Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бум на улични котки във Варна

Снимка: Сияна Спиридонова, Радио Варна

Бум на уличните котки във Варна отчитат от неправителствената организация "Animal Hope“ в морския град. За период от 10 години поколението само на една некастрирана котка може да достигне близо 50 000 животни, сочат данни на специалисти. Каква е причината – навярно в нас хората?...

Как може да се овладее популацията и какви са причините за нея, обясни в интервю за Радио Варна Светла Димитрова – част от екипа на организацията „Animal hope”.




Снимка- Става все по-страшно, защото за разлика от кучетата, котките остават по-незабелязани, защото са по-мънички и са по-адаптивни към средата. Те по-често намират къде да се скрият, успяват да се катерят по дървета, да се крият в мази и остават незабелязани, до момента в които не се струпат някъде, намерили храна или някои ги е нахранил. За съжаление котките стават все по-често жертва на изоставяне, защото много хора не са готови да имат домашен любимец, не са наясно, че трябва да кастрират домашния си любимец, да не говорим, че има хора, които безумно развъждат домашни животни, защото трябвало да видят поколението им. Когато не успяват да намерят домове на тези животни, те просто ги изоставят на улицата с надеждата някой да ги вземе.

- Кога проблемът с уличните котки назря в града ни?

Котките до момента, в който не станат много са незабележими, а те в момента са наистина много. Факт е, че Община Варна никога не е имала програма за кастрация на котки, никога не е имала програма за овладяване популацията на котки, няма приют за котки и по никакъв начин не е предприемала действия в тази насока, въпреки че многократно сме внасяли предложения и сме сигнализирали, че проблемът става все по-голям.

Снимка- Много хора обвиняват любителите на животни, които хранят бездомните улични котки, че на тях се дължи бумът на популацията.

- Много често съм срещала това твърдение и искрено се забавлявам с него, защото не съм чула някъде, че котките имат клетъчно делене, т.е. когато една котка се нахрани - да станат две. Това, че се хранят животните, да вярно, събира ги на едно място, но това е в рамките на времето, през което се хранят, след това те си намират техните места на обитание и се връщат там. Това по-никакъв начин не провокира тяхното размножаване, по-скоро е начин за тяхното оцеляване. Начинът да се намали популацията е просто с масова кастрация. Призоваваме хората да осиновяват и да не изоставят животните.

- Кой осиновява животни у нас?

- Преди време осиновяваха предимно чужденци, но сега има някаква промяна в нагласата на хората, осиновяват и българи. В чужбина се осиновяват предимно животни, които имат проблем, такива каквито трудно биха били приети в България.


Потърсихме мнението по темата и на специалист – ветеринарния лекар д-р Виктория Иванова.


Снимка- Д-р Иванова, има ли наистина бум на бездомни котки във Варна?

- Да, определено. Популацията на уличните животни е в пъти повече. Много от хората постъпват безотговорно спрямо отглеждането, осиновяването и закупуването на домашни любимци. Не осъзнават голямата отговорност и още при първата здравословна пречка взимат решението не да обгрижат животното, а да го изхвърлят на улицата като по-лесен вариант.

- Каква опасност крият болните бездомни кучета и коти за домашните ни любимци?

- Те са резервоар, източник на заболявания. Ние чисто механично можем да пренесем тези зарази в дома си, които са една потенциална опасност и за нашите домашни любимци. Имат много бълхи, които могат да паратизират и по кучета, и по котки.

- А до колко опасни за здравето на хората могат да са бездомните котки, скитащи по улиците на града?

- В частност котките не са чак такъв носител на зоонозни заболявания, естествено те са източник на някои трансмисивни заболявания, паразитози, дерматологични проблеми.

Снимка- Какъв е начинът да се намали този бум на популацията сред котки в момента?

- Редуцирането на тази популация на безпризорните животни би се случило по два начина: отговорност спрямо отглеждането на животни и масови мероприятия, свързани с кастриране. Има достатъчно колеги, които отговорно са се заели с програми по кастриране на безпризорни животни, дори без никакво финансово обезщетение.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Елина Райнова, Сдружение ЗА ТЕБ - Варна

Сдружение ЗА ТЕБ: Да влезем в обувките на другия и да решаваме проблемите заедно

На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания.  В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат..

публикувано на 09.07.24 в 07:00
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 08.07.24 в 08:00

Оперната прима Красимира Стоянова: България чрез творците си, които я прославят, отдавна е прекрачила "културния" Шенген

България чрез творците си, които я прославят по света, отдавна е прекрачила "културния" Шенген " и  е известна с постиженията си в тази сфера. Българските политици трябва да се обърнат към нас, често повтарям това. Заяви във Варна звездното сопрано Красимира Стоянова след репетиция на "Бохеми", премиерата на операта в рамките на фестивала "Опера в..

публикувано на 06.07.24 в 10:10

Християн Облаков представя новата си книга за Йосиф х. Стоянов

Новата книга на Християн Облаков „Йосиф х. Стоянов, инженер, общественик, кмет на Варна“ ще бъде представена на 5 юли от 18 часа в Арт салона на Радио Варна. Книгата проследява живота и труда на Йосиф х. Стоянов - един от варненските проектанти от първата половина на ХХ век, който също е специалист в областта на хидроинженерството и..

публикувано на 05.07.24 в 07:30

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 04.07.24 в 07:05

Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE): Нищо не става за една нощ

Интервю с Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE) Немският китарен герой Axel Rudi Pell и бандата му тази година са част от афиша на фестивала „Midalidare – Rock In The Wine Valley”. Малко по-рано през годината групата издаде и албума „Risen Symbol”. Също така певецът Johnny Gioeli представи и нова песен в дует със Светлана Близнакова – Sevi...

публикувано на 04.07.24 в 06:00

Кристиан Ивковски: Един ден ще направя свои открития във физиката

15-годишният варненец Кристиан Ивковски спечели първо място в конкурса "Физиката през вековете" в конкуренцията на 1600 участници от средните училища във Франция и френските училища по света. Конкурсът е организиран от Съюза на учителите по физика и химия в рамките на Годината на физиката. Осмокласникът от Френския лицей „Шарл Перо“-Варна, спечели..

публикувано на 03.07.24 в 09:31