Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България пренесе аромата на слънцето в Германия

Над 400 000 посетители символично преминаха през нашата страна по време на 10-дневното най-голямо Международно изложение за селско стопанство, хранителна индустрия и градинарство в Берлин. България участва във форума повече от 30 години, но сега за първи път като партньорска държава. На изложението участваха 62 фирми и 12 земеделски производители с над 30 щанда. До утре гостите в българската палата ще могат да открият специфичните за страната ни кулинарни традиции. За всичко това допринасяше фолклорния съпровод и атракции. Посетителите можеха да опитат и традиционни български ястия в специално подготвен за целта ресторант. Снимка

България избра за мото на участието си "Ароматът на слънцето". Свежо ухание и красива декорация от живи рози, подсказваха за символа. Министър Порожанов припомни, че българското розово масло е съставна част от всички световни марки парфюми и само за литър от безценната течност се преработват 4000 кг. розов цвят.  Той посочи, че аграрният отрасъл у нас създава заетост на около 7 на сто от населението и дава 5 на сто от БВП на страната. Един от символите на страната е българското кисело мляко, а 90 на сто от износа на млечни продукти у нас се пада на сирената. България се намира в един от най-древните лозарски райони на света, а създаваните у нас вина са носители на стотици медали от конкурси за вина, научиха гостите на "Зелена седмица". Порожанов подчерта, че "земеделието и преработвателният сектор на България притежават значителен потенциал за производство на качествена продукция с висока добавена стойност".
Снимка
През тази година "Зелената седмица" е с най-голямото международно участие в 92-годишната си история. От 19 до 28 януари 1 660 изложители от 66 държави представят своите продукти на територията на Берлинския панаир от 116 хил. кв. метра площ.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

След изсичането на над половинвековните кедри аспаруховци внасят граждански иск срещу строежа

Недоволни от изсичането на 60-годишните ливански кедри в кв. "Аспарухово" внасят граждански иск в Районната прокуратура срещу проекта за изграждане на жилищна кооперация. Жители на квартала не успяха да скрият болката си от унищожаването на дърветата в центъра, превърнали се в символ за поколения. Те са категорични, че ще се борят докрай. Мотивирало ги е..

обновено на 08.08.24 в 09:40

Турист от Кувейт е платил 18 000 лева за медицинска помощ в Златни пясъци

Турист от Кувейт е платил 18 000 лв. на 29 юли за лечение в медицински център в Златни пясъци. Центърът е с регистрация във Варна, но работи в курорта, съобщи Би Ти Ви. Мъжът е бил закаран до там с линейка. Според фактурата консултацията със специалист е таксувана 1000 лв. Толкова струват и изследванията. Вливането на системи е оценено на 3520..

публикувано на 08.08.24 в 08:07

Депутатите ще обсъждат дали да има един учебник за всеки предмет

Депутите ще разгледат днес промени в Закона за предучилищното и училищното образование, внесени от БСП. Те предлагат да има един учебник и един учебен комплект за всеки предмет.  Ще се обсъждат и промени в Закона за личната помощ, внесени от партия „Възраждане“, които предлагат да се предоставя лична помощ още преди произнасянето от ТЕЛК на..

публикувано на 08.08.24 в 07:41

Спортист от Аксаково започва днес участието си в Олимпийските игри

Младият спортист Тодор Михалев от Аксаково започва днес участието си в Олимпийските игри в Париж. Той ще се състезава в дисциплината модерен петобой и прави олимпийския си дебют на игрите.  27-годишният състезател ще мери сили в световния елит в диспицплините: плуване, езда, фехтовка, стрелба и бягане. Тодор Михалев започва участието си днес..

публикувано на 08.08.24 в 07:21

Регатата "Кор Кароли" предстои във Варна

Международната ветроходна регата „Кор Кароли“ ще се проведе за 24-та поредна година във Варна. Състезанието започва на 14 август с регистрация на участниците и техническа конференция. Гонките стартират в 10 часа на 15 август във Варненския залив. Награждаването на участниците е предвидено за 19 часа на 18 август.  Регатата е основана през 1992..

публикувано на 08.08.24 в 06:53

Къде няма да има ток на 8 август

Без ток във Варненска област днес: - между 8.30 и 17 ч. в с. Крумово, Горица, част от Суворово, Белоградец, Неофит Рилски, част от Ветрино. - между 9 и 17 ч. във Варна в част от местност Прибой, в местностите Дъбравата, Малко Ю, Студен извор, Траката, Евксиновград,Фатрико дере, както и на ул.13-та, ул. Теодор Траянов, ул. Божидар Божилов, ул. Любен..

публикувано на 08.08.24 в 06:11

Слънце в четвъртък

Днес ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб североизточен вятър, следобед до умерен от източна четвърт. Максималните температури слабо ще се повишат и преобладаващи ще са между 29° и 34°, за Варна 30°. Вълнение на морето 2 бала. Температура на морската вода 26°-27°.

публикувано на 08.08.24 в 06:01