Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великден в с. Добрина и с. Манастир

| обновено на 08.04.18 в 17:33
28
Старата църква в с. Манастир

Христос Воскресе! Воистина воскресе!

Навръх Великден ще ви разходим из китните провадийски селца Добрина и Манастир. Ще ви запознаем с хората, с които се срещнах седмица преди празника – кметицата на с. Добрина Димитричка Дичева и Минка Великова – председател на НЧ "Илия Добрев 1899" в с. Манастир.

Добрина̀ е село в Североизточна България, намира се в община Провадия, Варненска област. Отстои на 4 км източно от град Провадия. Селото е разположено в източното подножие на Провадийското плато, в Дунавската хълмиста равнина. Село Добрина има многовековна и богата история. Районът му е бил населяван още от античността.


СнимкаПо високия баир от провадийския път се открива живописната картина на крепостта Овеч и така стигаме до село Добрина. Там кипи живот по празници и през есента, когато се провежда традиционен фолклорен фестивал „Селото на орехите пее". Това ни разказва кметицата Димитричка Дичева. В село Добрина живеят няколко чужденци. Избрали са това селце заради хубавия въздух, тишината и спокойствието. Това ми разказват семейство Хаас, които от октомври миналата година живеят постоянно в с. Добрина. Живяли са няколко години в Банско преди да дойдат тук, а иначе са от Мюнхен. За съжаление понякога и репортерът прави грешка. В бързината да не пропусна и тези събеседници, защото други не откривам, забравям да натисна червения бутон за запис. Така е уви  - и репортерът е човек и нищо човешко не му е чуждо, затова преразказвам накратко какво си говорихме с германците от Мюнхен.



Германското семейство Хаас„Трябва да сте безкрайно щастливи, че живеете в такава страна, с толкова много блага. Имате си хубава природа, земя. Хората са добри. Имате онова спокойствие, което липсва в голям град като Мюнхен, например, споделя госпожа Хаас. Трябва да се гордеете с това, което имате, добавя тя и да го обичате. Срещаме се пред читалището в с. Добрина. Идват със съпруга й, за да разгледат музейната експозиция. Вълнуват се много, защото идват за първи път в читалището. Пожелаваме си приятен ден и обещават да ни гостуват във Варна, а аз че ще се върна, за да им гостувам и на тях някой ден ......






Тръгваме си от с. Добрина с усмивка, защото ни посрещнаха и изпратиха като добри гости. По пътя към следващото село от нашата обиколка, с. Манастир, се преплитат ореховите дървета. Картината си струва да се види на живо. Човек може да си отпочине в път из тези малки местенца.

Манастир е едно от най-живописните села в община Провадия. Читалището на селото притежава една от най-богатите етнографски сбирки в целия регион. В нея са съхранени носии, предмети от бита, обичаите и традициите.В непосредствена близост до селото е скалния манастир “Кара пещера”, както и няколко антични селища от II-IV век, тракийско светилище и три тракийски могили. Много от ценните находки, намерени в близост до тези селища също се съхраняват в местното читалище. Гостоприемните жители на село Манастир се гордеят със своята богата история и очакват гости, за да им покажат и разкажат за своето село. С любов, като истински българи! Така ме посреща госпожа Минка Великова, председател на НЧ "Илия Добрев 1899" и съпруга на кмета Стоян Георгиев. Усмихната и ведра жена, любезен домакин на нашия екип в с. Манастир. Вевежда ни в живота и бита някога и днес, когато в селото има само два частни магазина, няма тото-пункт, няма и забавление навън за децата, защото площадката е стара. Нищо от някогашното китно селце не е останало днес, споделя госпожа Великова. Разрушен е и едновремешния магазин на КООП търговия, огромният ресторант, в който са се правили големи сватби и тържества, няма го дори училището - камъните от него са отнесени в новоизграждащия се в близост Исторически парк. Това не пречи на Минка Великова да се усмихва. Няма търпение да ни покаже онова, с което читалището се гордее днес - историята на с. Манастир, съхранена от жителите му и най-красивата експозиция от народни носии, които жените обличат по празници. Днес ще се извие "Манастирско хоро" на мегдана в селото в 13.30ч., а красивите дами ще се нагиздят с автентичните носии, за да се хванат на хорото, добавя Минка Великова и кани всеки, който обича традициите да ги навести и да потанцува с тях.


Читалището в с. МанастирЗавършва нашата разходка навръх Великден в две от красивите и много приветливи селца Добрина и Манастир. Хората, макар и малко там са усмихнати и си обичат родното място. Обичайте и вие вашите родни места и ни поканете, за да разкажем и за тях. Екипът на предаването Радио Варна представя за селото – Нина Милошевич, Данчо Вълков и Герасим Старчев, ви пожелават светли и щастливи Великденски дни!








Цялото предаване може да чуете в прикачения звуков файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Актьорът Михаил Стоянов и машината, която пука и прави... каквото си иска

Михаил Стоянов е варненец и актьор. Създател на анимационната поредица mishozavinagi. Участвал е във филмите „Жалейка“ (реж. Елица Петкова, 2016), „Клопка“ (реж. Надежда Косева, 2024), „Земя“ (реж. Николай Тодоров, 2024), както и в други късометражни и аудиовизуални проекти.  Сценарист на смешки. Обича много синьото. "Машина за пуканки" е..

публикувано на 14.08.24 в 08:30

Арабистът Борис Борисов: Съдбата ми е свързана с тези страни!

Борис Борисов е един от най-утвърдените български арабисти, преводач и дипломат. Завършил е Багдадския университет в Република Ирак, специалност „Арабска история и арабски език“. През 1996 г. постъпва в Министерството на външните работи, където 25 години заема различни длъжности, а като дипломат аташе – втори секретар, първи секретар,..

обновено на 13.08.24 в 10:00

La Banda - трима варненски диджеи с хаус парти в Деня на Варна

DJ Burlak : Това е петото парти с мое участие, което организираме на празника на Варна през последните пет години. Южният плаж е много специален за мен с широката си пясъчна ивица и с това, че е малко встрани от лудницата на заведенията по Централния плаж. През годините Cuba Beach Bar се превърна в една от емблемите на хаус музиката във Варна и аз..

публикувано на 12.08.24 в 08:20

Соня Йончева: Душата ми се отвори, щом пристигнах в България

Соня Йончева в една от най-въздействащите опери на Пучини – „Мадам Бътерфлай“, е кулминационен момент в програмата на Опера в Летния театър – Варна 2024. След главната роля на Мими в „Бохеми“ на 6 август, във второто заглавие с нейно участие на 10 август оперната дива, под диригентството на Найден Тодоров, ще изпълни ролята на Чо-Чо-Сан за първи път в..

публикувано на 09.08.24 в 08:00

Константин Вълчев от WWF: Борбата с пожарите е като война

България е най-силно засегнатата от горски пожари страна-членка на ЕС от началото на 2024 г. Това сочат данни на Европейската информационна система за горски пожари н ад 38 хил. хектара или 380 хил. дка българска земя вече са били изпепелени от огъня през тази година. Това е над два пъти повече от площта, пострадала от горски пожари в страната за..

публикувано на 08.08.24 в 09:00

Капка Панайотова: 20 години, отдадени на гребането

През далечната 1976 година на Олимпийските игри в Монреал две варненки в четворката с кърмчия в академичното гребане донесоха сребърен медал за България. Сред тях е и рулевият Капка Панайотова, която още си спомня с огромно вълнение за случилото се. Знае, че са били на крачка от златото, но е щастлива и от второто място.  Медалът и днес стои на специално..

публикувано на 07.08.24 в 07:00
Провадия-Солницата

Започна 20-ият археологически сезон на „Провадия-Солницата“

В началото на месеца започна 20-ият археологически сезон за Праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата. С неговото начало обектът отваря врати и за посещения на туристи. Посещения ще се организират всеки ден, без неделя, като на всеки кръгъл час може да влиза група до 50 души. Посетителите се водят от екскурзовод, който ги..

публикувано на 06.08.24 в 09:30