Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Когато обичаш живота ....

| обновено на 24.02.18 в 16:57
8
Снимка: Радио Варна,Г.Гаврилова

Николай Петров от години се занимава с отглеждане на коне. Това правели мъжете в неговото семейство. Той продължил традицията. Затова Тодоровден е празник и за него, и за животните. Облечен в национална носия, той с любов обгрижва конете и не ги оставя дори докато се поздравява с приятели, дошли да наблюдават участието му в кушията в Ботаническата градина край Варна.

Николай спазил обичаите за Тодоровден и изкъпал за здраве конете. Има 4 коня,  с които кара файтон през лятото в курортите. Споделя, че те усещат особеното настроение и затова според него са по-раздразнителни.  С любов "изтрива" сълзите от очите на Палма и Веска, защото "дамите" трябва" да се чувстват комфортно и в голямата суматоха преди надбягването.  Те са заедно повече от десетилетие и се познават добре, а това се забелязва.

Габриела Гаврилова се срещна с Николай Петров от с. Климентово

От 10 години гледам коне с дядо.  14 години карам файтон на Златните и Албена.

Какъв е интереса на чужденците?

За мен е мерака, за другите - не зная


Трудно ли се отглежда кон във време, когато все повече хора предпочитат големия град?

Все едно гледаш дете...Може и да се разболее, той е като човек...

Има ли много коне в района на Варна?

Има. Който има мерак, може да отглежда. Тук се срещат всякакви породи и хората ги отглеждат с различна цел...Арденци има, фризийци има...

Още за празника и любовта към конете - от интервюто с Николай Петров:




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама актьори от варненския театър с номинация "Аскеер"

Две номинации за наградата "Аскеер" за Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ във Варна. За главна мъжка роля е номиниран Константин Соколов за ролята му на Петър в "Ботушът" от Лило Петров, с режисьор Стоян Радев Ге. К. Недялко Стефанов за ролята на Симеон в същата постановка. Пред Радио Варна Стефанов, за когото това е първа номинация заяви, че..

публикувано на 02.05.24 в 09:05

Tomi Koivusaari (BJØRKØ, AMORPHIS): По време на пандемията една част от мен се радваше на принудителната ваканция

Интервю с Tomi Koivusaari (BJØRKØ, AMORPHIS) В края на миналата година китаристът на AMORPHIS Tomi Koivusaari издаде първия си солов албум под името BJØRKØ. Проектът съществува от 2008, но едва през 2023 на бял свят се появи дебютът „Heartrot”. В него участват много гости като Jeff Walker от CARCASS, Shagrath от DIMMU BORGIR, Tomi Joutsen от..

публикувано на 02.05.24 в 08:35

Martijn Westerholt (DELAIN, екс-WITHIN TEMPTATION): В изкуството не трябва да се допускат компромиси

Интервю с Martijn Westerholt (DELAIN, екс-WITHIN TEMPTATION) Нидерландската симфонична метъл банда DELAIN е част от фестивала „Мидалидаре – Рок в долината на виното”, който тази година е между 12 и 14 юли. Отново в село Могилово. DELAIN ще излязат на сцената през първия фестивален ден, когато хедлайнъри са ACCEP. През миналата година бандата..

публикувано на 02.05.24 в 08:30

Експерти за ограниченията за електрическите тротинетки: Заповедта, която се грижи за безопасността за пешеходците, ще увеличи опасността при шофьорите

На последното заседание на Общинския съвет във Варна бяха приети измененията в правилата за движение на електрическите тротинетки. По силата на новата заповед, се въвежда ограничение на скоростта им до 25 км/ч. Забранява се и движението им в паркове, градини, площади и детски площадки, както и тротоари и кръстовища с пресичания на..

публикувано на 01.05.24 в 09:55

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 01.05.24 в 08:30

"Морето не е за една ваканция" припомнят "Приятели на морето"

Морски клуб "Приятели на морето" започва работа по нов, 7-месечен проект "Живият свят на Черно море". 30 деца и младежи ще преминат гмуркаческа подготовка за подводно заснемане на дънната флора и фауна и за вземане на проби от дъното край дивите плажове и буните.  Ще се документират крайбрежните морски екосистем, а след това ще анализират..

публикувано на 30.04.24 в 09:30

Забравени пейзажи представя художникът Милчо Талев

 Галерия Ларго ще представи за първи със самостоятелна изложба във Варна Милчо Талев.  Експозицията се нарича „Забравени пейзажи“ и представя около 20 живописни платна, повечето създадени специално за представянето му във Варна. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художника Милчо Талев:..

публикувано на 29.04.24 в 09:20