Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Закуска в леглото, поднесена от...робот?

Туристическият бизнес може да замени вноса на кадри с внедряване на роботи и изкуствен интелект. Върху тази теза се фокусираха серия от лекции, дискусии и демонстрации за настоящи и бъдещи професионалисти в туризма. Събитието се проведе във Варна и събра хотелиери, представители на браншовите организации, преподаватели, ученици и студенти.

Един от лекторите е проф. Станислав Иванов, преподавател по туризъм, който прави изследвания по темата „автоматизация и роботизация на услугите в туристическия сектор”. Светлана Вълкова ни среща с експерта:

Как хотелиерите могат да оптимизират разходите си, да подобрят обслужването и да бъдат по-конкурентноспособни с помощта на новите технологии и изкуствения интелект?

Те подобряват връзката с потребителите, подпомагат чистата оперативна дейност на фирмите, като създават едно по-особено преживяване на гостите. Например може да имаме автоматични киоски за чекиране на туристите вътре в хотела – тогава няма да е необходима рецепция, която да е на разположение 24 часа.

Същевременно някои фирми в САЩ вече произвеждат роботи, които доставят храна, напитки до стаите като румсървис. Това води до няколко последици: спестяват се разходи за труд, служителите могат да се концентрират върху допълнителни дейности, същевременно това може да увеличи и приходите, защото някои от гостите биха си поръчали румсървис, само за да видят как роботът доставя поръчката.

Кои са отрицателни последици обаче в този процес?

Служителите понякога се съпротивляват срещу технологиите, защото ги възприемат като заплаха за работното си място, а не като допълнителна помощ в работния процес.

Какво мислят работодателите у нас? Биха ли инвестирали в автоматизирани системи и изкуствен интелект?

Макар че все още не разполагам с конкретни данни /проучването по тази тема ще стартира в края на годината/, като цяло нагласите са положителни. Още повече, че това би решило отчасти проблема с недостига на кадри в бранша. Има и пречки, една от основните икономически пречки са ниските разходи за труд у нас. В Западна Европа, САЩ, Япония, Южна Корея разходите за труд са високи и относителната цена на автоматизираните технологии е сравнително ниска, спрямо цената на труда. При нас е обратното, използването на робот у нас би излязло по-скъпо, отколкото труда на хората - което не е за хвалба, просто тук работниците са ниско заплатени.

Но ако всичко това се въведе в световен мащаб, ние също ще трябва да направим тази стъпка...

Да, България не е изолирана от тези тенденции. Процесите са започнали вече. Самите фирми ще се разделят на две големи групи: такива, които залагат много на автоматизирани системи и по-малко на човешки фактор, но там цените биха били по-ниски; и други, които ще наблягат на обслужването от хора . Вторите ще предлагат по-високи цени за същата услуга.

Т.е. комуникацията с живия човек струва по-скъпо от изкуствения интелект?

Да, винаги.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Винен експерт: Родни вина се предлагат и в Мишлен ресторанти, избирайте българското!

Българите преоткриват  позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино  П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..

публикувано на 14.02.25 в 08:08

Икономист: Бойкотът във варианта, в който се предлага днес, няма да има никакъв ефект

Бойкотът на търговските вериги заради високите цени на хранителните стоки, обявен за днес в цялата страна, няма да има никакъв ефект, ако изключим неговото медийно отразяване. Това коментира в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна доц. д-р Михал Стоянов - ръководител на катедрата по "Икономика и управление на търговията и услугите" в Икономически..

публикувано на 13.02.25 в 18:12
Иван Кабуров

Зеленчукопроизодител: Държавата спешно да ограничи сивия сектор в покупко-продажбата на плодове и зеленчуци, да има контрол

Големият проблем не е точно това, че веригата продава на определена цена и стоката достига до нея на четвърта ръка. Проблемът е, че между земеделския производител и веригата има едно звено, което купува с кухи фирми, не плаща ДДС, не плаща данъци, не попада в контрола на държавата. С едни бусове се разкарва една продукция, ако не е рентабилно в..

публикувано на 13.02.25 в 11:48

Масово хора от по-малки градове купуват жилища във Варна с готови пари

65% от жилищата във Варна се купуват с цел инвестиция, като половината от тях се препродават по-скъпо.Такъв е и процентът на купувачите, влагащи лични средства. Това каза Явор Николов, брокер - специалист в сферата на недвижимите имоти, и преподавател в Икономически университет - Варна.  63% от купувачите на имоти във Варна заплащат в брой..

публикувано на 13.02.25 в 08:05

Клубът на варненските краеведи очаква своите нови членове

23-ма историци, археолози, културолози, етнографи, хора на перото, архитекти и изследователи на богатото регионално минало на Варна и областта се включиха в новосформирания клуб "Варненски краевед".  Краеведският клуб ще организира своята дейност на територията на Народното читалище "Варненски будители - 1926" по график, като в библиотеката на..

публикувано на 12.02.25 в 08:30

Сестрите и акушерките в готовност за протести, ако се намали обучението им с година

Медицинските сестри и акушерките са в готовност за провеждане на масови протести, ако бъде одобрена идеята обучението по тези специалности да бъде намалено от 4 на 3 години. Това каза Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ). Обучението им сега отговаря на изискванията на европейска директива,..

публикувано на 11.02.25 в 19:00

Инвеститор съветва: Спестявайте в злато

Спестяването в злато е единственият легален начин да се избегне най-големият финансов данък - инфлацията. Това подчерта за Радио Варна инвеститорът Макс Баклаян. По думите му спестяването е психология, и не зависи от това дали имаме или нямаме средства. Дори човек, който изкарва 1 000 лева месечно, може да спестява по 50 лева всеки месец, допълни..

публикувано на 11.02.25 в 08:40