Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добрич се готви за Трифон Зарезан

И тази година на 14 февруари празникът Трифон Зарезан ще бъде отбелязан в Добрич с ритуала „Зарязване на лоза“. Организаторите на събитието – община Добрич  и Регионалният исторически музей, отправят покана към желаещите да съпреживеят празника да дойдат в 11 ч. в Етнографския комплекс „Старият Добрич“, да се включат в ритуала и да отпият по чаша вино, предоставено от местни фирми. Традиционното шествие на лозарите ще тръгне в 10,15 ч. от пл. „Старият орех“, пред Общинския младежки център. Шествието, съпроводено от писана добруджанска каручка, музиканти и танцьори, ще спре пред сградата на общината, където ще поканят стопанина на града – кмета Йордан Йорданов, да се присъедини към празнуващите. По-късно, от 11 ч. в Етнографския комплекс „Старият Добрич" ще започне възстановка на ритуала „Зарязване на лоза“ с участието на Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“. Кметът ще зареже ритуално стара лоза и ще благослови лозарите. В разгара на празника ще бъдат обявени резултатите от тазгодишния конкурс за най-добро домашно вино от реколта 2017. Във връзка с празника, в часовете от 10 до 15-сет, на площада пред Часовниковата кула ще се проведе извънредно издание на фермерския пазар.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Между облаци и слънце 30 градуса в понеделник

В часовете преди полунощ ще продължи развитието на купесто-дъждовна облачност и главно на север от Стара планина ще има краткотрайни валежи с гръмотевици, след което процесите ще затихнат и облачността ще намалее. Утре предиобед отново ще има и слънце, а в следобедните часове и вечерта ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, в..

публикувано на 21.07.24 в 15:19

Бялото братство започна изграждането на лагера си на Седемте рилски езера

Бялото братство започна изграждането на лагера си при Рибното езеро в Рила - група от около 30 последователи на Петър Дънов вече са на терена. Духовната школа на Братството ще бъде открита на 1 август, а кулминацията е на 19 август, когато хиляди изпълняват ритуала - танца Паневритмия на молитвения хълм. Според издаденото..

публикувано на 21.07.24 в 15:05

Чехия ще строи нови ядрени блокове и казва сбогом на въглищата

Чехия планира най-късно до края на следващото десетилетие да се откаже от въглищните централи и ще залага все повече на атомната енергетика. Амбициозният план в програмата на кабинета заяви премиерът Петр Фиала по време на пресконференция след подписване на договор с компанията Korea Hydro & Nuclear..

публикувано на 21.07.24 в 14:32

13 катастрофи, при които са пострадали 16 души

През изминалото денонощие в България са регистрирани 13 тежки катастрофи, при които са пострадали 16 души, съобщиха от МВР. В София са се случили 14 леки и една тежка катастрофа. Пострадал е един човек. От началото на годината до момента в страната са станали 3718 катастрофи, при които са загинали 234 души, а 4594 са ранени.

публикувано на 21.07.24 в 14:00

Всички села са обезопасени, каза Калин Стоянов в село Воден

В момента ситуацията е спокойна, всички села са обезопасени, работим по няколко направления с всичката техника и хора на терен, съобщи служебният вътрешен министър Калин Стоянов, който е в с. Воден, община Болярово, област Ямбол, заедно със служебния премиер Димитър Главчев. Служебният вътрешен министър добави, че всеки момент се очаква да..

публикувано на 21.07.24 в 12:58

Натоварен трафик на ГКПП „Кулата“

Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата". Колоната от автомобили е малко над два километра. Преминаването през пункта отнема около час.  Преди обяд трафикът на граничния пункт отново беше интензивен, а колоната стигна до три километра . В следобедните часове положението беше спокойно, а автомобилите преминаваха без изчакване.  По границата..

публикувано на 21.07.24 в 12:52

Спира дейността на пунктовете за технически прегледи, които не са се свързали с Автомобилна администрация

От понеделник, 22 юли 2024 г., ще бъде преустановена дейността на пунктовете за технически прегледи, които не са осигурили свързаност на уредите за измерване (газоанализатор, димомер и спирачен стенд) със системата на ИА „Автомобилна администрация“ (ИААА). До момента 964 пункта вече предават данните автоматично, 8 са частично свързани, а 96 все още..

публикувано на 21.07.24 в 12:14