Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Арх.Начев: Липсата на адекватен градски транспорт във Варна води до многото автомобили

За един ден порф.Ян Геел успя да локализира проблемите във Варна”, коментира за Радио Варна след публичната лекция на проф.Геел арх.Жулиян Начев, специалист в проектирането на пасивни и енергийно ефективни сгради и кандидат за главен архитект на община Варна на последния конкурс. „Никой не си дава сметка и не се работи да има ясна концепция какво ще се случва във Варна в следващите 5, 10, 15 години и оттам нататък да се изгради инфраструктура, така че тя да обслужва тази посока на развитие. Липсата на адекватен градски транспорт води до многото автомобили, до липсата на паркоместа. Пари се дадоха за него, но той така и не се осъществи.Отчете се, парите ги вземаха и градски транспорт няма. Няма електронни билети, няма работеща електронна система с информация, което се случва в други градове. В София например имат страхотен напредък в тази посока. Няма нови зелени площи. В момента се мисли за унищожаване на зелени площи, за да се направят паркинги или сгради. Искрено се надявам посещението на проф.Геел да е било сигнал за развитието на града”.

Световноизвестния датски архитект и урбанист проф. арх. Ян Геел  определя работата си като медицински преглед и лечение на градска среда в полза на пешеходците и озеленяването. Канен е да „лекува” задъхващи се от население, трафик и строителство мегаполиси като Лондон, Сидни, Сан Франциско, Ню Йорк, Москва. Работи отдадено и за града, в който живее Копенхаген.

Тридневното посещение на проф. Геел във Варна завършва днес. Той проведе семинар „Пешеходната среда в централните градски части“ във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър” (ВСУ) и открита публична лекция. За целта той направи и опознавателна обиколка в част от центъра на Варна - от х-л Черно море, около Фестивалния комплекс, Музикалното училище, градинката „Севастопол”. Проф.Геел коментира, че по тези улици има много дървета. Това е много важен имидж за Варна и е още по-важно да бъде запазен и развит.


ВИЖТЕ ОЩЕ
архив

Пукнаха бронираното стъкло, което пази разкопките на Шишковата градинка

Пукнаха бронираното стъкло, което покрива археологическите находки на Шишковата градинка. Припомняме, при ремонта на градинката, който обхвана и ул. "Михаил Колони",  беше открита късноримска крепостна стена на Древния Одесос, а разкопките бяха вградени в своеобразен кораб и експонирани под стъкло. Сигнал за предполагаемия вандалски акт подаде в..

публикувано на 28.06.22 в 17:00

Преди да влезе в сила още това лято, синята зона в Балчик влиза на поредна сесия

Този път за приемане на решение за избор на членове на съвета на директорите на общинското дружество „Кибела 2014“ ЕАД, което е определено да оперира платеното паркиране в района на улица „Приморска“ и в центъра на града. Заседанието на 30 юни ще започне в 9,00 часа с тази точка като първа в дневния ред. Местният парламент се очаква да..

публикувано на 28.06.22 в 15:19

Средно 17 дни са пребивавали украинците в Балчишко

313 534 нощувки са реализирали украинските граждани, пребивавали в община Балчик от началото на годината до края на месец май. Те са общо 18 426, сочат обобщените данни на Общинска данъчна служба – Балчик. Сравнено с миналата година – за този период от годината тук са били 53-ма украинци с реализирани 177 нощувки. Общият брой на нощувките в община..

обновено на 28.06.22 в 14:42

Окончателно: От 1 юли минималната пенсия става 467 лв.

Парламентът одобри окончателно от 1 юли минималната пенсия да достигне 467 лева , а максималната се покачва до 2000 лева, предаде БГНЕС. Таванът на пенсиите ще бъде вдигнат още веднъж от 1 октомври - до 3400 лева, колкото е размерът на максималния осигурителен доход. Сага минималната пенсия е 370 лв., но от началото на годината всички пенсионери..

публикувано на 28.06.22 в 13:41

Безмитният внос на зърно от Украйна ще доведе до фалити в бранша

Директива на Европейския съюз, позволяваща премахване на вносните мита за стоки, идващи от Украйна , застрашава българското земеделие. За това алармират представители на бранша. Според тях внасянето на зърно и плодове от Украйна ще се отрази негативно на цената на българската продукция, чиято себестойност драстично е нараснала заради повишените цени на..

обновено на 28.06.22 в 13:40
Добрич болница

Липсват лекари в област Добрич

За втора поредна година област Добрич се нарежда на предпоследно място в страната по осигуреност от лекари на брой население, показват данните на Националния статистически институт. Водещи по този показател са областите, в които има медицински университети, а на последно място в класацията е област Кърджали. Липсата на лекари, особено в някои..

обновено на 28.06.22 в 13:40

Приключиха консултациите, очаква се връчване на първия мандат за съставяне на правителство

Приключиха консултациите на президента Румен Радев с политическите партии за съставяне на правителство. Очаква се президентът да обяви дата за връчване на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство, предаде  БГНЕС. „С днешната ми среща с групата на „Възраждане“ цикълът консултации приключи, предстои връчване на мандат на първата..

публикувано на 28.06.22 в 12:20