Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сривът на Microsoft/CrowdStrike разкри опасността от монополите

Глобален срив в информационните технологии предизвика хаос в петък, като преустанови полетите и наруши работата на всички институции - от болници до правителствени агенции. Над целия хаос висеше един въпрос: как една дефектна актуализация на софтуера на Microsoft Windows е довела до спиране на работата на големи части от обществото?

Проблемът възникна в базираната в Остин, Тексас, фирма за киберсигурност CrowdStrike, на която разчитат повечето от световните технологични компании, включително Microsoft, заради програмата Falcon, която блокира изпълнението на зловреден софтуер и кибератаки. Falcon защитава устройствата, като осигурява достъп до широк набор от вътрешни системи и автоматично актуализира защитите си - ниво на интеграция, което означава, че ако Falcon се провали, компютърът е близо до него. След като CrowdStrike актуализира Falcon в четвъртък вечерта, системите на Microsoft и компютрите с Windows бяха засегнати от "син екран на смъртта" и станаха неизползваеми, тъй като бяха хванати в капана на цикъла за зареждане за възстановяване.

Майкрософт е компания със значителна пазарна мощ, която доминира в инфраструктурата за изчисления в облак в Европа и САЩ. Затова бяха засегнати не само компютри, но и сървъри и множество други системи. Преобладаващите заявки от потребители, устройства, услуги и предприятия доведоха до каскадна поредица от сривове с продуктите на Microsoft - а именно Azure Cloud и Microsoft 365. Пораженията в Azure доведоха до допълнителни, но отделни смущения в услугите на 365. Получи се гигантски clusterfuck.

Ето как дефектната актуализация на CrowdStrike се превърна в най-големия ИТ срив в историята, но това не ни казва нищо за това защо глобалната изчислителна инфраструктура изглежда има само една точка на провал. Поне един от ръководителите на CrowdStrike е задавал същия въпрос.

"Техният ИТ стек може да включва само един доставчик на операционна система, облак, производителност, електронна поща, чат, сътрудничество, видеоконферентна връзка, браузър, идентичност, генеративен изкуствен интелект и все повече и сигурност", каза вицепрезидентът на CrowdStrike Дрю Бейгли. "Това означава, че градивните материали, веригата за доставки и дори строителният инспектор са едни и същи".

Това е в основата на случилото се през изминалите два дни. Не става въпрос само за това, че толкова много фирми разчитат на CrowdStrike, а за това, че облачната инфраструктура разчита на изключително мощни компании като Microsoft, които след това подлагат фирмите на изключващи и антиконкурентни практики, които концентрират услугите и предложенията във все по-тесен кръг от възможности.

През юни 2023 г. Федералната търговска комисия отправи покана за публични коментари относно бизнес практиките в областта на изчислителните облаци. Microsoft и Amazon, двете компании, които доминират в това пространство, отговориха, като настояха, че конкуренцията е "процъфтяваща" и "изключително динамична и конкурентна". Google, която е по-малко значим играч от другите две компании, не беше толкова сдържана и предложи документ от 11 страници, в който обвинява Microsoft в задушаване на конкуренцията.

"Сложната мрежа от лицензионни ограничения на Microsoft не позволява на клиентите, особено на съществуващите локални корпоративни клиенти, да изберат друг доставчик на облачни услуги по време на миграцията към облака и в крайна сметка блокира тези клиенти в екосистемата Azure", се казва в жалбата на Google.

Google е права, макар че носи вина за същите грехове. Две трети от световния пазар на инфраструктурни услуги в облака се контролира от тези три фирми, които правят почти невъзможно преминаването между доставчиците, като налагат непробиваеми технически бариери, които възпират доставчиците да се сменят - на практика ги заключват.

Докато синият екран на смъртта се появяваше на летищата по целия свят, председателят на Федералната търговска комисия на САЩ Лина Хан написа в Twitter: "Твърде често в днешно време един-единствен срив води до прекъсване на работата на цялата система, което засяга отрасли от здравеопазването и авиокомпаниите до банките и автотърговците. Милиони хора и предприятия плащат цената. Тези инциденти разкриват как монополите могат да създадат нестабилни системи".

Защо концентрацията, консолидацията и монополизацията ни излагат на риск? Не става въпрос просто за това, че хомогенизираме пазара, като оставяме всички изложени на риск от това, което би трябвало да бъде изолирано прекъсване на услугата. Концентрацията дава възможност за преструктуриране на пазарите. Монополистите изтласкват фирмите от пазара и преработват условията за участие на конкурентите, така че те да не застрашават утвърдените гиганти. Зависимостта на екосистемата на доставчиците от Microsoft може да бъде рационализирана като намаляване на разходите, точно както зависимостта, която Microsoft ще има от друга компания като CrowdStrike, ще бъде рационализирана като намаляване на разходите.

Истинските разходи са външни: когато тези услуги спрат да функционират, кой наистина ще пострада? Главният изпълнителен директор на CrowdStrike, Джордж Курц, е загубил стотици милиони от състоянието си, но то ще се върне. Microsoft и CrowdStrike са загубили някои клиенти и част от бизнеса си, но несъмнено ще спечелят повече, отколкото са имали, в рамките на една-две години. Това важи не само за този прекъсване, но и за всяко друго.

Дали същото важи и за тези, които са се нуждаели от недостъпни по време на блокажа служби за спешна помощ, болници, летища или правителствени агенции? Дали е вярно за останалата част от обществото, която е станала зависима от цифровото посредничество и изчисленията без особен принос, защото тези процеси се управляват от абсолютистки икономически фирми, а не от демократични политически субекти?

Ако това продължи, монополистите ще правят каквото си поискат, а всички ще страдат, когато трябва.
По публикацията работи: Ваня Славова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Заради Олимпиадата забраниха дъвките на френските полицаи

Френският вътрешен министър Жералд Дарманен забрани на полицаите да дъвчат дъвка по време на дежурство по време на Олимпийските игри в Париж през 2024 г., съобщава изданието „Соар“. „Не дъвчете дъвка, не гледайте мобилния си телефон, обръщайте се към хората официално и запазете спокойствие при..

публикувано на 21.07.24 в 09:40

Четири хеликоптера и два самолета ще се включат в гасенето на пожара край Воден

Общо четири хеликоптера и два самолета ще се включат в гасенето на пожара край..

публикувано на 21.07.24 в 09:26
Ираклион

Земетресение с магнитуд 5,2 по Рихтер в Гърция

Земетресение с магнитуд 5,2 по Рихтер е регистрирано тази сутрин в 07:01 ч. местно време на 76 км югозападно от Палайохора, Гърция. Европейско-средиземноморския сеизмологичен център (EMSC) съобщи за сеизмичното явление малко след настъпването му...

публикувано на 21.07.24 в 09:18
Снимката е илюстративна

Затварят част от улицата към Морска гара за шест часа в неделя

Част ул. „Вълноломна“ - от кръстовището с бул. „Приморски“ до паркинга на пристанищната зона, ще бъде затворена за движение на автомобили в неделя - 21 юли, от 17:30 ч. до 24:00 ч. Причината е провеждане на музикален концерт на Южния плаж. Водачите на МПС, посещаващи търговските обекти на свободната пристанищна зона и в сградата на Морска гара, могат..

обновено на 21.07.24 в 09:14

И днес е обявен жълт код за високи температури, следобед ще превали, но във вътрешността на страната

Жълт код за високи температури издаде Националният институт по метеорология за области предимно в южната и югоизточната част на страната. За Северна и Северозападна България кодът е за гръмотевична дейност, очакват се превалявания (виж графиката по-долу). Според прогнозата на НИМХ днес от запад на изток през страната ще преминава студен..

публикувано на 21.07.24 в 09:05

Тома Белев: За 17 години в огромна част от населените места на воден режим в България не е променено нищо

Според официалната статистика, над 300 населени места в България или около 200 хиляди души са в режим на водата. По неофициални данни, тези места са три пъти повече. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ Тома Белев от „Зелено движение“. По думите му, големият проблем в България не е липсата на вода в земеделието, а изцяло..

публикувано на 20.07.24 в 14:15

1/3 от валидаторите в "Градски транспорт" Варна не работят, фирмата която ги е поставила иска още средства чрез анекс към договора

За изграждането на билетната система на „Градски транспорт“ Варна са били изразходвани 8 милиона лева. Поддръжката пък струва 9 милиона за три години. Данните изнесе общинският съветник от ПП/ДБ Михаил Луков, който е и член ПК „Транспорт“. По думите му, тези девет милиона лева през последните години са изхарчени предсрочно и фирмата "Балистик..

публикувано на 20.07.24 в 13:44