Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриарх Кирил: Руският и българският народ са с дълбока духовна връзка

Автор:
Снимка: БГНЕС

Руският и българският народ са в дълбока духовна връзка. Изразител на тази връзка е църквата. Това каза на летище "София" Московският и на цяла Русия патриарх Кирил, който, заедно с църковна делегация, пристигна на тридневно посещение в България. По думите му много неща се променят, променя се и политиката, но тези връзки, чрез които църквата свързва народите, преодоляват времето. "Аз с радост засвидетелствам, че тази духовна роля, която обединява народите, днес напълно я поемат българската и руската църква, които поддържат братските отношения и изпитват чувства на солидарност. Патриарх Кирил заяви, че е много радостен да стъпи на гостоприемната и близка до сърцето му българска земя и да се срещне с неговите събратя - патриарх Неофит, братята архиереи, духовенството, както и с вярващия български народ. Затова, по думите му, той пристига в България с много светли чувства и радост от предстоящите му срещи. Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че за нея е голяма чест присъствието на патриарх Кирил именно на Националния празник на България 3 март, както и в честванията на 140-годишнината от края освободителната Руско-турска война. "Ще кажа на патриарх Кирил след малко, че ние българите добре помним своята история, добре познаваме нашата история и добре съзнаваме голямата роля на руското духовенство, на руската православна църква през онези тревожни събития през 1877-78 г., когато благодарение на православната църква беше подготвен руският народ за участие в тази Освободителна война", каза Илияна Йотова. По думите й свободата е дошла на крилата на духовната подкрепа на руската църква и героите от бойните полета по време на войната.  Посещението на руския патриарх е по покана на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и на Светия синод на Българската православна църква.
Това е второто посещение у нас на патриарх Кирил - той посети България за първи път през април 2012 г. Тогава, начело на Българската православна църква, беше патриарх Максим. Сегашното посещение у нас на патриарх Кирил и на църковната делегация от Русия е по повод на 140 години от освобождението на България от турско робство и ще продължи до 4 март. Църковната делегация, водена от патриарх Кирил, беше посрещната на летище "София" от митрополити от Светия синод на БПЦ. Това бяха Старозагорският митрополит Киприан, Русенският митрополит Наум и Врачанският митрополит Григорий. Руският патриарх беше посрещнат също от вицепрезидента Илиана Йотова, от заместник-председателя на Народното събрание Емил Христов и от директора на Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет Емил Велинов.
Патриарх Неофит и членовете на Светия синод ще посрещнат патриарх Кирил в Синодалния параклис "Св. Цар Борис-Михаил", където руският патриарх ще отслужи молебен.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Искат пътностроителните фирми да поставят подробни табели за ремонтите във Варна

Фирмите-изпълнители на обектите по дългогодишния проект на „ВиК - Варна“ да поставят подробни табели с обхвата и конкретните срокове на строително-монтажните работи. Това изискаха от тях от Община Варна. Те трябва да допълват информацията, която дават задължителните указателни знаци по Закона за устройство на територията. Това стана по време на..

публикувано на 12.07.24 в 16:58

Ремонтират републиканския път Балчик - Добрич и панорамния до пристанището?

Имаме уверение от Агенция Пътна инфраструктура, че два републикански пътя, нуждаещи се най-много от ремонт в община Балчик, ще бъдат рехабилитирани. Става въпрос за пътя Добрич – Балчик и панорамният, който свързва входа на града с пристанището и централния плаж и зоната около него. Това съобщи заместник – кметът по устройство на територията Димитрин..

публикувано на 12.07.24 в 16:38

Съставиха актове на незаконно паркирали на плажа в Шкорпиловци

Съставиха актове на водачите на автомобили, паркирали в защитените зони - плаж "Шкорпиловци" и "Камчийска планина", при проведена акция. Това съобщи министърът на околната среда и водите Петър Димитров, който лично участва в проверките, съвместно с Ерджан Себайтин - директор на РИОСВ-Варна и Трифон Бойчев от МВР- отдел "Престъпления срещу природата"...

обновено на 12.07.24 в 16:34
Снимката е илюстративна.

Изгоря стадионът на балчишкото село Соколово

Около 13.00 ч. стадионът на Соколово се запали, огънят тръгна към селото и нивите. След два часа и половина беше загасен, съобщи кметът Исмаил Исмаил.  Продължаваме да следим да не се разгори отново, тъй като започна от различните краища на терена и се пръсна, признателен е кметът на балчишкото село на земеделския производител Даниел Станчев, оказал..

публикувано на 12.07.24 в 15:48
Снимката е илюстративна.

Близо 1000 ментета на маркови дрехи и обувки иззеха от два магазина на Златния пясъци

Близо 1000 ментета на маркови дрехи и обувки иззеха от два магазина в курорта Златни пясъци, съобщават от полицията. Вчера, на територията на Златни пясъци бе проведена специализирана полицейска операция по линия „Интелектуална собственост“. Служителите на Икономическа полиция към ОДМВР Варна са намерили и иззели 443 броя шапки, 236 броя парфюма, 216..

публикувано на 12.07.24 в 15:12

Излязоха резултатите от първото класиране след 7. клас

Министерството на образованието и науката публикува първото класиране от приема за гимназии след 7. клас. Проверката става в системата  https://infopriem.mon.bg/  с входящ номер и идентификационен код. Срокът за записване на класираните ученици в училищата или подаване на заявление за участие във втори етап е 15 – 17 юли 2024 г.

публикувано на 12.07.24 в 14:10

Вик - Добрич приканва да се пести водата

Поради завишена консумация и високите температури, ВиК Добрич приканва гражданите да намалят консумацията на питейна вода, за да се предотврати влошаване на нормалното водоподаване. Работим на пълна мощност, но заради високото потребление, скрити аварии и проблеми в помпени станции, не можем да насмогнем и нормализираме водоподаването навсякъде,..

публикувано на 12.07.24 в 14:04