Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родители искат да бъде изградена болница за деца с онкохематологични заболявания

На 15 февруари показваме подкрепата си към децата със символа "Златна панделка"

Снимка: БГНЕС
За изграждане на болница за онкоболни деца в столицата, настояха от сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“ в Международния ден на децата с тези заболявания, който отбелязваме днес. На 15 февруари показваме подкрепата си към децата със символа "Златна панделка".

В момента децата с онкохематологични заболявания се лекуват в Клиниката по детска хематология и онкология в ИСУЛ. Често обаче дори се налага да бъдат транспортирани до други болници за различни изследвания, каза председателят на сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“ Маргарита Борисова.

"Чудото на медицината" - така наричат вече онкохематологичните заболявания защото процентът на напълно излекували се деца е над 80 на сто, посочи Теодора Арменкова от сдружението. По думите й, панделката със златист цвят символизира огъня, през които преминават децата по време на лечението - така, както се обработва и скъпоценният материал.

Какво казва към родителите на болните деца майката на едно от излекуваните напълно деца Божана Илиева за трудния път за семейството  - чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!