Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургас на бунт срещу мръсния въздух

И Бургас въстана срещу замърсяването на въздуха. Десетки излязоха в морския град на мирен протест, с лозунги и кислородни маски в знак на недоволство срещу замърсяването на въздуха.

Повод за протеста, организиран от Инициативния комитет за дейността на "Кроношпан" и Организацията за закрила на българските граждани, са зачестилите сигнали от определени комплекси на Бургас за обгазяване от страна на рафинерията и дървопреработвателния завод в близост.

Стотина жители на различни жилищни комплекси в града се обединиха около мнението, че данните от информационните табла на мобилните измервателни уреди не отговарят на истината, а усещането за нефтени продукти във въздуха и фините прахови частици са се увеличили.

„Проблемите с въздуха са твърде скъпи даже и в национален план. Децата боледуват, отсъстват от училище, родителите съответно отсъстват от работа, за да се грижат за тях. Заради средствата, които сме изхарчили за лечение“, каза пред БГНЕС жителката на Бургас Наталия Николова.

Протестиращите настояват за по-строг контрол към отговорните институции и закупуването на независима лаборатория, която периодично да измерва качеството на въздуха.

„От експерти по чистотата на въздуха съм чувала, че не са достатъчно прецизни тези устройства, те не са калибровани с години. Освен това ние имаме нужда от друга стационарна станция, тази беше от времето на норвежки проект за въздуха в Бургас“, жителката на града Даниела Божинова.

Те настояват за прозрачност и информация от РЗИ, за това с колко е нарасналият броят на хората от региона, страдащи от белодробни и дихателни проблеми.

„Общината или държавата да изиска от съответните замърсители, примерно "Кроношпан" или завода "Лукойл", да закупят стационарни станции за измерване. Също така да закупят уреди, има такива малки уреди, които измерват две - три вещества, да бъдат раздадени на граждани и по този начин да има няколко измервателни начина, които да са независими един от друг“, каза Стефан Петров от ОЗГБ.

Протестиращите връчиха исканията си на заседаващата Постоянна комисия по опазване на околната среда и водите към местния парламент. Местната власт не отрече за множеството сигнали и проблеми с въздуха.

„Единственото, което можем да поемем като ангажимент, е общинските съветници от комисията заедно с администрацията да посредничим в една такава среща между тях и РИОСВ – Бургас и РЗИ Бургас“, каза Георги Митев, общински съветник и началник на Агенция по храните Бургас.

Общинският съветник Бойчо Георгиев заяви, че самият замърсител може да бъде накаран да купи съответните уреди. „Доколкото знам на "Кроношпан" преди половин година са им разрешили с 20% да си повишат капацитета. Тогава това е можело да бъде поставено като условие. Да закупят апаратура за непрекъснати измервания, защото виждате, че продължават оплакванията от гражданите и продължават замърсяванията“, каза той.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отново без вода в ж.к. Бриз

От вчера жителите на част от ж.к. Бриз имат проблеми с водоподаването. Днес в 16.00 часа водата в част от жилищния комплекс отново беше спряна, а причината за това е авария, предизвикана от частна фирма, съобщават от ВиК Варна. Очаква се водоподаването да бъде възстановено около 18.00 часа.

публикувано на 27.04.24 в 16:58
Есенно море

Очаква ни слънчева неделя до обяд, следобед излизайте с чадър

През нощта ще е предимно ясно, а утре ще има променлива облачност, до обяд с повече слънчеви часове. Привечер, главно по крайбрежието с временни по-значителни увеличения на облачността не е изключено да превали и прегърми. Вятърът ще е слаб, през деня до умерен от североизточна четвърт. Минимални температури между 5° и 10°, максимални от 19°..

публикувано на 27.04.24 в 16:51
Депутатът от БСП Борислав Гуцанов

Борислав Гуцанов е водач на листата на БСП във Варна за изборите

На свое заседание Националният съвет на БСП утвърди листите за евроизборите и за предсрочния парламентарен вот на 9 юни , съобщават от партията. Листата за парламентарните избори във Варна се оглавява от председателя на местния областен съвет на БСП Борислав Гуцанов. Той оглавява и листата в Шумен.  За водач на евролистата бе избран..

публикувано на 27.04.24 в 16:46

Започнаха проверки за нередовни туристически пътувания

8 автобуса, пътуващи за Турция са били проверени в нощта на четвъртък срещу петък за нелоялни практики при организиране на туристически пътувания , съобщават от Министерството на туризма. Проверките се извършват от служители на ресорното министерство, съвместно с Комисията за защита на потребителите, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация"..

публикувано на 27.04.24 в 13:21

"Възраждане" представиха кандидатите за народни представители от Варна

ПП "Възраждане" представи днес във Варна кандидатите за народни представители за предстоящите предсрочни парламентарни избори през юни. Водач на листата е лидерът на партията Костадин Костадинов. Следват Коста Стоянов и Светослав Тодоров, а на четвърто място е оперната певица Михаела Зикова. Основната цел е "Възраждане" да бъде първа..

публикувано на 27.04.24 в 13:11

Земетресение с епицентър на 100 км от Варна

Тази сутрин е регистрирано земетресение с магнитуд М=3.4 в района на Черно море. Това съобщават във фейсбук страницата си от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН. По данни на Националния Сеизмологичен Център събитието от 27 април 2024 г., от 06:35 часа българско време е с епицентър на 100 км от град Варна и на 480 км от..

публикувано на 27.04.24 в 11:40

Почистиха колонадата на входа на Морската градина

Почистването на колонадата на входа на Морската градина даде символично начало на общинската кампания "Мисли глобално, действай локално". Целта на инициативата е всеки гражданин да отдели от личното си време и да се почистят както домовете си или около тях. Кампанията предвижда освежаване на междублокови пространства, обществени паркове и..

публикувано на 27.04.24 в 10:17