Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рок и народна музика заместват училищния звънец в ОУ „Цар Симеон |” във Варна

Във варненското основно училище „Цар Симеон |” от близо месец вместо със звънец учениците влизат в час с музикален сигнал и с приятния призив: "Уважаеми ученици и учители време е за час. Моля заповядайте в класните стаи!".

Учениците в школото се строяват в готовност за началото на учебните занятия с вечния хит на Europe - The Final Countdown.

Освен сигналите за начало и край на часовете, в голямото междучасие звучи българска народна музика. За иновативната идея разказа в интервю за Радио Варна Стоянка Велянова – директор на ОУ „Цар Симеон |”.



- За настроение на всеки две седмици сменяме музикалния фон. В момента звучи български фолклор. Последователно звучат  Право хоро, Пайдушко хоро, ръченица, Дайчово хоро като един приятен фон за почивка.

- Откога въведохте това мелодично озвучаване в училище "Цар Симеон |”, г-жо Велянова?

Снимка- Въведохме го от месец декември в навечерието на Коледа и затова първите подбрани мелодии за голямото междучасие бяха коледни песни. С изключителен ентусиазъм учениците възприеха музиката. На всеки две седмици ние сменяме мелодиите, минахме през класическа музика в първите дни на януари.

- Кой се грижи за музикалния подбор в междучасието?

- Учителят ни по музика подбира подходяща музика, която е или от филми, или от песни, включени в учебниците по музика. Съобразяваме се разбира се и с желанията на учениците. До момента всичко, което сме подбрали се приема много добре и от ученици, и от учители.

- А как се роди тази идея да замените традиционния училищен звънец с приятни музикални елементи?

- Ние винаги сме се старали да направим училището привлекателно и желана територия за учениците. Мелодичният звънец е част от една по-глобална система - училищно радио, чиято промоция ще направим в близките дни. Имаме оборудвана стая с пулт, микрофони, където учениците ще имат възможност да си организират радиопредавания, а ние като ръководство ще правим съобщения.                                                                             

Снимка

С радост учениците възприемат новото музикално оформление в своето училище:

- "Много ми харесва музиката, хубаво е усещането".

- "Аз смятам, че е по-забавно и интересно, отколкото да ти дрънчи един звънец само в главата. Хорото дава настроение, ставаме всички да играем."

- "Мелодиите са много приятни и успокояващи. Аз ходя на народни танци и съм свикнала да слушам народна музика."


Любимият на малчуганите край на занятията е ознаменуван с репликата: "Поредният приятен час завърши". А в края на часовете върви мелодия, на която звучи текст, свързан с безопасното придвижване на учениците до дома.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерт алармира: Заради промени в закон заводи за изгаряне на боклук ще се появяват без екологични оценки

Коалиция „За да остане природа в България“ протестира срещу промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия. Протестът се състоя в неделя в центъра на Варна. Промените бяха внесени от депутатите на ГЕРБ и ДПС между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на..

публикувано на 16.04.24 в 08:30

Øystein G. Brun (BORKNAGAR): Природата е всичко!

Интервю с Øystein G. Brun (BORKNAGAR) „Fall“ e 12 студиен албум на норвежците BORKNAGAR. И отново природата е в основата на композициите. Така е било преди, така е и днес. Дискът излезе в края на февруари и със сигурност е поредният добър повод за поредното гостуване на Øystein G. Brun в „От другата страна“. Интервюто с Øystein G. Brun..

публикувано на 16.04.24 в 08:10
Закон за устройство на територията

Вера Стаевска: Три закона се променят тихомълком по неблагоприятен за гражданите начин

Коалиция "За да остане природа в България" остро се противопоставя на промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия, които депутати от ГЕРБ и ДПС внесоха между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. „Общата нишка във всички промени в тези..

публикувано на 15.04.24 в 09:30

Ed Wynne (OZRIC TENTACLES): В музиката трябва да се усеща радостта от нейното създаване

Интервю с Ed Wynne (OZRIC TENTACLES) OZRIC TENTACLES е английска инструментална рок група. В музиката им се преплитат елементи от разнообразни жанрове, включително психеделичен рок, прогресив рок, джаз, фюжън, електронна музика, дъб музика, уърлд, ембиънт. Създадени в Съмърсет през 1983 година, групата е издала над 30 албума, продадени в над..

публикувано на 15.04.24 в 09:10

БУНА 2 - да разбуним духовете с изкуство

За втора година вълна от съвременно визуално изкуство, музика и дебати ще разплиска варненския залив. А ние ще се изправим на първа линия, ще оставим вълните да ни намокрят и ще се опитаме да съзрем взаимовръзката между съвременната изразност и общочовешкото състояние. Това твърдят организаторите на Фестивала за съвременно изкуство БУНА, който..

публикувано на 15.04.24 в 08:00

Събират средства за третото издание на фестивала Q-jazz във Варна

Варненската школа "Дедал" започна кампания за набиране на средства в полза на предстоящите два фестивала, които организира.  На 11, 12 и 13 юли, в романтиката на рибарско селище "Карантината", ще се проведе третият фестивал  Q-jazz - Джазът на младите.  Както винаги събитието предвижда безплатен транспорт и свободен вход, а ако се осигури..

публикувано на 12.04.24 в 08:30

Експерт: Договори за разлика трябва да има за всички технологии за добив не енергия от морето, не само за вятърна

Предложенията за промени, внесени между първото и второто четене на Закона за енергията от възобновяеми източници в морските пространства, предвиждат името му да бъде променено и той вече да се нарича Закон за вятърната енергия в морските пространства. Това съобщи за Радио Варна Петко Ковачев, който е енергиен експерт в Инициативата „Зелени закони“...

публикувано на 11.04.24 в 08:30