Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Арх.Начев: Липсата на адекватен градски транспорт във Варна води до многото автомобили

За един ден порф.Ян Геел успя да локализира проблемите във Варна”, коментира за Радио Варна след публичната лекция на проф.Геел арх.Жулиян Начев, специалист в проектирането на пасивни и енергийно ефективни сгради и кандидат за главен архитект на община Варна на последния конкурс. „Никой не си дава сметка и не се работи да има ясна концепция какво ще се случва във Варна в следващите 5, 10, 15 години и оттам нататък да се изгради инфраструктура, така че тя да обслужва тази посока на развитие. Липсата на адекватен градски транспорт води до многото автомобили, до липсата на паркоместа. Пари се дадоха за него, но той така и не се осъществи.Отчете се, парите ги вземаха и градски транспорт няма. Няма електронни билети, няма работеща електронна система с информация, което се случва в други градове. В София например имат страхотен напредък в тази посока. Няма нови зелени площи. В момента се мисли за унищожаване на зелени площи, за да се направят паркинги или сгради. Искрено се надявам посещението на проф.Геел да е било сигнал за развитието на града”.

Световноизвестния датски архитект и урбанист проф. арх. Ян Геел  определя работата си като медицински преглед и лечение на градска среда в полза на пешеходците и озеленяването. Канен е да „лекува” задъхващи се от население, трафик и строителство мегаполиси като Лондон, Сидни, Сан Франциско, Ню Йорк, Москва. Работи отдадено и за града, в който живее Копенхаген.

Тридневното посещение на проф. Геел във Варна завършва днес. Той проведе семинар „Пешеходната среда в централните градски части“ във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър” (ВСУ) и открита публична лекция. За целта той направи и опознавателна обиколка в част от центъра на Варна - от х-л Черно море, около Фестивалния комплекс, Музикалното училище, градинката „Севастопол”. Проф.Геел коментира, че по тези улици има много дървета. Това е много важен имидж за Варна и е още по-важно да бъде запазен и развит.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Нови павилиони за вестници поставят в Добрич

Осем нови павилиона за вестници ще има в Добрич, някои от тях вече са поставени, съобщава Пронюз Добрич. След проведен търг за отдаване под наем на места за поставяне на преместваеми обекти – павилиони за вестници и списания, фирма „ДТ Преснюс“ЕООД е спечелила осем позиции, за които има сключени договори за отдаване под наем, за срок от 5..

публикувано на 13.06.21 в 07:10
Залез край Варна

Слънце преди обяд, следобед - дъжд

Денят ще започне със слънце, но около и след обяд облачността ще се увеличи. На много ще превали и прегърми, а в Североизточна България са възможни и по-значителни количества. Остават условията за градушки! Ще духа слаб до умерен югозападен вятър, но привечер ще се преориентира от северозапад и ще се усили, на места с пориви до 14-17 м/с...

публикувано на 13.06.21 в 05:49

Под 1% са положителните за ковид-19 за последните 24 часа

81 положителни резултата от 8339 теста са регистрирани у нас, според Националния информационен портал, което представлява 0,97%. От направените тестове 3836 са по метода PCR и са с 31 положителни резултата, а 4 503 са антигенни с 50 позитивни резултата. В София са регистрирани 27 нови случая, във..

публикувано на 13.06.21 в 05:43

Турция е отворена за българите

Движението през граничния пункт Капитан Андреево-Капъкуле е целодневно и ще се засилва. Вече са започнали да се прибират у дома и турските гастарбайтери, които работят в страните от Западна Европа, преди всичко Германия. Разстоянието от Одрин до Истанбул се взима за отрицателно време. Малко..

публикувано на 12.06.21 в 19:05

За три месеца албанските емигранти пратили в родината си 169 млн. евро

През първото тримесечие на тази година депозитите на албански емигранти са се увеличили с 11% в сравнение със същия период на миналата година; Според Централната банка на Албания паричните преводи възлизат на 169 млн. евро, което е със 17 млн. повече същия период миналата година...

публикувано на 12.06.21 в 18:05

Собянин пусна Москва в отпуска заради COVID-19

Кметът на Москва Сергей Собянин обяви в събота „неработна“ седмица в руската столица и други мерки за ограничаване на разпространението на коронавирусните инфекции на фона на бавна ваксинационна кампания, предаде АФП. "През изминалата седмица ситуацията с разпространението на коронавирусните инфекции..

публикувано на 12.06.21 в 17:00

Огромна колона от автомобили на границата ни с Гърция

Колите се пропускат поетапно, а на пътуващите се налага да чакат над два часа в задръстването. На самата граница преминаването се бави, тъй като властите в южната ни съседка продължават избирателно да правят бързи тестове на част от пътуващите. Зелени коридори за хората с ваксини не са осигурени. Колона от автомобили се образува и на влизане в..

публикувано на 12.06.21 в 16:14