Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Нежен натиск" - седем дами в обща изложба

Варненската галерия "Тереза" приютява вдъхновяваща пролетна изложба под наслов "Нежен натиск". Откриването е на 27 март от 18 часа на ул."Воден"25.

Може ли жената да упражни своята сила?
Ние сме нежни, чувствителни и интуитивни създания, в повечето случаи по-издръжливи, търпеливи и силни от мъжа, особено на болка. Не преставам да мисля за това, колко много време са ни възприемали като слаби и беззащитни, да не забравяме - и безсловесни. Удобно е мястото на жената да е в един затворен свят, обвързан със създаване и отглеждане на поколение и грижа за мъжа, но това е само малка част от всичко, което е заложено в това не толкова крехко същество.

Чуйте разговора на Светлана Вълкова с галериста Тереза Зиковска:

Какво е натиск, как ние участваме в чудото "живот" и по какъв начин го творим, как проявяваме своята твърдост и как действаме - като инструмент, който обработва прецизно материала, или като природна стихия, понякога бурна, а друг път тиха и постоянна, извайваща неземни форми на съвършенство и красота. Нежният натиск е по-скоро приемане и отдаване, пораждащо върховната сила да твори и преобразява света. Може и да е вечния повик на любовта в сърцето нa жената, да съхрани и да продължи живота! При всички случай има огромна доза тайна, така свойствена за всяка жена.
В третото издание на изложбата ще повдигнем булото на този скрит наш свят, заедно със седем изявени, всяка по личен и силно интригуващ начин, нежни персони.
Леда Старчева, Росица Гецова, Мира Янкова, Ния Пушкарова, Соня Ковачева, Елена Панайотова и Анна Александрова.

“Глупаво е жените да претендират, че са равни на мъжете. Те са далеч по-съвършени създания и винаги са били такива.“ Уилям Голдинг


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Американска пианистка с концерт при вход свободен в Градската галерия - Варна

Ана Роса Ернандес - концертен пианист, солист и педагог от САЩ с кубински корени, ще поднесе специален подарък на българската публика - концерт с вход свободен в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна. Рециталът ще бъде на 27 юли от 18:00 часа. Ана Роса Ернандес е родена в Куба, а изпълнителската й кариера сега се развива в..

публикувано на 27.07.24 в 11:41

Концерт на площад "Независимост" за Освобождението на Варна

На 27 юли от 20.30 часа, в традиционния концерт на площад „Независимост“ по повод Освобождението на Варна от османско владичество, оркестърът на Държавна опера Варна ще поднесе на варненци и гостите на Варна интересна програма от български и руски композитори. Кръстин Настев ще дирижира концерта, в който участват солистите на оперния театър..

публикувано на 27.07.24 в 10:46

Експозицията на Етнографски музей – Варна навършва 50 години

Днес, 27 юли 2024 г., експозицията на Етнографски музей – Варна  навършва 50 години. По този повод, на 30 юли /вторник/ от 16:00 часа в музея ще бъде открита изложбата "Порцеланът – вечният спътник на лукса". Колекцията от порцелан на Етнографския музей съдържа над 400 образци от средата на XIX до първата половина на XX век. В изложбата са..

публикувано на 27.07.24 в 10:40

Роберт Цанев с изложба "50 + 10" във Варна

Изложбата "50 + 10" с дървопластика представя Роберт Цанев в арт галерия "Тереза Зиковска" до 12 август.  Роберт Цанев е сред най-популярните български художници, специализирани в работата с дърво. Но би било неточно и непълно да го определим еднозначно като „резбар“, защото това би имало ограничаваща роля за разбирането на творческите му търсения...

публикувано на 26.07.24 в 16:40

"Моята зимна градина" - изложба на Константин Калинович в "Ларго"

Самостоятелна изложба на известния украински майстор на графиката Константин Калинович представят в Галерия "Ларго". Експозицията носи поетичното заглавие "Моята зимна градина" и ще представи великолепна серия от екслибриси и свободни графики, които изобразяват приказният, спокоен и изящно меланхоличен свят на украинския график...

публикувано на 26.07.24 в 16:30

Четвърт век празник на възрастните хора събира в Балчик изпълнители от цялата страна

Повече от 50 състава и над 500 творци ще събере и тази година фестивалът на хората от третата възраст и народните читалища в Балчик.  Датата е 3 август, а началото е 9.30 часа в читалище „Паисий Хилендарски“, отправят покана към всички, които обичат българския фолклор организаторите от Общинския съвет на пенсионерите. Председателят му Ангел Събев..

публикувано на 26.07.24 в 13:18

Във Варна откриват изложбата "До Антарктида и назад с любов от Радка Данаилова"

Изложбата "До Антарктида и назад с любов от Радка Данаилова" ще бъде открита от 17.30 часа днес в  Арт Галерия 12 на Областна администрация - Варна, ул.”Преслав” 26, етаж 2. Експозицията,  която пропътува стотици морски мили, пристана за кратко в българската база на Антарктида, а след това и по бреговете на Аржентина, за да се завърне у дома, във..

публикувано на 25.07.24 в 14:20