Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учителка с цветно име преоткрива себе си рисувайки картини

Във фоайето на Община Балчик е подредена изложбата – живопис „Преоткриване“ на Флора Начева. По професия балчиклийката е детска учителка, директор на детска градина в село Стражица, но съкровената и мечта е да рисува. Поводът за „нейното преоткриване“ е 60-ата и годишнина и предстоящото пенсиониране. Това е първата и самостоятелна изложба, която представи в навечерието на Цветница, когато празнува имен ден.Албена Иванова разговаря с нея:

-  Носите името Флора, празнувате на Цветница. Флора означава цъфтяща. Може би вашите родители, кръщавайки ви така, са искали да предопределят съдбата ви на цъфтяща жена. Така ли се чувствате?

-  Родителите не знам дали това са имали предвид, когато са избрали името ми. Аз винаги много съм си го харесвала и много обичам празника Цветница. Празнувам го с удоволствие, може би и затова обичам да рисувам цветята. По принцип съм цветен и лъчезарен човек. Може би има нещо в мен, което през годините да е разцъфтявало.

Как се готвите за празника, с кого ще го празнувате?

-  Най-напред с децата в детската градина. Това са празници, които не подминаваме – Лазаровден, Цветница, Великден, българските фолклорни празници през пролетта. След това естествено в семейството ми, с гости и приятели.

С какви чувства ще посрещнете Великден 2018?

-  За мен тази година мога да кажа, че е преломна – разделям се с любимата професия. От друга страна, преоткривайки себе си, се отдавам на ново начинание. Ясно ми е, че тепърва няма да правя кариера, но това ще бъде за мен едно хоби, на което да се отдам изцяло през годините, които ми предстоят.

Каква ще е трапезата на Великден?

-  Такава, каквато повелява българската традиция – с боядисаните шарени яйца, великденски козунак и традиционните неща.

Какво си пожелавате?

-  Да съм здрава, да имам сили да се занимавам с това, което тепърва искам да правя. Пожелавам всички да сме добре, семейството ми, децата, всички в България. Да се чувстваме добре и да сме щастливи.

Интервюто на Албена Иванова с Флора Начева можете да чуете в звуковия файл:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 20.07.24 в 16:05

Пламена Иванова: Възрастните губят радостта от живота, когато забравят игрите от детството си

Варненският психолог и психоаналитик във формиране Пламена Иванова-Бучинска събра в една увлекателна книга "70+ игри от нашето детство". Пламена Иванова е създател на Център за терапия, приложни изкуства и обучения във Варна и на Зона за свобдни игри за деца от 7 месеца до 3 години. Опитът и там, заедно с вдъхновението от игрите с малката и..

публикувано на 19.07.24 в 08:30

Geoff Bub (JUNGLE ROT): Страхотно е, че можем да се срещнем и да говорим лице в лице с всички фенове

Интервю с Geoff Bub (JUNGLE ROT) Американската дет метъл банда JUNGLE ROT ще направи първи концерт в нашата мила родна страна на 21.07.2024 година. Поканата е от „Sofia Waste Water System”. Мястото – традиционно за подобни танцови забави - „Grindhouse Skateboard Club” в София. Съпорт бандите са CONCRETE, ПРОКАЗА и UNBAPTISED. Интервюто с..

публикувано на 19.07.24 в 08:05

От актриса до военен кореспондент: пътят на Горица Радева от Велико Търново до Донбас

Тя е актриса. Играла е на няколко български театрални сцени. Работила е като PR на Шуменския театър. Повече от 10 години събира стари театрални афиши и пиеси. Сред тях са оригинални ръкописи на Йордан Йовков, част от кореспонденцията му до Елин Пелин, първото издание на пиесата "В полите на Витоша" на Пейо Яворов.  Последната сцена, на която застава -..

публикувано на 18.07.24 в 08:05

Белослава: Имам един вдъхновяващ живот, който ценя от сърце

На 18 юли в клуб Ментол   посрещаме Белослава с проекта “Welcome to 74th street” . Заедно с нея на сцената ще бъдат музикантите от J P3: Живко Петров - пиано, Димитър Семов - ударни, Димитър Карамфилов - контрабас и Младен Димитров (Mr. Moon) програминг и перкусии. Събитието е с начален час 21 часа . Чуйте цялото интервю с Белослава в..

публикувано на 18.07.24 в 07:05

Георги Стоянов: Опитите с извалявания от потенциални облаци е в интерес на земеделието ни

Експериментите са свързани с измененията на климата и недостига на вода в някои райони на станата. Такива вече се правят в съседна Румъния от български учени и метеоролози. В напреднала фаза на опити са САЩ, Канада, Китай и Русия, каза за Радио Варна Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз.  Европа изостава, но в Румъния се..

публикувано на 17.07.24 в 08:15

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той живее и работи в Лондон, където заедно със съпругата си отглеждат децата си. Тя е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до..

публикувано на 16.07.24 в 08:30