Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ще подобряват говоренето на децата в детските ясли

Пилотен проект на Програма за подобряване на говорната среда при деца от 24 до 36 месечна възраст започва във Варна. Съвместната инициатива на Дирекция „Здравеопазване” към Община Варна и студенти от Медицинския университет в града има за задача да изследва броя на думите, които децата от яслените групи знаят и използват. Събраната информация ще се използва за въвеждането на програми за увеличаване на речниковия запас на децата от 24 до 36 месечна възраст. Овладяването на речта от страна на детето започва от момента на раждането, обяснява Лиляна Лазарова от центъра за подкрепа за личностно развитие във Варна. Всеки ден тя се среща с деца с подобни нарушения. Техният брой в последните години расте все повече. Причината - негативният страничен ефект от модерните технологии, които заместват пълноценното общуване на дете и родител. Заради това над 32% от децата говорят трудно, разказва Лазарова.

"Речта, знаете, не е вродена функция. Тя е социална функция, т.е. тя се овладява след раждането."

Проектът за подобряване на речниковия запас и говоренето на децата от 24 до 36 месечна възраст, пилотно, ще бъде приложен в няколко варненски ясли. Децата ще се превърнат в приказни герои, с чиито думи ще се учат да говорят и с думи ще им се обясняват цветовете в заобикалящия ги свят, казва ръководителят на проекта професор Виолета Йотова от Медицинския университет във Варна.

"Още в края на 80-те години в Америка при изследвания е забелязано, че деца, които имат добро говорно въздействие – минимум 1200 думи обменени на час между възрастен и дете, влизат в училищна възраст с по-богат речников запас."

Чуйте повече в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Финансовата комисия одобри проектобюджетът на Община Варна за 2021 година

След множество дебати, продължили повече от 4 часа, съветниците от ПК „Финанси и бюджет” одобриха проектобюджета на Община Варна за 2021 година. Той възлиза на 556.7 млн. лева, от които 68 млн. лева се осигуряват с европейско финансиране. Приходите са в размер на 488.07 млн. лева. От тях 279.1 млн. лева, което е 57,1% от общия бюджет,..

публикувано на 26.02.21 в 18:12

Кои забрани отпадат от 1 март?

От 1 март се разрешава провеждането на присъствени учебни занятия в училищата за ученици със сензорни увреждания. Това се казва в заповед на  министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, издадена днес. Със същата заповед се допуска провеждането на присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни..

публикувано на 26.02.21 в 17:37

Експерт: Не отлагайте паспортизацията на сградите за последния момент - ще излезе по-скъпо

Не трябва да отлагаме паспортизацията на сградите за последния момент, тъй като ще ни излезе по-скъпо . Срокът за създаване на технически паспорти изтича 2022г. , каза Кристиана Атанасова, юрист и професионален домоуправител. По нейни думи срокът е удължаван неколкократно и всички специалисти са на мнение, че няма да бъде удължаван отново.  Тя..

публикувано на 26.02.21 в 16:30

Излъчват онлайн празничен концерт за Трети март

Празничният концерт-спектакъл „Аз българин съм се родил“ по повод националния празник на България - Трети март, ще се излъчва онлайн, заради епидемична обстановка. В програмата ще участват подготвителната група при детски танцов ансамбъл „Зорница“, фолклорния танцов театър "Родина" при НЧ „Отец Паисий“, представителния танцов ансамбъл при СУ за ХНИ..

публикувано на 26.02.21 в 14:39

С последно поколение скенер диагностицират пациентите в УМБАЛ "Св. Марина"

С последно поколение скенер ще диагностицират пациентите в УМБАЛ "Св. Марина". Здравният министър даде старт на работата на последно поколение компютърен томограф.  С новата апаратура ще се разширят възможностите за диагностика на сърдечносъдовите и мозъчните заболявания, както и за изследване функцията на белия дроб. УМБАЛ „Св. Марина“ изнесе на..

публикувано на 26.02.21 в 13:27
Костадин Ангелов

Костадин Ангелов във Варна: С добър темп на ваксиниране ще имаме пълен контрол над вируса до изборите

Ако запазим темпа на ваксинация от последната седмица, до месец и половина ще имаме пълен контрол над епидемият от COVID-19. Това каза здравният министър Костадин Ангелов във Варна, където днес даде старт на работата на последно поколение компютърен томограф в УМБА "Света Марина". Той коментира, че отварянето на зелените коридори зависи от новите доставки..

публикувано на 26.02.21 в 11:39

Приеха проектобюджета за туристическата реклама на Варна

 2021 година ще мине под знака на отбелязването на 100-годишнината от обявяването на града за морски курорт. Това беше изтъкнато на днешното заседание на ПК „Туризъм, търговия и рекламна дейност“. Съветниците одобриха разчета на разходите по бюджета, финансирани от събрания туристически данък. Малко над 550 хил. лева, което е около ¼ от общата рамка,..

публикувано на 26.02.21 в 11:38