Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варна отбеляза 150-ата годишнина от рождението на капитан I ранг Димитър Добрев

150-ата годишнина от рождението на капитан I ранг Димитър Добрев бе отбелязана тържествено във Варна с военен ритуал и поднасяне на венци и цветя. Церемонията се състоя пред паметника му до Военноморския музей в Морската градина. Капитан Добрев е командир на отряда торпедоносци, извършили атаката срещу турския крайцер „Хамидие” по време на Балканската война.

Името на морския офицер обичайно се свързва с тази голяма военна победа на българския флот. Какво е малко известно за кап. I ранг Димитър Добрев, разказва директорът на Военноморския музей Мариана Кръстева:





Капитан I ранг Димитър Добрев е учил във Военното училище в София, участник е в Сръбско-българската война, завършил е морско училище в Австро-Унгария. Завършва и артилерийския офицерски клас на Руския императорски флот в Кронщат. Участвал е в Руско-японската война и затова е награден с руски орден. Орден „За храброст” – трета степен получава за атаката срещу „Хамидие”. След уволняването си от армията през 1914 година завършва право и работи като адвокат в София. Почива в Търново, но е погребан във Варна.

Бюст-паметникът на кап. Добрев е дело на скулптора Христо Боев и арх.Димитър Даскалов, открит е на 29 ноември 1978 година.

По повод 150-ата годишнина от рождението на капитан I ранг Димитър Добреви 130 години от рождението на капитан-лейтенант Кирил Минков Военноморският музей и Военноморските сили обявяват конкурс за историческо есе, посветено на моряците-герои от войните за национално обединение.

Темите са:

1.Един български флотоводец в изпитания и победи (капитан I ранг Димитър Добрев)

2.За героизма няма давност (капитан-лейтенант Кирил Минков)

В конкурса могат да се включат ученици от 8. до 12. клас, крайният срок е 10 април.

Подробности – в сайта на музея: http://www.museummaritime-bg.com/ или на телефон 052 73 15 23.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Железопътна инфраструктура" с нов директор

Стоян Стоянов е новият генерален директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“. Той е назначен от днес със заповед на министъра на транспорта и съобщенията до провеждането на конкурс. По закон генералният директор е и член на Управителния съвет на НКЖИ. Стоянов е експерт с над 30-годишен професионален опит в сферата на железопътния..

публикувано на 06.08.24 в 14:12

За транспортния кошмар на балчишката Тузла за пореден път сезират полицията

Поредно лято общественият транспорт от Балчик до санаториалния комплекс Тузлата е затруднен да стигне крайната си точка – специализираната болница за рехабилитация в едноименната местност. Причината – паркиралите неправомерно автомобили в едно от двете платна и то зигзагообразно. Движението в почивните дни е още по-затруднено, докато автомобили..

публикувано на 06.08.24 в 13:56

Новак Джокович идва в България за мач с Григор Димитров

Олимпийският шампион Новак Джокович идва в българската столица по покана на нашата първа ракета Григор Димитров, а двамата ще изиграят демонстративен мач помежду си на 17 септември в столичната "Арена София". Досега сърбинът е бил в България само веднъж преди повече от 10 години, когато пристигна за снимките на екшън филма "Непобедимите 2", но никога..

публикувано на 06.08.24 в 13:53

54-годишен мотоциклетист загина в отсечката Кранево-Албена

Инцидентът става вчера, като информацията за възникнало пътнотранспортно произшествие е подадена в полицията около 10.30 часа.  На място е установено, че лек автомобил „Форд“, управляван от 65-годишен мъж, при маневра - завой на ляво, отнема предимството на насрещно движещ се мотоциклет „Хонда“, управляван от 54-годишен мъж.  Вследствие на..

публикувано на 06.08.24 в 13:49

В 11 училища и 20 детски градини във Варна се извършват ремонтни дейности през лятото

В 11 училища и 20 детски градини се извършват текущи ремонти през летните месеци. Строително-ремонтните дейности включват боядисване на класни стаи или занимални, коридори и канцеларии. Извършва се още ремонт на санитарни помещения, подмяна на осветителни тела, частична подмяна на паркет и первази. Строително-ремонтните дейности са възложени от..

публикувано на 06.08.24 в 12:21
Снимката е илюстративна, архив

Катастрофа затвори АМ "Тракия" на входа за Бургас

Тежка катастрофа между две коли е станала на автомагистрала "Тракия" на входа на Бургас в платното за София. От ОД на МВР Бургас потвърдиха, че има и жертва.  Шофьорите да използват за обходен маршрут стария път през Айтос, предаде БНР-Бургас.  Движението се регулира от екипи на "Пътна полиция", съобщават от АПИ. 

публикувано на 06.08.24 в 12:15

Публикуваха за обществено обсъждане проекта за Туристическият гаранционен фонд

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който касае създаването на Туристически гаранционен фонд. С предложения проект се предлагат промени във връзка с пакетните туристически пътувания и свързаните пътнически услуги. Директивата хармонизира обезпечителната схема за..

публикувано на 06.08.24 в 12:02