Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Качественото брашно е основата на хубавия хляб

Снимка: интернет
Няма нищо по-хубаво от уханието на прясно изпеченият домашен хляб. С хрупкава коричка отвън, с мека и дъхава среда, без консерванти, оцветители, подобрители и всякакви други добавки. В последно време домашните питки и хлябове започват да изместват фабричните. Все повече хората се обръщат към рецептите на своите баби и прабаби. Приготвянето на хляб има многовековна история. Първоначално той се е консумирал под формата на каша от сурови пшенични зърна. По-късно хората открили, че препечена на огън смес е по-вкусна и така започва дългото пътуване на хляба, докато стигаме до наши дни, когато има стотици видове брашна, техники и форми за приготвянето му. Мария Митева е управител на пекарна. Започвайки този семеен бизнес заедно със своя съпруг залагат на здравословното хранене и качествените суровини.


- Глутенът е най-важният показател за хлебопекарни­те свойства на брашното. Можете да изследвате глутена на дадено брашно, като замесите топ­че тесто от него; след това го отмивате на течаща вода, докато тя стане бистра. В ръката ви остава глутенът. По количество той трябва да бъде около 25 на сто от тес­тото, да има светъл цвят и приятен мирис; да е средно разтеглив, еластичен и не-лепкав. Качеството на брашното се оценява и по други показа­тели: цвят, мирис, вкус, ед­рина, влажност.  Важно е да се знае също, че при продължително съхраняване, особено на топло и влаж­но, брашното старее - цветът му потъмнява, мирисът му се вло­шава и то започва да горчи.


Снимка- Защо все по-често хората избират да си пекат хляб у дома?

- Печенето на хляб у дома е нещо чудесно като традиция, като идея, като нещо, което се прави в семейството. Енергията, която носи храната приготвена вкъщи не я носи никоя друга храна. Когато става дума за хляб е важно да се знае, какво се използва за направата му. Казвам това, защото на пазара се появиха много видове брашна, които имат изключително много подобрители, оцветители, глутен на прах и др..Освен това в домашните хлебопекарни се използва мая, която е по-бърза, по-лесна за употреба, но не е много здравословна, колкото е кваса като продукт.

- Как можем да разпознаем качественото брашно?

- Качественото брашно е прясно смляното. Брашното, което не е с много дълъг срок на годност. Дългият срок на годност поставя много въпросителни. Важно е да четем съдържанието изписано на опаковката. Много от добавките са изписани вече на етикетите. Това ме радва, защото човек трябва да има право на информиран избор. Качеството на брашното зависи от качеството на зърнените храни, от които е произведено, от производ­ствения процес, условията и времетраенето на съхране­нието.

Снимка   Снимка   Снимка


- Какво съветвате потребителите?


- Информирайте се! Четете етикетите! Избирайте малки производители, които са близо да хората! Те могат да си позволят да правят качествени неща. Така можете да имате обратна връзка. Да изказвате мнение и да споделяте какво ви харесва и какво не с производителите. Малкото бутиково производство задължава и предлага качествена храна. Все повече хора търсят точно това.

Вяра Николаева разговаря с Мария Митева:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Филмови награди или активизъм - връчват Оскарите

В 2 часа след полунощ на 3 март започва най-известната церемония за връчване на филмови награди "Оскар". За 97-и път Академията за филмово изкуство и наука на САЩ ще отличи най-добрите заглавия от света на седмото изкуство през миналата година. Водещ ще бъде комикът Конан О'Брайън, а бляскавата церемония ще бъде проследена от милиони, въпреки че..

публикувано на 02.03.25 в 09:00

Любомир Кючуков: След скандала между Тръмп и Зеленски ще последва тежък период за Украйна

След скандала между Доналд Тръмп и Володимир Зеленски ще последва тежък период за Украйна. Случилото се вчера в Белия дом, меко казано, е твърде далеч от дипломацията. Това коментира в предаването на Радио Варна „Позиция“ Любомир Кючуков - директор на Института за икономика и международни отношения, бивш зам.-министър на външните работи...

публикувано на 01.03.25 в 14:40
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Конституционният съд удари шамар на ЦИК и "Информационно обслужване"

До една седмица Централната избирателна комисия може да извърши изчисленията, възложени ѝ от Конституционния съд, з аяви в интервю за БНР председателят на ЦИК Камелия Нейкова. Тя обясни, че а нгажиментът на ЦИК е да въведе данните, установени от КС, и да се направят изчисления на изборните резултати, за да се прецени дали оказват влияние върху..

публикувано на 28.02.25 в 07:30

Балерината Стефани Николова: Всяка една роля изисква силен характер, техника и много работа

Стефани Николова е деветокласничка от Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Нейни преподаватели са Антония Станева и Светлана Тоншева (хореограф и репетитор в Държавна опера-Варна). Допълнителната награда на Силвия Томова от Международния балетен конкурс "Сара-Нора Прима" 2024 г. я отличава като много талантлива млада..

публикувано на 27.02.25 в 06:25

Режисьорите на филма за Милен Цветков: И днес той щеше да е безкомпромисен в търсенето на истината

Документалният филм "Милен", посветен на емблематичния журналист Милен Цветков, загинал трагично в пътна катастрофа, ще има своята варненска премиера на 2 март. Прожекцията ще бъде от 18.30 часа във Фестивалния и конгресния център. "Милен" ще бъде представен и в останалите киносалони в морската столица от неделя.  "Човекът, който никога не се..

публикувано на 26.02.25 в 08:00

Olof Wikstrand (ENFORCER): Изграждаме хеви метъл култа по целия свят

Интервю с Olof Wikstrand (ENFORCER) ENFORCER са от вълната групи, които в началото на новото хилядолетие възродиха класическия хеви метъл. И така вече 20 години шведите проповядват култа по целия свят. На 4 март ENFORCER ще направят първи концерт в България. С тях идват и унгарците TÜRBÖWITCH. Концертът на двете банди е в софийския клуб..

публикувано на 26.02.25 в 07:30

Явор Колев: За ветроходството вероятно има написани повече книги, отколкото за шахмата

Регионалната съдийска колегия по ветроходство във Варна има нов председател. В следващите две години на поста ще бъде Явор Колев, едно от популярните и утвърдени имена у нас като състезател, треньор, организатор и съдия.  "К расотата на ветроходството е, че никога не успяваш да го изучиш. Няма момент, в който да кажеш: "Вече не ми е интересно,..

публикувано на 25.02.25 в 08:00