Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Манчев: Асансьорът за нагоре и надолу е един и същ

| обновено на 10.01.18 в 18:49

Първата си самостоятелна книга, озаглавена "Мечти и кошмари" представя днес в Арт салона на Радио Варна топ готвачът Иван Манчев.

Далеч от представите за класически „пътеводител“ в кулинарията или сборник с изпитани рецепти, книгата на Иван Манчев има по-скоро биографичен елемент и разказва историята на едно пораснало момче, което се е стремяло и продължава да се стреми да стане най-добрият в работата. По думите на самия Иван Манчев, „Мечти и кошмари“ описва историята на моя живот като кулинар - от първите ми спомени, свързани с храна, през кариерата ми на готвач, до стъпването в ресторантьорския бизнес и изграждането ми като телевизионен образ“.

И още от шеф Иван Манчев: 
"В книгата ще намерите полезни съвети, базирани на моя опит и постоянните ми срещи с хора от бизнеса. Тази книга е и за всички онези, които имат волята да променят средата, в която живеят.

Гост-звезда е Анди Цауг, топ готвач със звезда "Мишлен", в чийто ресторант някога Иван Манчев бели десетки чували с картофи и непознати за него до този момент зеленчуци.

След всичко това кой готви в семейството ви?

 - В моето семейство готви съпругата ми. Много хора и мечтаят да имат готвач в къщи, моята съпруга не попадна на такъв човек.

Имате ли навика да давате съвети?

- Постоянно. Съпругата ми готви прекрасно. Справя се добре...

Бихте я взели на работа?

- Не бих казал.

Казвате, че асансьорът за нагоре и надолу (в книгата) е един и същ. Вие колко пъти сте слизали надолу и сте се изкачвали нагоре?

- Постоянно се качвам и слизам. Животът е колело. Но когато имаш ясна цел и посока за това, което правиш, във времето все по-малко слизаш надолу. Много е важно да знаеш какво ти искаш да направиш с живота си, какво можеш, как си се научил в това, което правиш и след това вървейки нагоре, все по-малко слизаш надолу.

Вие колко време мечтахте за собствен ресторант?

- Минимум 15. За да можеш да успееш в един бизнес, ти трябва да си много стриктен, много педантичен и много да вярваш в това, което правиш. Но, вярата идва от това, което си ти като професионалист.

Имате ли любимо българско ястие?

-  Със сигурност имам много, но една от любимите ми са сармите.


Цялото интервю, както и любимата рецепта на Иван Манчев за приготвяне на сарми, може да чуете в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 16.07.24 в 08:35

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той живее и работи в Лондон, където заедно със съпругата си отглеждат децата си. Тя е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до..

публикувано на 16.07.24 в 08:30
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 15.07.24 в 08:20

Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA): Важно е да не забравяме миналото

Интервю с Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA) Кой не знае Max Cavalera, кой не е чувал за него. В рамките на година заедно с брат си Iggor, двамата презаписаха първите три издания на SEPULTURA – минилбума „Bestial Devastation”, дебюта „Morbid Visions” и „Schizophrenia”. Под името CAVALERA Max и Iggor ще направят концерт и в..

публикувано на 15.07.24 в 07:10

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

обновено на 14.07.24 в 10:40

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10