Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френска музика от дуото Недева / Маджарова на 29 март в Градската художествена галерия във Варна

Анжела Маджарова

Очаквано добра комбинация – арфа и флейта, ни очаква на концерта Musica da camera от XV Европейски музикален фестивал. Ивона Недева и Анжела Маджарова са добре познати на публиката като изявени музиканти с богата професионална биография и дългогодишно сътрудничество.

Комбинацията флейта и арфа е възможно най-добрата, тъй като двата инструмента много си подхождат – по вибрация, височина и тембър на звука.” сподели арфистката Анжела Маджарова в музикалното предаване „Джем сешън” с водещ Кристиян Неделчев.

Целият разговор може да чуете в прикачения звуков файл.


Ивона НедеваИвона Недева, флейта

Ивона Недева завършва СМУ „Добри Христов“ , Варна , а по-късно получава и магистърска степен в НМА „Панчо Владигеров“, София. Започва изпълнителската си кариера във Варненската филхармония и повче от 20 години е първи флейтист на оркестъра.

Като ярко изявен и търсен изпълнител Ивона Недева участва активно в музикалния живот в страната и чужбина. Многобройни са участията и в майсторските класове на едни от най-великите флейтисти на нашето време  като Филип Бернол, Патрик Галоа и Андраш Адорян.

От 2000г. до сега Ивона Недева е канена многократно като солист в концертните програми на  Софийска филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Оркестъра на Нов български университет и Оркестъра на Класик ФМ Радио.Като солист и участник в различни камерни формации гостува на концертния подиум на престижни фестивали като Варненско лято, Мартенски музикални дни, „Изкуството на барока“, както и на Светвния фестивал на арфата в Бразилия.

През 2007г. Ивона Недева е удостоена с наградата „Музикант на годината“ в раздел  „ансамбли“ в престижната класация на предаването „Allegro vivace”  на БНР.

В последните години изпълнителката се отдава изцяло на камерното музициране и концертира активно в България и Франция.

Анжела МаджароваАнжела Маджарова, арфа

Анжела Маджарова е възпитаник на Музикалното училище и Националната музикална академия в София, където завършва с магистърска степен.

Музикалният си път започва още като дете, свирейки във филхармония „Пионер“, където от най-ранна възраст има възможност да се докосне до едни от най-големите музиканти на 20 век като Ленард Бърнстейн, Райна Кабаиванска и др.

Анжела Маджарова е музикант с международно присъствие, работила е и е гастролирала в страни от петте континента.Била е солист и оркестрант на редица български и чуждестранни оркестри.В репертоара и присъстват творби от различни музикални стилове - барок, класика, импресионизъм и съвременна музика, както и композиции, написани специално за нея. Има многобройни записи за национални и международни радио-телевизионни компании, както и записи за издателските къщи: Pentagon-Classics, Балкантон „Holophone“ и „Hook Records“. Арфистката е редовен гост на национални и международни фестивали: „Софийски музикални седмици“,„Варненско лято“, „Harp fest“ – Белград, “Harp Festival” в Рио де Жанейро, „Servantino Festival“ – Мексико и др. Канена  е  за член на жури в международни арфови конкурси.

От 2013 г. Анжела  Маджарова е основател и артистичен директор на „Международна лятна академия по арфа“ в България.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложбата "Отвътре навън" гостува на варненската галерия "Ларго"

Талантливата художничка Силвия Богоева гостува на варненската галерия "Ларго" със серия от живописни платна и рисунки. Експозицията носи името "Отвътре навън" и представя творби, подготвяни в последната година. Това е първата самостоятелна изложба на младата авторка във Варна, а публиката ще има възможност да надникне във вселената на Силвия...

публикувано на 05.07.24 в 14:45

Излезе от печат книгата „Крайморска Добруджа – недоразказаното минало”

Излезе от печат книгата „Крайморска Добруджа – недоразказаното минало“. Днес авторът  проф. д-р Ангел Ангелов, д.м.н., я представи първо пред Общинския съвет в Балчик, който преди година гласува финансова подкрепа за издаването и. Краеведското издание съдържа: ретроспекция на земетресения и сурови снежни зими; историческа топонимия – над 400..

публикувано на 04.07.24 в 17:34
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 04.07.24 в 17:01

“HOME 2124” или едно дистопично бъдеще в бункер

На 4 юли се открива изложбата “ДОМ 2124” по идея на художника Димитър Солаков. 11 артисти от България и света ще превърнат бункера в дом “след края на света”. Звездата на изложбата е украинската артистка Жана Кадирова със световно известната творба “Паляница” (на укр. погача). Творбата представлява хляб, направен от камък и е метафора за трудностите..

публикувано на 04.07.24 в 16:39

Маримба и кавал на сцената на Варненско лято

Тази вечер от 20.00 ч. в двора на Археологическия музей въъв Варна гостуват музикантите Татяна Колева - маримба/перкусии, Живко Василев - кавал/електроника и Рубен Кийфтенбелт - live electronics Музикалният им проект се нарича ДЪРВО – КОЖА – ДЪХ, а концертът се организира със съдействието на Посолството на Нидерландия в България. Татяна..

публикувано на 04.07.24 в 07:53

Варненската художничка Светослава Георгиева представя “Херметично”

"Херметично" - изложба живопис на Светослава Георгиева, ще бъде експонирана в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, от 3 юли до 22 юли 2024 г. Произведенията са създадени основно през последната година в смесена техника - акрил, масло, текстури и релефни пасти, колаж с ръчни хартии, енкаустика, с включване на метал, дърво и смоли..

публикувано на 03.07.24 в 13:59

Изложбата "Да ти върви по вода" показва чешмите във варненско

Българска фондация Биоразнообразие и Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ откриха днес изложба, посветена на чешмите и тяхното значение за хората и биоразнообразието. Експозицията цели да провокира интереса на широката публика към обществените чешми извън населените места и да представи забравени и непознати факти за ценността на тези..

публикувано на 02.07.24 в 13:55