Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Милко Палангурски: "Сан Стефано е само една стъпка към окончателното освобождение на България"

Санстефанският мирен договор е част от пътя на Освобождението на България. Това са някъде около 15 стъпки в дипломатическо отношение и една война, предшествана от едно въстание.Така че, Сан Стефано е един от маркерите към българската свобода.". Това каза в интервю за предаването "Позиция" на Радио Варна професорът по Нова история на България във Великотърновския университет Милко Палангурски.

И още важни и интересни коментари за стойността на мира и значението на договора, подписан в Сан Стефано.

Самият Сан Стефански мирен договор е един мит. Това е една предварително приготвена конструкция, която трябва да се използва в пропаганден смисъл и няма нищо общо с онова, което предварително е договорено, прието, решено и подписано от основната движеща сила - Руската империя. Но пак подчертавам - българският въпрос  от Цариградската конференция през зимата на 1876-та година до Берлинския договор е европейски. Завършва като такъв и България е призната за европейска държава. А Сан Стефано е само една от онези стъпки, които имат решаващо значение и своя роля и място в този процес.

Всяка от великите сили взима от територията на Османската империя и не може да става дума за никакви алтруистични чувства. Между другото, взимат всички, колкото могат - едни взимат остров Кипър, други взимат Бесарабия и я разменят с нашата Добруджа, трети - Нишкия санджак, четвърти - самата Добруджа. Други се приготвят да вземат Крит, Австро - Унгария гълта Босна и Херциговина, т.е. приятелство с Великите сили е невъзможно, още повече, когато ти не си субект на политиката, а си само един обект. С други думи, разглеждат те като нещо, което може да бъде използвано в името на голямата геостратегическа цел. Независимо каква е тя. В случая целта е ясна - Проливите и топло море, и всички балкански държави, включително и България, са продукт на този геополитически сблъсък. Някои се появиха по-рано, някои - като нас, по-късно. А някои и след нас, като Албания... А както виждате след разпада на Югославия и други държавици. Така че, процесът на разпада на Османската империя и на нейните наследнички  продължава и до ден днешен. И не може да очакваме някакви алтруистични отношения между великите сили по повод някой народ.

Руско - турската война завърши с общоевропейски мир. Конгресът на всички Велики сили потвърждава правото на нас българите да се самоуправляваме на определена територия, макар и разпокъсана на няколко части /създават две автономни държавици, които после се съединяват/. Позитивът от тази война е ясен. Ние не може да си кривим душата и да казваме, че Руско- турската война не е довела до добър резултат за народа ни. Напротив - именно тази война ражда нова България. Друг е въпросът, че решението е общоевропейско, и България вече е част от този европейски концерт.

Ние /България/ даже изпреварихме някои народи с много сериозни традиции. Полша тогава нямаше държавност. Чехия и Словакия нямаха държавност. Ние се появихме на политическата карта на Европа далеч преди някои централноевропейски държави, които са на много по-висок стадий на развитие. Дори само това да е резултатът от договора и войната за нас, е достатъчно да почитаме паметта на загиналите. Но пак казвам - при нас се получава един двояк поглед към Сан Стефано чисто политически, и на всеки Трети март си задаваме този въпрос „Свобода ли е, не е ли свобода?”. Свобода, доколкото е възможно!

Прагматизмът винаги е водещ в международната политика. В международните отношения прагматизмът е номер едно! Сантиментите са за онези, които трябва да викат "УРА!", да взимат оръжието и да решават национални или политически въпроси в окопите, и да умират за това. Не може да има народ, който да умира на фронта, независимо кой е той, без да му бъде представена някаква идеологическа, политическа, културна или религиозна конструкция, която да го обедини около идеята, че трябва да умира.

Варна преди и на 3 март 1878 г.

Във Варна пристигат египетски войски. Египет е с много странен статут - и васал на Османската империя, и под контрола и опеката на Британската империя, заради Суецкия канал. Египетската армия е създадена като британски корпус. Около 20 хиляди души пристигат с кораби във Варна. Корабите първо докарват логистиката - военни болници, комендантски части. След това пристигат редовните войски. Между другото, въвеждат изключителен ред в региона, обесвайки всякакъв вид разбойници без оглед на техният произход и вяра, с което докарват населението в Североизточна България до едно равновесие и спокойствие. Друг е въпросът, че те не участват в Руско - турската война.   Оттеглят се така, както са били транспортирани.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 20.07.24 в 16:05

Пламена Иванова: Възрастните губят радостта от живота, когато забравят игрите от детството си

Варненският психолог и психоаналитик във формиране Пламена Иванова-Бучинска събра в една увлекателна книга "70+ игри от нашето детство". Пламена Иванова е създател на Център за терапия, приложни изкуства и обучения във Варна и на Зона за свобдни игри за деца от 7 месеца до 3 години. Опитът и там, заедно с вдъхновението от игрите с малката и..

публикувано на 19.07.24 в 08:30

Geoff Bub (JUNGLE ROT): Страхотно е, че можем да се срещнем и да говорим лице в лице с всички фенове

Интервю с Geoff Bub (JUNGLE ROT) Американската дет метъл банда JUNGLE ROT ще направи първи концерт в нашата мила родна страна на 21.07.2024 година. Поканата е от „Sofia Waste Water System”. Мястото – традиционно за подобни танцови забави - „Grindhouse Skateboard Club” в София. Съпорт бандите са CONCRETE, ПРОКАЗА и UNBAPTISED. Интервюто с..

публикувано на 19.07.24 в 08:05

От актриса до военен кореспондент: пътят на Горица Радева от Велико Търново до Донбас

Тя е актриса. Играла е на няколко български театрални сцени. Работила е като PR на Шуменския театър. Повече от 10 години събира стари театрални афиши и пиеси. Сред тях са оригинални ръкописи на Йордан Йовков, част от кореспонденцията му до Елин Пелин, първото издание на пиесата "В полите на Витоша" на Пейо Яворов.  Последната сцена, на която застава -..

публикувано на 18.07.24 в 08:05

Белослава: Имам един вдъхновяващ живот, който ценя от сърце

На 18 юли в клуб Ментол   посрещаме Белослава с проекта “Welcome to 74th street” . Заедно с нея на сцената ще бъдат музикантите от J P3: Живко Петров - пиано, Димитър Семов - ударни, Димитър Карамфилов - контрабас и Младен Димитров (Mr. Moon) програминг и перкусии. Събитието е с начален час 21 часа . Чуйте цялото интервю с Белослава в..

публикувано на 18.07.24 в 07:05

Георги Стоянов: Опитите с извалявания от потенциални облаци е в интерес на земеделието ни

Експериментите са свързани с измененията на климата и недостига на вода в някои райони на станата. Такива вече се правят в съседна Румъния от български учени и метеоролози. В напреднала фаза на опити са САЩ, Канада, Китай и Русия, каза за Радио Варна Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз.  Европа изостава, но в Румъния се..

публикувано на 17.07.24 в 08:15

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той живее и работи в Лондон, където заедно със съпругата си отглеждат децата си. Тя е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до..

публикувано на 16.07.24 в 08:30