Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сноубордистът Веселин Ангелов: Все повече хора пробват сноуборд

5
Снимка: архив

Генералната репетиция на световния елит в сноуборда, преди олимпиадата в Пьонгчанг, ще бъде на Световната купа в Банско, започваща от днес до неделя, 28 януари. За 6-те си старта у нас са рекордните 230 състезатели. Каква е атмосферата в зимния ни курорт, вкл. на фона на екопротестите и надмина ли сноуборда по популярност ските? Питаме инструктора по сноуборд Веселин Ангелов, който работи за 14-ти сезон в Банско:

Настроението е доста добро. Тенденцията е все повече хора да се пробват от ски на сноуборд и сме ангажирани почти през цялото време.

Световната купа т.г. ще бъде съпътствана от протестите срещу ново застрояване в Пирин...

Да, според мен не са много прави тези хора, защото половината от тях дори не знаят какво представлява планината със всичките тези туристи, които идват.

СнимкаКак се справяте сега с трафика по лифта? Има ли опашки?

Доста трудно. Независимо по кое време се качват, ако са изпуснали часа си им даваме урок като компенсация. Даваме извънредно работно време, за да може туристите да са доволни от посещението си в Банско.

Международната федерация по ски, за да даде лиценз на България да организира Световната купа, означава че инфраструктурата е достатъчна да поеме такова състезание.

Да, това е така. Но същевременно се затварят част от пистите, по които по принцип туристите могат да карат. В момента е затворена писта "Алберто Томба", за да се проведат състезанията. Три дни е състезанието, но подготовката за него отнема време. Пистата е затворена вече повече от седмица.

Едновременно с това обаче подготовката и провеждането на състезанието е една екстра за присъстващите в момента в Банско да видят състезатели от световен ранг, така че вероятно приемат неудобството да карат по-малко...

Да, голяма гордост е такива хора да ни посещават и да имаме възможност да ги гледаме на живо!

Снимка

През останалото време има ли опашки на лифта?

Опашките са непрекъснато и все големи.

Според вас оптимизирана ли е организацията на лифта като скорост, така че да поема целия туристопоток?

Да, според мен организацията е на много добро ниво. И в чужбина има опашки, но някак не се разбира натоварването, както тук в момента.

Как си го обяснявате вие?

Не знам, може би мениджърите могат да дадат повече пояснение по този въпрос.

Стигнат ли е капацитета на пистите в Банско, според вас?

Аз не мисля, че Банско може да поеме повече от това, което е в момента. от няколко години даже е надминат капацитета. Самият град може да поеме доста хора, но планината не може. Така че, не е само да се направи втора кабинка, въпроса е да се разшири цялата зона. Същевременно да има контрол, защото точно срещу това протестират хората, мислят че като се разреши построяването на втора кабинка и ще се изсекат всичките гори и всичко ще се промени, а не е точно така. Явно не са много добре запознати със строителния план.

И все пак имате ли опасения, че може да се стигне до превишаване на лиценза?

Познавам доста добре всички хора в планината, организатори и мениджъри, предполагам че всички ще спазят стриктно това, което е проектирано.

Вашата прогноза за класирането на Радослав Янков и Александра Жекова?

Мисля, че Радо Янков ще победи и двата манша. Сани се надявам да се представи по-добре от очакваното. В добра форма е, но и другите са на доста добро ниво. Пожелавам успех и на двамата и се надявам да ни зарадват както м.г.!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивелина Кадири

Ивелина Кадири: ДНК данните са нещо неприкосновено, към което маркетингът трябва да се отнася с уважение

Ивелина Кадири е магистър по икономика и по арт мениджмънт, маркетолог с многостранни интереси и убеденост в интердисциплинарното бъдеще на науката. Има дългогодишен професионален опит в областта на авиацията и енергетиката, а в момента е мениджър регулаторни дейности в българска софтуерна компания, световен лидер в управлението на електрозарядни..

публикувано на 01.08.24 в 08:30
Сияна Георгиева и Симеон Георгиев

Защо да се доверим на интериорен дизайнер при обзавеждането на имот

Един имот придобива по-висока стойност, ако е бил обзаведен от интериорен дизайнер. Това споделят специалисти в областта на интериорния дизайн у нас изхождайки от практиката, която имат. В България, и конкретно във Варна, все повече хора наемат интериорни дизайнери, когато обзавеждат жилището си, хотели, заведения и др. Архитект Сияна..

публикувано на 31.07.24 в 09:55

„Небето - риза нетъкана”- изложба на Александър Габровски

Поредната изложба във варненската галерия A&G Art Meeting в разгара на лятото ще ни изстреля в небесните простори не само заради мотото, а и поради смелото, неочаквано приключение, в което ни въвлича младият творец Александър Габровски. Откриването е днес,  31 юли, от 18:30 ч . на ул. "Любен Каравелов" 8. Изразът „Небето, риза нетъкана” в една..

обновено на 31.07.24 в 09:28

Георги Василев: Волейболът винаги ще е част от живота ми, но днес нямам време за него в живописта

Бившият волейболист и треньор Георги Василев представя до 19 август във Варна своя самостоятелна изложба живопис. 24-те творби са подредени на ул. "Шейново" 3. Това е четвъртата експозиция на автора, който за първи път се изявява творчески във Варна, а не в родния Добрич.  Първата изложба на Георги Василев беше преди година и половина в..

публикувано на 30.07.24 в 09:20

Д-р Баева: Стомашните неразположения през лятото са най-често от развалена храна

През юли във Варна и областта не се отчита повишаване на случаите на стомашно-чревните неразположения, но ентероколитите остават най-високия брой при заболяванията в сравнение с останалите, сочи седмичната информация на Регионалната здравна инспекция във Варна. При високи температури на въздуха храната се разваля много бързо, особено ако не са..

публикувано на 29.07.24 в 07:15
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Настоящото служебно правителство е изключително изгодно за ГЕРБ и ДПС

„Първата разпоредба, която е отменена от Конституционния съд, е член 23 от основния закон. Той постановява, че културата, образованието и науката са национални ценности. Това решение ми се струва доста куриозно, но може да бъде прието и като метафора за цялостното поведение на съда“. Това каза в предаването „Позиция“ на Радио Варна политологът..

публикувано на 27.07.24 в 14:04

Галина Станишева след успеха във Виена: Хорът ни единствен се представяше с различна програма на концертите

Варненският детски хор „Добри Христов“ към Общинския детски комплекс спечели първата награда и златния медал в 13-ото издание на Световния фестивал за мир в австрийската столица Виена.  Варненски хор спечели голямата награда на конкурс във Виена (ВИДЕО) В тазгодишното издание участваха 42 хорови формации от 16 държави - хорове  от Китай,..

публикувано на 26.07.24 в 12:25