Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Петя Панева мечтае за албум в годината на своето пълнолетие

Петя Панева
Снимка: Ани Петрова

Талантливата певица Петя Панева изпрати една много успешна 2017-та година, която завърши с отговорното и участие в проекта "Музика в портрети" на Оркестъра за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов. Оказа се обаче, че новата година започна също обещаващо за възпитаничката на НУИ "Добри Христов" - Варна. Освен че 2018-та, живот и здраве, ще  донесе пълнолетие на Петя, това е годината, в която тя си пожела да издаде самостоятелен албум. И ето, че първата крачка е направена. В предаването "Съботна трапеза" певицата представи за първи път най-новата си песен "У вас да дойда, Руске ле", в която отново работи с аранжора Йордан Данев, а в родопската имресия участват също Николай Докторов - кавал и Калин Момчилов - китара.
Новата песен, както и интервюто с Петя Панева, може да чуете в прикачения файл.


Петя ПаневаПесента "У вас да дойда, Руске ле" научих на майсторския клас по пеене на Файка Койнарова на форума "Мост между поколенията" през 2016-та година. Много ми хареса. Първоначално идеята ми беше да я запиша с каба гайда, но след като го обмислих, реших да направя нещо по-различно. Досега не съм записвала само с китара и кавал. И благодаря на Йордан Данев, отново направи страхотен аранжимент! С него много добре си пасваме, защото знам, че отивам, казвам му как искам да звучи, и той точно така го прави. Представих му идеята си: да звучи само с кавал и китара, да е много чисто, записах му първия куплет, и от там насетне той сътвори всичко. Много съм доволна, получи се точно така, както го исках! Моят глас е много силен, дори бих казала по-натрапчив, и затова исках да звучи хем нежно, хем като самата мен., разказа Петя Панева в ефира на Радио Варна.

Петя Панева е родена на 14.06.2000г. в гр. Варна. Учи в НУИ „Добри Христов'' гр. Варна със специалност ударни инструменти и е към школата по народно пеене на Павлинка Тодорова. Пее в Ансамбъл „Одесос'' при МВР Варна и във фолклорна формация "Изгрев". Има записи с Оркестъра за народна музика на БНР.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Господинов получава литературната награда на фестивала Узедом

Българският писател Георги Господинов получава днес наградата на фестивала Узедомски литературни дни, съобщи посолството на ФРГ в София. Узедомските литературни дни се провеждат тази година онлайн под мотото "Божественото" от 14 до 17 април. Господинов ще участва в литературно четене днес по обяд, когато ще му бъде връчена наградата...

публикувано на 17.04.21 в 11:43

Портрети на български царици в изложба на Марина Варенцова-Русева

От 16 април до 9 май 2021 г. в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ ще бъде представена изложба - живопис на Марина Варенцова-Русева. Тя е известна на варненската публика със символните и митологични теми, пейзажи и натюрморти, но този път акцентът е друг. С Марина Русева ни среща Светлана Вълкова. От какъв период сте избрали..

публикувано на 16.04.21 в 06:56

Да поиграем с трите прасенца на открито

Поредната премиера в Държавен куклен театър - Варна е спектакълът за деца "Трите прасенца". Поради изключителния интерес към новия спектакъл той ще се играе три пъти  тази събота, 17-ти април от 11.00, 12.00 и 13.00 ч., на откритата сцена в театъра. Представлението "Дядовото дворче", планувано за 11.00 ч. в закритата зала отпада, като закупените..

публикувано на 15.04.21 в 11:55

Любо Киров с нова песен, предстоящ албум и лятно турне

"Целуни ме" е заглавието на новия сингъл на Любо Киров, който поставя началото на предстоящия му албум. В предаването "Алея на музиката" в ефира на Радио Варна , изпълнителят разказа какво се е променило за него през изминалата година: Усетихме колко са важни за нас простичките неща, като това свободно да пътуваме, да се виждаме, да..

публикувано на 15.04.21 в 10:59

Номинират екипа на ДТ "Стоян Бъчваров" за златен знак за заслуги към Варна

Екипът на ДТ "Стоян Бъчваров" ще бъде номиниран от кмета на Варна Иван Портних за удостояване с почетен знак за заслуги към Варна - златен, по случай 100-годишнината на театъра. Най-големите отличия на Варна се връчват на празника на града - 15 август. Това стана ясно снощи, след финала на юбилейния спектакъл "100", с режисьор Боян Иванов, хореограф..

публикувано на 13.04.21 в 15:45

Златни страници юридическа литература представя Икономически университет-Варна

„Златни страници нормативни актове и юридическа литература от фонда на Икономически университет-Варна“ – така е озаглавена изложбата, организирана от катедра „Правни науки“ съвместно с университетската библиотека. Събитието се провежда в рамките на Седмицата на правото, която продължава до 16 април – Денят на българската конституция. Виртуална..

публикувано на 13.04.21 в 14:10
Spectrum Vocal Band

Фолклорни отпечатъци в новите сингли на Spectrum Vocal Band

От началото на творческия сезон 2020-2021 акапелната група Spectrum Vocal Band работи върху своя втори самостоятелен албум. Проектът е озаглавен "Singerprints" и се фокусира върху нов, съвременен поглед към българския фолклор чрез композиции за 5-гласна акапелна формация, в която единственият музикален инструмент е човешкият глас...

обновено на 13.04.21 в 11:06