Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Сайт за Българска илюстрация

Д-р Милена Радева

От близо година в българското интернет пространство вече има платформа за българската илюстрация, която трябва да събере на едно място всичко свързано с нея. Сайтът „Българска илюстрация“ започват своята работа през март 2017 г. Идеята е на илюстратора д-р Милена Радева, която дълги години работи за автори и издатели извън страната. Завършила е бакалавърска и магистърска степен в Националната художествена академия, специалност „Книга и печатна графика“, а през 2017 г. защитава своя дисертационен труд „Българска художествена илюстрация от началото на 40-те до края на 80-те години на ХХ век. Тенденции и явления“. Автор е на различни статии по темата за илюстрацията в България и е художник на близо 100 издания за деца.

- Защо решихте да направите сайт за българските илюстратори?

- Оказа се, че няма никаква платформа в Интернет или в печатните медии, която да следи какво се случва с българската илюстрация и то от много време насам. И т.к. пишейки своята дисертация, се сблъсках с точно този проблем, че не мога да намеря информация за годините от 90-те до днес - какво правят българските илюстратори като изложби, продукция, книги, реших, че е най-лесно вместо да чакам някой да направи такъв сайт или такава медия, да си я направя сама и да обединя на едно място това, което се случва в момента.

- Каква информация предоставя сайтът?

- Започнах да го формирам с търсенето на новини за българските илюстратори и илюстрирани детски книги. Детски визирам най-вече, защото днес само детските книжки имат илюстрации. Останалите са предимно на база корица. Така започнах със събитията и постепенно нещата се развиха до сегашното ниво - актуална информация за самите илюстратори, изложби, събития, представяне на книги, четения, дискусии, анотации за различни книги.

- Как точно работите?

- Аз ги издирвам и търся информация. Основно в Интернет или чрез познати и приятели. Нещо, което българските художници и като цяло артисти не правят е, че никой не си изпраща сам съобщенията до медиите. И това е много грешно като подход, защото ако ти сам не се представиш пред публиката, няма как да очакваш една медия, която и да е тя, да те открие.


Чуйте още от доктор Милена Радева в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Арх. Виктор Бузев: При нас няма входирано намерение за изграждане на висока сграда в района на МБАЛ "Света Анна"

Между АГ болница и МБАЛ "Света Анна" е издадено разрешение за пететажен подземен паркинг и магазин на два етажа. Това каза главният архитект на Община Варна Виктор Бузев в интервю за обзорното предаване „Позиция“. "При нас няма входирано намерение за изграждане на висока сграда в района", допълни архитектът. "За тази зона ПУП гласи, че е за..

публикувано на 04.02.23 в 14:50
Любослав Костов

Любослав Костов, КНСБ: За първи път в България разликата между средна и минимална заплата е толкова голяма

Ако трябва да бъде компенсирана цялата 2022 г, това означава, че минималната заплата от 1 януари 2023 г. трябваше да бъде поне 850 лв., а не 780 лв. Това коментира за предаването "Позиция" Любослав Костов, директор на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ и главен икономист на Конфедерацията. По думите му, разликата между средната..

обновено на 04.02.23 в 13:43

Проф. д-р Георги Кобаков: Превенцията и профилактиката са ключът за справяне с рака

Проф. д-р Георги Кобаков, дм, завършва медицина в Медицинска академия-София през 1981 г. През 1990 г. придобива специалност по “обща хирургия”. През 1990-1994 г. последователно е избран за асистент, старши асистент и главен асистент в Клиниката по обща и оперативна хирургия с колопроктология на МУ-Варна с ръководител проф. д-р Темелко..

публикувано на 04.02.23 в 10:40

Манол Пейков: У нас расте едно ново поколение, започна да заяква истинско гражданско общество

18 часа път от Пловдив до Одеса. Толкова време пътува българският издател, преводач и бивш народен представител Манол Пейков, за да посети Украйна. Пейков е движещата сила на гражданската инициатива "Генератори за Украйна". Споделя, че срещите му с хората там са били вълнуващи, и са отворили за него нов житейски хоризонт. Бесарабските българи и..

публикувано на 03.02.23 в 10:25

Отец Михал Шлахцяк: Обичам България

Отец Михал Шлахцяк е новият католически свещеник на Варна. Той дели времето си между Варна и Бургас и се грижи за  общо 6 църкви. На 39 години е, живее от 12 години у нас и определя себе си, като "откачен поляк, който много обича България". Отецът е роден в полския град Познан, който много му напомня на Сливен. Казва, че фамилията му на български се..

обновено на 02.02.23 в 11:04

Paolo Gregoletto (TRIVIUM): "Записването на албум е образователен процес"

Интервю с Paolo Gregoletto (TRIVIUM) TRIVIUM са част от т.нар. Нова вълна на американския хеви метъл. Групата се събира в навечерието на 21 век, Бързо подписва договор и успява да се задържи на сцената вече 24 години. Като за това време издаде и 10 студийни албума. Paolo Gregoletto се присъединява към TRIVIUM през 2004 година. 19 години по-късно..

публикувано на 02.02.23 в 11:03
Актьорът Михаил Мутафов

Михаил Мутафов: Да бъдеш различен от себе си поне за два часа е чудесно преживяване

Завършил ВИТИЗ в класа на проф. Желчо Мандаджиев, Михаил Мутафов идва заедно със своя професор през 1975 г. във Варненския драматичен театър, за да му посвети целия си творчески път. Със своите над 100 роли от българската и световната драматургия, той оставя ярка диря в историята на нашия театър. Предпочитан актьор на Станчо Станчев, Стоян Камбарев и..

публикувано на 01.02.23 в 09:00