Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Платформа учи онкоболни за стадиите на заболяването

Международен ден на децата с онкологични заболявания
Снимка: www.decaohz.org

Детайлна информация, подготвена от лекари предлага първата по рода си у нас платформа за хора с онкологични заболявания и техните близки. Това каза за Радио Варна председателят на фондация „Победи рака” д-р Полина Лъжанска.

Платформата Cancercare.bg, запознава пациентите със същността на раковите заболявания и разглежда пътя на пациента от появата на различните симптоми на заболяването по време на лечението на онкоболните, както и животът им след това.

Интернет страницата съдържа публикации и видеа, свързани както със самото лечение, така и с психо-социалните аспекти и начините, по които може да се помогне на човек с онкологично заболяване.

За момента на платформата, която е активна едва от седмица, е налична информация за основните и най-често разпространените ракови заболявания у нас – рак на гърдата, рак на белите дробове, рак на дебелото черво и др.  

Броят на заболяванията, чиито симптоми и лечение ще бъдат обяснени тепърва ще бъде увеличаван.

Полина Лъжанска допълва какво предстои в близко бъдеще:



Калкулаторът, чрез който всеки ще може да прецени рисковете да се разболее от онкологично заболяване се очаква да заработи на платформата до края на лятото.

Oще по темата за помощта,с  която новите технологии подпомагат болни от онкологични заболявания може да прочетете тук.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Невен Боянов и партньорът му Франк Флеминг по време на представянето на DivaCare

В Start Up тази седмица: Български app помага на жени с рак на гърдата

В месеца за информираност за рака на гърдата в StartUp ви срещаме с Невен Боянов - софтуерен специалист, който стои зад реализацията на идеята за платформа, в която жените, преживели операция за рак на гърдата да намерят всички възможни ресурси, които да..

публикувано на 10.10.17 в 13:00
ВИЖТЕ ОЩЕ

Катастрофа край Каспичан по АМ "Хемус", движението се отбива по стария път

Катастрофа е станала на Автомагистрала "Хемус" по пътя Варна - Шумен на километър преди бензиностанция ОМВ, съобщават от Областната дирекция на МВР в Шумен.  По първоначални данни са се ударили два леки автомобила и бус, като бусът се е запалил, съобщава..

публикувано на 17.08.24 в 18:24

Утре до 37 градуса в Източна България

ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО В ИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ  от 21 часа на 1 7 -ти до 21 часа на 1 8 -ти август 2024 г. Ще преобладава ясно, през деня слънчево време, във вътрешността на района от северозапад ще се появи разкъсана висока облачност. Ще духа слаб,..

публикувано на 17.08.24 в 15:59

Петима българи арестувани след побой в нощен бар на Халкидики, трима от тях са в болница

Гръцката полиция е арестувала петима българи след побой в нощен бар на Халкидики. Трима от тях са в болница. Води се разследване, съобщава БНР. Според очевидци на инцидента, петима българи са се скарали със собственика на бара и са го пребили...

публикувано на 17.08.24 в 13:07

Булгаргаз прогнозира 2% по-евтин природен газ през септември

Поевтиняване на природния газ с около 2 процента през септември прогнозира "Булгаргаз", предаде БНР . Това става ясно от подаденото от дружеството заявление в Комисията за енергийно и водно регулиране.  От "Булгаргаз" са посочили, че през следващия..

публикувано на 17.08.24 в 12:53

Отново слънчево и горещо

ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО В ИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ  за 17 август 2024 г. Днес отново ще е слънчево и горещо. Ще духа слаб до умерен вятър от югоизток, по крайбрежието - от източна четвърт. Максимални температури от 32° до 37°,  по Черноморието между 28° и..

публикувано на 17.08.24 в 10:12

Румен Гайтански се е предал на властите, задържан е за 72 часа

Ден след като получи обвинения по аферата със заема от ББР, Румен Гайтански сам се предаде с адвоката си. Това стана днес следобяд и в момента бизнесменът в следствения арест. Според неговия адвокат,  Гайтански още в четвъртък се е явил в..

обновено на 17.08.24 в 09:52

За трета поредна събота жителите на селата Попович и Дюлино излизат на протест заради незавършен път

За трета поредна събота жителите на село Попович и село Дюлино  организират протест заради незавършен ремонт на три километрова отсечка  - връзка с Бяла и Обзор, съобщават организатори на акцията. Недоволните посочват, че дейности по проекта са извършвани..

обновено на 17.08.24 в 09:39