Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Постижимо ли е съответствие между цена и качество на водата в Добрич?

| обновено на 13.02.18 в 06:21

Бизнес планът за развитие на фирма „В и К“ в Добрич и цената на водата ще бъдат обсъдени от ВиК Аасоциацията днес. Срещата ще се проведе  в зала „Европа“ на Областната администрация от 13.00 ч. В нея ще участват членовете на Съвета на директорите на „В и К Добрич“ АД, представители на общините в областта и граждани. Очаква се на срещата да присъства и Малина Крумова – зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството, съобщиха от Областната управа в Добрич.

В интервю за Радио Варна кметът на Добрич Йордан Йорданов съобщи, че е много вероятно членовете на асоциацията да не приемат бизнес-плана, предизвикал недоволството на гражданите. Те организираха три протеста с искане за подобряване на качеството на В и К услугите. В същото време на 7 февруари Комисията за енергийно и водно регулиране трябваше да се произнесе за цената на водата в Добрич. От КЕВР обаче решиха да изчакат гласуването във водната асоциация.

Ниското качество на водата и ежедневните аварии в Добрич не съответстват на високата цената, която иска водното дружество за кубик вода в града, смятат гражданите. "Дори цена от 3 лева за водата в Добрич е висока за качеството на услугата, която предоставя ВиК", коментира кметът на Добрич Йордан Йорданов.

Ето как Йордан Йорданов коментира кризата с водоснабдяването в Добрич пред Валери Великов:

За Радио Варна управителят на „Водоснабдяване и канализация” – Добрич Тодор Гигински съобщи, че е предвидено цената да се повиши до 3,28 лева, но това увеличение ще засегне евентуално само 47 процента от абонатите. Останалите абонати няма да усетят промяна в цената тъй като поради липса на пречистване и или частично извеждане няма да има увеличение.

СнимкаВ три поредни протеста граждани на Добрич се обявиха срещу увеличението на цената на водата и поискаха оставката на изпълнителния директор на фирма „ВиК”  Тодор Гигински и членовете на борда на директорите.

Участниците в събитието представиха карта с ВиК-авариите в града и местата на разкопаните улици. „Картата е интерактивна и само за няколко часа във Фейсбук гражданите подадоха над 80 сигнала за повече от 50 разкопани улици”.

„Добрич е в беда, искаме вода!”, „Не на общите водомери!”, „Оставка!”, „Уважавайте хората!” – са част от лозунгите, които хората издигнаха на митинга пред сградата на Областната управа. Тогава протестиращите настояха за широко обществено обсъждане на проблемите на „ВиК”-Добрич с участието на представители на КЕВР, на местната власт, експерти и граждани.

Има голяма вероятност ВиК асоциацията в Добрич да не одобри бизнес плана на водоснабдителното дружество днес. От КЕВР коментираха, че ако това се случи, цялата процедура трябва да започне от начало.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бялото братство започна изграждането на лагера си на Седемте рилски езера

Бялото братство започна изграждането на лагера си при Рибното езеро в Рила - група от около 30 последователи на Петър Дънов вече са на терена. Духовната школа на Братството ще бъде открита на 1 август, а кулминацията е на 19 август, когато хиляди изпълняват ритуала - танца Паневритмия на молитвения хълм. Според издаденото..

публикувано на 21.07.24 в 15:05

Чехия ще строи нови ядрени блокове и казва сбогом на въглищата

Чехия планира най-късно до края на следващото десетилетие да се откаже от въглищните централи и ще залага все повече на атомната енергетика. Амбициозният план в програмата на кабинета заяви премиерът Петр Фиала по време на пресконференция след подписване на договор с компанията Korea Hydro & Nuclear..

публикувано на 21.07.24 в 14:32

13 катастрофи, при които са пострадали 16 души

През изминалото денонощие в България са регистрирани 13 тежки катастрофи, при които са пострадали 16 души, съобщиха от МВР. В София са се случили 14 леки и една тежка катастрофа. Пострадал е един човек. От началото на годината до момента в страната са станали 3718 катастрофи, при които са загинали 234 души, а 4594 са ранени.

публикувано на 21.07.24 в 14:00

Всички села са обезопасени, каза Калин Стоянов в село Воден

В момента ситуацията е спокойна, всички села са обезопасени, работим по няколко направления с всичката техника и хора на терен, съобщи служебният вътрешен министър Калин Стоянов, който е в с. Воден, община Болярово, област Ямбол, заедно със служебния премиер Димитър Главчев. Служебният вътрешен министър добави, че всеки момент се очаква да..

публикувано на 21.07.24 в 12:58

Натоварен трафик на ГКПП „Кулата“

Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата". Колоната от автомобили е малко над два километра. Преминаването през пункта отнема около час.  Преди обяд трафикът на граничния пункт отново беше интензивен, а колоната стигна до три километра . В следобедните часове положението беше спокойно, а автомобилите преминаваха без изчакване.  По границата..

публикувано на 21.07.24 в 12:52

Спира дейността на пунктовете за технически прегледи, които не са се свързали с Автомобилна администрация

От понеделник, 22 юли 2024 г., ще бъде преустановена дейността на пунктовете за технически прегледи, които не са осигурили свързаност на уредите за измерване (газоанализатор, димомер и спирачен стенд) със системата на ИА „Автомобилна администрация“ (ИААА). До момента 964 пункта вече предават данните автоматично, 8 са частично свързани, а 96 все още..

публикувано на 21.07.24 в 12:14

Фекални води са залели подлеза на спирка „Акациите"

Заради запушена канализационна тръба от квартал „Чайка“ във Варна фекални води са залели подлеза на спирка „Акациите“-сигнализираха граждани. Аварията е отстранена от ВИК, но подлезът е все още мръсен, а през него минават хора, установи проверка на място. Заместник-кметът по обществен ред и сигурност в общината Илия Коев каза, че е..

публикувано на 21.07.24 в 12:04