Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо на Разпети петък не се работи и яде?

Снимка: БГНЕС

На Разпети петък да отидем с цялото семейство в храма, за да станем съпричастни със страданията на Христос на  Кръста- това съветва отец Ясен Шинев, свещеник в старинен храм "Успение на Богородица" и "Св.Атанасий Велики" във Варна. Минаването под масата с плащеницата е знак за съпричастност към жертвата на Иисус, а не толкова за здраве и благополучие. Какво още е добре да знаем за най-тъжният ден в годината?  - от интервюто на Габриела Гаврилова с отец Ясен :

Разпети петък е един от най-тайнствените дни и най-мрачният ден в историята на човечеството. Денят, в който човеците предават Бог. Тогава, когато творението Божие произнася своята присъда над Твореца.

Защо хората не са разбрали, че идва дългоочакваният  Цар? 

Защото Христос не идва само за евреите. Ще го разберем, когато се постави в контекста на тогавашните събития на ставащото в Светите земи. Евреите са под римско владичество. Юдея се управлява от римски прокуратор и те очакват своя месия, който ще ги освободи от римското владичество, който ще бъде наследник на рода на Давид и който ще им даде величие, което няма друг народ.

Иисус също е от рода на Давид.

Точно така, но те очакват земното величие, царството на кесаря, а Христос им носи царството Божие. Не само за юдеите дойде Христос, а за целия свят. И тогава, което те  не познават,  онова, което искат само за себе си -  избират земното, а не небесното, материалното, а не духовното, тогава те са разочароват от него.

Снимка

И Иисус изживява своята драма – от „Осанна!” до „Разпни го!”.

Хората, които са разбирали донякъде това, което се случва, не са били съгласни с това  Той да изцерява? Дни преди това Той гони търговците от храма.

Христос носи Своята пълнота. Той е единственият Богочовек в историята. Той носи Гласът на Бога, онова, което е Висше Откровение.

Хората не винаги разбират това, което Той говори. Ние имаме навика да „очовечаваме” това, което Той говори и прави. Търсим онова, което ни е угодно, а не се опитваме да се издигнем над онова, което сме. Това е проблем на света....

Човекът е призван да превъзмогне себе си и да се развива духовно, да стане по-пълноценен.  Този вечен стремеж към съвършенство малко хора го следват.

Ако хората имаха живата вяра в Спасителя, щяха да превърнат в чудо своя живот.

Две хилядолетия след Разпятието, днес как гледаме към този факт? Успяхме ли да разберем, че Христос не е земен цар?

За съжаление, голяма част от хората, особено сред нас, българите, нямаме духовната култура да разберем смисъла.

Духовният заряд е, че Разпети петък е денят, в който Христос е разпънат.

Защо?

Той е разпънат по Висша Божия Воля за изкупление греховете на цялото земно човечество, съвършено Невинен. За да прости на кръста на всички, които са сторили този ужасен грях : „Господи, прости Им, те не знаят какво вършат!”.

Разпети петък е денят, в който не се работи, не се яде!

СнимкаКакво се прави на Разпети петък в храма? Може ли човек, който не е постил, който не е взел причастие, да мине под масата?

Може да мине под масата, но е добре да стори това, което Вие казвате. Да се изповяда, да се причасти, да се помири с Бога и тогава. Но по снизхождение Божие, нека целият православен народ, всички, които са кръстени, да минат, за да съучастват със Страданията на Нашия Спасител. Той е понесъл болката на целия свят и на поколенията, които идват след това.

Сутринта се изнася плащеницата. Хората минават под масата с плащеницата не просто за здраве и благословение, а за да се потопят във всичко, което е изживял Христос.

Вечерта в рамките на богослужебния кръг, се извършва така нареченото Опело Христово. Един единствен път в църковната година. Около масата се събират духовници и миряни и се пеят скръбни песни. Храмът се обикаля и всичко това е, за да се съучаства в страданията Христови.

Службата сутринта започва в 8.30 часа. Който има възможност да присъства в този неработен ден, нека дойде със своето семейство. Да поднесе цветя. Да мине под масата и да целуне разпятието, което е там. Да запише свети литургии.

Плащеница от средата на ХІХ в. от Витановския род, Тревненска школаЗа живи или за починали може да се запишат литургии?

За всичко се записва. Цялата вселена изживява тези ридания, които идват от Кръста.

Какъв е смисълът на Голгота днес в личния живот на всеки човек?

Смисълът е там, където се търси духовното. Голгота е страданието. Няма израстване без страдание. За да може да се „отделиш” от Земята, първо трябва да пречистиш себе, за да станеш по-лек и да полетиш.... Трябва да се научим да обичаме и да прощаваме.

Първо се минава през страданията, за да се помирим с Бог. Христос показва и „Пътя, и Истината, и Живота”. Неговият живот е начинът, по който ние трябва да се движим....

Като православни християни ние сме длъжни първо да се потопим в Неговата Голгота, и след това да изживеем Възкресението. Не може радост без предварително да си разбрал неговата ценност. Затова нека отидем в храма. Ще се взрем по-дълбоко в себе си, за да може да съучастваме в пълнота на тази Пасхална радост. Амин!

Тази година Разпети петък е на 6 април, датата, когато преди 1133 години умира Свети Методий, брат на създателя на славянската писменост Свети Константин Кирил Философ.

Още за смисъла на Разпети петък - от интервюто с отец Ясен:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

La Banda - трима варненски диджеи с хаус парти в Деня на Варна

DJ Burlak : Това е петото парти с мое участие, което организираме на празника на Варна през последните пет години. Южният плаж е много специален за мен с широката си пясъчна ивица и с това, че е малко встрани от лудницата на заведенията по Централния плаж. През годините Cuba Beach Bar се превърна в една от емблемите на хаус музиката във Варна и аз..

публикувано на 12.08.24 в 08:20

Соня Йончева: Душата ми се отвори, щом пристигнах в България

Соня Йончева в една от най-въздействащите опери на Пучини – „Мадам Бътерфлай“, е кулминационен момент в програмата на Опера в Летния театър – Варна 2024. След главната роля на Мими в „Бохеми“ на 6 август, във второто заглавие с нейно участие на 10 август оперната дива, под диригентството на Найден Тодоров, ще изпълни ролята на Чо-Чо-Сан за първи път в..

публикувано на 09.08.24 в 08:00

Константин Вълчев от WWF: Борбата с пожарите е като война

България е най-силно засегнатата от горски пожари страна-членка на ЕС от началото на 2024 г. Това сочат данни на Европейската информационна система за горски пожари н ад 38 хил. хектара или 380 хил. дка българска земя вече са били изпепелени от огъня през тази година. Това е над два пъти повече от площта, пострадала от горски пожари в страната за..

публикувано на 08.08.24 в 09:00

Капка Панайотова: 20 години, отдадени на гребането

През далечната 1976 година на Олимпийските игри в Монреал две варненки в четворката с кърмчия в академичното гребане донесоха сребърен медал за България. Сред тях е и рулевият Капка Панайотова, която още си спомня с огромно вълнение за случилото се. Знае, че са били на крачка от златото, но е щастлива и от второто място.  Медалът и днес стои на специално..

публикувано на 07.08.24 в 07:00
Провадия-Солницата

Започна 20-ият археологически сезон на „Провадия-Солницата“

В началото на месеца започна 20-ият археологически сезон за Праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата. С неговото начало обектът отваря врати и за посещения на туристи. Посещения ще се организират всеки ден, без неделя, като на всеки кръгъл час може да влиза група до 50 души. Посетителите се водят от екскурзовод, който ги..

публикувано на 06.08.24 в 09:30

Rick Casais Miranda (BLANKET HILL): Постепенното израстване е по-добро за една група

Интервю с David Masion и Rick Casais Miranda (BLANKET HILL) BLANKET HILL е хардкор банда от Люксембург. Предстои й първи концерт във Варна. Заедно с BLANKET HILL на сцената ще се качат родните BEHIND BARS и MILLION SUSPECTS. Датата е 9 август. Мястото – „Хале 3”. През 2023 BLANKET HILL стигат и до Япония. Иначе са били на една сцена с TERROR,..

публикувано на 05.08.24 в 09:00

Марина Великова представя "Ледовете на Антарктика" във Варна

Изложбата "Ледовете на Антарктика" на колегата Марина Великова от Българското национално радио е подредена на входа на Морската градина във Варна.  Снимките са направени по време на участието и в 32-рата антарктическа експедиция, ръководена от проф. Христо Пимпирев. Представянето е по повод отбелязването на три години от влизането на..

публикувано на 04.08.24 в 07:40