Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Участниците в срещата ЕС-Турция: Диалогът трябва да продължи

Автор:
Общото ръкостискане на Бойко Борисов, Доналд Туск, Реджеп Ердоган и Жан-Клод Юнкер (от ляво на дясно) в края на пресконференцията в резиденция „Евксиноград“ във Варна след края на срещата на върха ЕС-Турция.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Посветихме  срещата на диалога между ЕС и Турция и се обединихме около позицията, че той трябва да продължи. Това обявиха  всички участници в срещата на върха ЕС-Турция, състояла се в резиденция "Евксиноград" край Варна. В срещата, предизвикала силен медиен интерес, участваха председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, президентът на Турция Реджеп Ердоган и българският премиер Бойко Борисов. Водихме конструктивна дискусия, заяви премиерът Бойко Борисов. Очакванията бяха да няма толкова конструктивна позиция, но съм благодарен и на тримата, че говорихме около това, което ни обединява. Поставихме всички въпроси, които касаят България и Европа. И на двустранните срещи поставихме всички теми, като се започне от тракийските бежанци и изселници. Има доста претенции и от турската страна, но разговорите ще продължат и се надявам да има решения, каза Борисов. Постигнахме голяма част от целите, които си бяхме поставили, каза той. Споразумението за бежанците продължава, следващият транш за Турция се осигурява посочи премиерът Борисов. Най-големият успех е, че след замерянето с претенции и реплики през медиите, сега вече се връщаме на масата на преговорите, всеки със своите мотиви. Мисля, че в края на председателството ни ще има още една такава среща, каза Борисов. Президентът на Турция Реджеп Ердоган е повдигнал по време на разговорите всички проблеми и въпроси, свързани с отношенията с ЕС, с отделни държави членки и с войната в Сирия.

Надявам се периодът на лоши отношения между Турция и ЕС да е останал в миналото, каза президентът Ердоган в изявлението си след срещата на върха.
Турският президент обяви, че по време на срещата е обсъдена възможността отношенията между Турция и ЕС да станат по-интензивни. Ердоган изтъкна, че кандидатурата на Турция за член на ЕС е подадена през 1963 г., а през 2018 г. все още Турция е само кандидат-член и затова трябва да се направи стъпка към ускоряване на преговорния процес.
Реджеп Тайип Ердоган посочи, че Турция изпълнява своите ангажименти по отношение на борбата с тероризма. Той отчете, че в момента на турска територия се намират около 3 милиона бежанци, а с тези от Ирак стават 4 милиона. Затова турският президент настоява ЕС да изплати втория транш от обещаните и договорени 3 млрд. евро. По думите му тези средства ще улеснят живота на бежанците. "За сирийците в нашата страна ще бъдем много улеснени", каза Ердоган. Не трябва да има бюрократично нехайство при хуманитарни кризи, добави той.Президентът на Турция наблегна, че очаква да се либерализира визовият режим за турските граждани за ЕС и затова той настоява по-скоро да бъде финализирана работата по този въпрос. Борбата с тероризма е друг много важен въпрос, смята Ердоган, защото Турция е била цел на редица терористични организации като ДАЕШ, ПКК и други. Според него антитерористичните операции, които Турция провежда, помагат за сигурността на турските граждани, затова Турция не трябва да бъде критикувана за провеждането на тези операции. "Очакваме силна подкрепа и не трябва да търпим неоснователни критики от ЕС по този въпрос", заяви Ердоган.
Очакваме и работа по Митническото споразумение с ЕС и да работим по двустранните спогодби за сухопътния транспорт, посочи още Ердоган. "Обръщам се към страните от ЕС да работим заедно за сигурността. Благодаря на Бойко Борисов за неговото гостоприемство и искам да се разделим с вас с обич и уважение", добави президентът Ердоган.

Няколко години подкрепям усилията на Турция да стане член на ЕС, каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Против съм идеята да се прекратят преговорите за членство с Турция. Аз съм гарант, че тези преговори ще продължат, заяви Жан-Клод Юнкер. Председателят на Европейската комисия заяви, че не трябва да има съмнение по ангажимента на ЕС по отношение на трите милиарда евро за Турция за справяне с миграционния натиск. Ангажиментът на ЕС по отношение на бежанците в Турция ще бъде спазен, заяви Юнкер. По отношение на миграцията не всичко е идеално, но споразумението, което сключихме между Турция и ЕС, се оказва много ефикасно, като с 87 процента са намалели бежанците, идващи към ЕС, каза Юнкер. Турският народ е един велик народ, често много смел, към когото изпитвам голямо уважение и възхищение, заяви Юнкер на пресконференцията след лидерската среща. Ние искаме Турция да бъде истински стратегически партньор на ЕС. Ние трябва да поддържаме искрен и честен диалог, допълни той. ЕС и Турция правят голяма грешка като описват различията, които ни разделят, не говорят за общите неща, които ни правят партньори - имаме общи интереси и предизвикателства, на които трябва да отговорим, каза още Юнкер. Сред общите теми той изтъкна геостратегическите интереси, свързани със сигурността и в енергийното снабдяване.Бих искал намесата в Сирия да става съобразно международното право, изтъкна Юнкер.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че ЕС поддържа своя ангажимент да подкрепя усилията на Турция по отношение на бежанците. ЕС и Турция остават много близки партньори по тази тема, добави той. Туск даде висока оценка на усилията на Турция по отношение на миграцията и отбеляза, че страната е дала приют на близо три милиона бежанци. Ние поддържаме своя ангажимент да подкрепяме тези усилия, заяви Туск. Той отбеляза, че Турция трябва да поеме на по пътя на поддържане на демократичните стандарти. Разбираме, че Турция пострада много от опита за преврат и последващите събития, които се случиха. Искаме да окуражим Турция да работи със Съвета на Европа и да не се уронват човешките права и ЕС остава готов да помогне в това отношение, каза председателят на Европейския съвет. На срещата нямаше компромиси, повдигнахме всички наши опасения, имаше доста такива по отношение на свободата на медиите в Турция, за отношенията с държави-членки на ЕС и за действията на Турция в Сирия, каза Туск. Нашата среща беше посветена на диалога между ЕС и Турция и се обединихме, че този диалог трябва да продължи, заяви Доналд Туск. Имаме общи интереси по отношение на стабилизиране на региона и към миграцията. Остават и неразрешени теми, но се надявам по тези теми да се работи, допълни той.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Затварят за профилактика басейн „Юлиян Русев“

За три дни – от 7:00 ч. на 13 юли до 07:00 ч. на 16 юли ще бъде затворен за посетители басейн „Юлиян Русев“ в Плувен комплекс „Приморски“, съобщават от Общинското предприятие „Спорт“. Причината е необходимостта от периодична профилактика, съгласно Инструкция №34 за хигиената на спортните обекти и екипировка.

публикувано на 12.07.24 в 11:47

Президентът връчва втория мандат другата седмица

Президентът връчва втория мандат за съставяне на правителство другата седмица. "Не бързам и ще връча мандата следващата седмица", посочи той в Бургас, където присъства на националното военноморско учение с международно участие "Бриз-2024", съобщава БНР. "Първо искам да призова народните представители да осмислят в дълбочина динамиката на..

публикувано на 12.07.24 в 09:10
Президентът Румен Радев (в средата) и съпругата му Десислава Радева (вдясно) пристигат на летище

Румен Радев ще наблюдава учението Бриз от Бургас

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще наблюдава демонстрация на отбранителни способности в морски операции по време на международното учение Бриз днес. В 8.30 часа президентът ще бъде посрещнат с военни почести на Морска гара - Бургас, където ще приеме строя на почетния караул. След което ще се качи на борда на..

публикувано на 12.07.24 в 06:29

Остава горещо с температури до 39 градуса

Най-ниската температура на въздуха измерена в 6 часа тази сутрин е в Шумен 19 градуса. По 20 градуса отчетоха термометрите в Русе, Силистра и Карнобат. 23 градуса е в Разград и Бургас, 24 – в Шабла и Ахтопол, 26 – във Варна и на носовете Калиакра и Емине. Вятър с посока север – североизток и със сила 14 м/с с пориви до 17 м/с духа сутринта в района..

публикувано на 12.07.24 в 06:16

Адресите без ток

На 12.07.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: Промишлена зона на гр. Аксаково - фирмите: ММ СЕРВИЗ ЕООД, АГИВА ООД, ЕКОЛОГИЯ БГ ЕООД, БАЛВЕС БИЛДИНГ ЕООД, ЕЛЕКТРОКОМПЛЕКС ООД, КЕБУП 70 ЕООД, електрозахранени от БКТП..

публикувано на 12.07.24 в 05:00

Ремонтираха около 100 детски площадки за три месеца във Варна

Служители на общинското предприятие „Общински проекти и озеленяване“ са ремонтирали около 100 детски площадки за три месеца. Повече от тях са в недобро състояние в резултат на вандалски прояви, припомнят от Общината.  Частичните ремонтни дейности включват подмяна на счупени пейки, поставяне на нови оградни пана и вратички. Ремонт е направен още на..

публикувано на 11.07.24 в 16:41
Ивелин Михайлов

Депутатите направиха комисия за разследване дейността на Ивелин Михайлов от "Величие"

Депутатите създадоха временна Комисия за проверка на всички факти и обстоятелства по данни за извършени престъпления във връзка с дейността на Ивелин Михайлов - идеолог на партия "Величие", и изградения в село Неофит Рилски, община Ветрино, комплекс "Исторически парк". Временната комисия се състои от 18 народни представители, избрани на паритетен..

публикувано на 11.07.24 в 16:38