Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един град на морето не е провинция

Снимка: Радио Варна, Г. Гаврилова

Това споделя варненският художник Веселин Костадинов, който откри изложба в Градската художествена галерия " Борис Георгиев". Творецът е скулптор, който изразява идеите си с различни материали. Член е на Международната асоциация за пластични изкуства и има много участия по света. Стреми се никога да не се повтаря и се опитва да постигне съвършенството на истинските майстори, а такъв за него е Микеланджело.

Провокацията е огромна и тя идва и отвътре, и отвън. Това е пътя към съвършенството и красотата. Аз съм малко ретрограден художник. Не приемам да правя компромиси в името на грозното или на някакви концепции. Моят смисъл на живота и на изкуството е търсенето и откриването на красотата във всичките й форми. Когато на човек стените са тесни, търси пространство.

За Вас наистина ли стените са тесни?

Не само че са тесни, но и когато мислех за изложбата, стигнах до идеята, че в нея има нещо сюрреалистично, защото създавам много клетки.  Преди 20 години аз започнах да създавам ажурни структури, като клетъчни. Така узрях за идеята, че може би това е някаква клетка, ограда, която цял живот е била около нас. Желанието за излизане от клетката... Тези разсъждения витаят в съзнанието ми дълги години...

Снимка

След като пространството ни затваря,  как мислите да го разчупите?

Чрез силата на духа. Даже една от идеите за име на изложбата беше да се нарича "Антигравитация". Говоря за гравитация на духа, която ни притиска, която не дава възможност на артистичния дух да витае във Варна, да срещаме и хората. Спомнете си какво беше "Вулкан", какво беше около театъра...Комуникацията между актьори, художници, писатели...

Сега не е точно така?

Сега го няма. Няма място, където тези хора да се събират.... Духът се загуби.

Варна има нужда от дух. Това е артистичен, свободен град. Един град на брега на морето, както казва Хемингуей, не е провинция. А ние с гравитацията и материалното го превръщаме все повече в провинция...


Като творец съм сигурна, че си задавате въпроса:  "защо това се случва?"

Времето е такова...Пазарна икономика. Хората все повече се интересуват от пари, но животът не е пари. Не е в това да натрупаме материално имане, а в духовното развитие на човека и обществото.

Обществото е едно надграждане. При нас едно прекъсване за 5 века, след това за още 70 години...

Има нужда от осъзнаване мястото на всеки. В Библията всички са равни. Това, че някои има няколко милиона или милиарди, не го прави повече човек...

Какво ще видим в изложбата?

Живопис, рисунки, експерименти...Аз не робувам на това, че художникът трябва да прави цял живот едно и също, за да бъде разпознаваем. По време на моите изложби във Франция, французите ми казваха : "Не се сравнявай с този или онзи, сравнявай се с най-големите". За мен този голям е  Микеланджело. Титанът на архитектурата, скулптурата, живописта.

Тези неща, които тук изглеждат нови, са технологии, които се правят по света...

Каква е техниката?

Ламарина, но с друго качество...

Но има и мои неща. Като "Обелиска", който е с един хубав текст : " Пролетта дойде. Избуяха младите крака. Животът е хубав".

Метафора да търсим ли?

Всичко може да се търси. В изкуството нещата никога не са буквални и никога не са случайни.

Цялото интервю с художника Веселин Костадинов може да чуете тук:




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Владимир Славчев: Варненският некропол не е наша собственост. Той е притежание на нацията

Не са достатъчни средствата за археологическите разкопки на Варненския халколитен некропол. Това потвърди д-р Владимир Славчев, ръководител на археологическия екип. Нужни са около 50 000 лева, с които ще се удължи работата на терен и археолозите ще се приближат към пълното проучване на източния район на некропола.  Регионалният исторически музей..

публикувано на 26.04.24 в 10:15

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15