трябва да се помни! Трябва да благодарим на Бог, за да искаме от Него!...

На нас ни остава да живеем според свободната си воля и това, което Господ ни е отредил да вършим. Най-добре е да оставим на Него, защото Той ще ни насочи в правилния път!

...

Кога усещате по-близо помощта на Бог?

Най-вече в сюблимните моменти, когато имаш нужда от спешна помощ...Например, когато идвам от голям концерт, когато съм и физически, и емоционално изморен...почти не съм спал... след една кратка молитва, която е искрена, нещата се променят изумително...Все едно си имал седмичен сън и никога не си бил изморен, няма и следа от никаква умора! Това препоръчвам на всеки да го прави, няма да сгреши!

Снимка

Пожеланието на Васил Петров?

Хората да имат щастие и здраве и да си "отварят" очите за хубавата музика и за хубавото изкуство!

Красотата за Вас?

И духовната, и физическа красота заслужава адмирации, защото тя е благодарение на Бога, Той е специалист по красотата и е предал  на нас това умение да може да се опитваме да правим красиви неща!

А по какво е специалист човек?

Човек е хубаво да бъде подражател и то на Бога! Да може да усъвършенства талантите си. По -скоро - да превръща дарбата от Бог в талант, това е нашето призвание!


Още за наградите, любовта, компромисите,за страха, молитвите и храмовете във Варна, които Васил Петров познава много добре, защото често е в тях, за късметите и плановете, за суетата и мярката - в интервюто на Габриела Гаврилова:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Магърдич Халваджиян: Успешните хора не обвиняват другите и признават грешките си

Магърдич Халваджиян е един от най-успешните продуценти у нас. Описва себе си като мечтател. Обича да казва, че „хвърчи в облаците, но в същото време е здраво стъпил на земята“.  В годините разбрах, че мечтите са много хубаво нещо, но трябва да ги подплатиш с много можене и знаене. Чак тогава разбираш, че те се сбъдват, категоричен е той. Този урок..

публикувано на 23.07.24 в 08:00
Мария Славкова

Мария Славкова: РИМ-Варна се нуждае от лаборатория за реставрация

Годината е 1972, когато светът е разтърсен от откритието на най-старото злато в света в древен некропол от халколитната епоха. Мястото е бреговете на Варненското езеро, където са открити 294 гроба, за които е характерно голямо разнообразие на погребални ритуали. Открити са и голям брой керамични съдове, каменни и кремъчни сечива, предмети..

публикувано на 22.07.24 в 07:05

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 20.07.24 в 16:05

Пламена Иванова: Възрастните губят радостта от живота, когато забравят игрите от детството си

Варненският психолог и психоаналитик във формиране Пламена Иванова-Бучинска събра в една увлекателна книга "70+ игри от нашето детство". Пламена Иванова е създател на Център за терапия, приложни изкуства и обучения във Варна и на Зона за свобдни игри за деца от 7 месеца до 3 години. Опитът и там, заедно с вдъхновението от игрите с малката и..

публикувано на 19.07.24 в 08:30

Geoff Bub (JUNGLE ROT): Страхотно е, че можем да се срещнем и да говорим лице в лице с всички фенове

Интервю с Geoff Bub (JUNGLE ROT) Американската дет метъл банда JUNGLE ROT ще направи първи концерт в нашата мила родна страна на 21.07.2024 година. Поканата е от „Sofia Waste Water System”. Мястото – традиционно за подобни танцови забави - „Grindhouse Skateboard Club” в София. Съпорт бандите са CONCRETE, ПРОКАЗА и UNBAPTISED. Интервюто с..

публикувано на 19.07.24 в 08:05

От актриса до военен кореспондент: пътят на Горица Радева от Велико Търново до Донбас

Тя е актриса. Играла е на няколко български театрални сцени. Работила е като PR на Шуменския театър. Повече от 10 години събира стари театрални афиши и пиеси. Сред тях са оригинални ръкописи на Йордан Йовков, част от кореспонденцията му до Елин Пелин, първото издание на пиесата "В полите на Витоша" на Пейо Яворов.  Последната сцена, на която застава -..

публикувано на 18.07.24 в 08:05

Белослава: Имам един вдъхновяващ живот, който ценя от сърце

На 18 юли в клуб Ментол   посрещаме Белослава с проекта “Welcome to 74th street” . Заедно с нея на сцената ще бъдат музикантите от J P3: Живко Петров - пиано, Димитър Семов - ударни, Димитър Карамфилов - контрабас и Младен Димитров (Mr. Moon) програминг и перкусии. Събитието е с начален час 21 часа . Чуйте цялото интервю с Белослава в..

публикувано на 18.07.24 в 07:05