Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как общуват и какво пеят в рая?

Снимка: Радио Варна, Г.Гаврилова

Отговорът е в историята за клинична смърт, преживяна от клисаря на храм в Киев, публикуван в новия брой на "Амвон". Ще цитирам част от разказа, със съкращения :" Оттам реално се вижда всичко за всеки човек: какво представлява, какво носи в сърцето си, за какво мисли, всичките му страсти. Сто години са като един миг... Ангелът каза, че Бог обича всички и желае спасението на всеки. Господ не забравя нито една душа... Някъде отгоре се чуваше прекрасна песен.... Приличаше на Трисвятото : "Свети Боже, Свети Крепки, Свети Безсмъртни"... Там уханията са толкова приятни, че дори да съберем всички благоухания на Земята, не бихме получили същите... Там това, за което мислиш, е и това, за което говориш. Всичко излиза от душата ти и то с невероятна лекота... Лексиконът на Ангелският език съдържа много повече думи, от нашия на Земята. Ангелският език е необикновено красив. Аз говорих на него  и го разбирах прекрасно...И не съществува въпрос, на който не може да се отговори". Пълният разказ на Александър може да прочетете в списание "Амвон" .

Новите броеве на списанията на храм "Свети Атанасий" - Варна ще получат миряните след литургията за Възкресение. По традиция от тях вече са изпратени за много български общности в страната и чужбина, от тях ще получат и децата в неделните училища във Варна.

Снимка В детско списание „Камбанка” са публикувани разкази и приказки, придружени от красиви илюстрации. В рубриката „Истински истории за доброто” е „Маминият кръст” – историята на една майка на четири деца, която по цял ден е ангажирана с домакинство и грижи, а нощем почти не спи заради бебето. И когато споделя за умората с най-голямото дете, което посещава неделно училище, то разказва поучителна история за кръста на всеки човек...

Никола Ракитин в разказа „Великденско яйце” напомня за великодушието на нашите баби, които с доброта и смирение учат децата на вяра и откровеност. Страничките, подготвени от ставрофорен иконом Дончо Александров, разказват за молитвата към Света Богородица и защо се кади с тамян, публикувани са няколко притчи и българската народна приказка „Слепият и куцият” – историята на двама души, които имали телесни проблеми, но се разбирали добре и успели да преминат през буйната река с разбирателство и съгласие. В брой първи на година 7 от „Камбанка” може да прочетем житието на Св. Мария Египетска в картинки, интересен материала за Иверската  икона на Божията майка, библейският разказ за Самсон. На страницата „Светли имена” научаваме за делото на Иван Момчилов, учител и автор на много учебници, и за арх. Петко Момчилов, автор на сградите на Варненската и Великопреславска митрополия и Варненския археологически музей. Провокация за младите читатели са оцветяване на картинки, интересни мисловни задачи, откриване на разлики, кръстословица и занимателни игри.

СнимкаВеликденския брой на списание  „Амвон” е първи от 14-тата година от неговото издаване. Включени са различни теми, най-вече преводни от руски език:  „Пророчества за Христовото Възкресение”,  „Ожени се, за да промениш самия себе си” от архимандрит Андрей Конанос, „Да живееш с надежда в Бога” от Килимарския митрополит Атанасий, „Кариеристи, работохолици и Св. Антоний”, „Депресията и може ли тя да бъде възможност”, „Как Джон Ленън бе победен от Иисус Христос”, „Доверието към Бога” – съвети на Атонските старци, „Покаянието на цар Манасия” от архимандрит Клеопа Илие,  „Близко или не съвсем?” от игумен Нектарий Морозов, „Казва ли Библията истината?”.

Двама свещеници от  храм „Свети Атанасий” пишат в този брой – „Чудото на християнската съвест” на протойерей Ясен Шинев,  който цитира думите на авва Доротей : ” Когато Бог сътворил човека, Той вложил в него нещо божествено, нещо като мисъл, която просвещава ума и му показва кое е добро и кое е зло – това е съвестта”, както и на Св. Теофан Затворник : „Който е в мир със съвестта си, той е в мир и с Бога”.

Снимка

С цитат от „Еклесиаст” започва ставрофорен иконом Дончо Александров темата за времето : „Всичко си има време, време има за всяка работа под небето”.  И почти в края припомня думите на Христос : „И тъй, бъдете будни, понеже не знаете в кой час ще дойде Вашият Господ”. За слушателите на Радио Варна - отец Дончо :


Миряните ще получат новите броеве на „Амвон” и „Камбанка” след вестта за Христовото Възкресение. Списанията се издават с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан от енорията при храм „Св.Атанасий” град Варна. Разпространяват се безплатно.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

“Моят Балчик” на Надежда Александрова до 1 август в ХГ

Надежда Александрова експонира свои творби за втори път в Художествена галерия – Балчик. Изложбата е озаглавена ,,Моят Балчик" и представя 36 живописни платна. Вдъхновението е черпено от суровите варовикови скали, прекрасната архитектура, тихите и стръмни улици, които спират дъха и носят една особена енергия, присъща само за Балчик. Копнежът и към..

публикувано на 15.07.24 в 16:41

Концерт в "Аладжа манастир" на 29 юли

На 29 юли (понеделник) от 14 часа, в музеен комплекс "Аладжа манастир", ще се проведе концерт на Дамския камерен хор при храм "Св. Атанасий" под надслов "Духовен полет на крилете на църковните песнопения и българските народни песни". В програмата ще прозвучат произведения от български и чужди композитори. Диригент: Евгения Григорова; с олисти: Светлана..

публикувано на 15.07.24 в 15:19

Съвместна изложба между няколко галерии в Балчик

Художествената галерия Ротенберг-Узунов и галериите A. Ръдулеску в Букурещ, в партньорство с Културен център "Двореца" в Балчик представят изложба , която е свързана с румънското междувоенно изкуство. Изложбата включва 52 творби, снимки и документи, които улавят забележителни моменти от „черноморската художествена школа“, термин, въведен през 1923 г...

публикувано на 15.07.24 в 13:51

"Exit Festival" с издание във Варна тази година

Музикалният фестивал "Екзит" тази година ще има издание и във Варна. Това обяви  директорът и основател на форума  Душан Ковачевич. От другата година музикалното събитие ще бъде в по-големи размери, каза още той, цитиран от БТА.  Кметът на Варна Благомир Коцев съобщи, че през следващата седмица ще излезе допълнителна информация за..

публикувано на 15.07.24 в 11:50

Музеят в Бяла представя уникална скулптурна изложба, вдъхновена от Черно море

Общинският културен институт /музей/ - гр. Бяла организира авторска изложба „ОГЪН МОРЕ“, представяща творчеството на скулпторката Гергана Фауст. Родена в София, в семейство на творци, Гергана Фауст израства закърмена с голяма любов към природата и като дете мечтае да стане алпинист. Но следването ѝ в УНСС в София, я отвежда в Швейцария, където след..

публикувано на 13.07.24 в 13:49

Младежи от кино школа „Братя Люмиер“ с награди от Международния фестивал „Арлекин“

Децата от киношкола „Братя Люмиер“ на Общински детски комплекс - Варна, защитиха своите проекти пред компетентното жури на Международния детски и младежки медиен фестивал „Арлекин“.  Доц. Юрий Дачев, драматург, театрален критик и режисьор връчи наградите за операторско майсторство за филма „Д-И-Ш-А-Й“ и за режисура за „Тръгваме ли?“ на Божана Станева и..

публикувано на 12.07.24 в 17:16

Два концерта в събота и неделя от международния фестивал „Трикси“ в Балчик

С конкурсна програма започна първият ден от международния фестивал на изкуствата “Трикси”. В рамките на три дни  Мелницата  е домакин на това артистично събитие, включено в културната програма на Община Балчик. Организатор е артцентър "Стринджендо" в лицето на Емил и Светлана Струнджеви. Музикалния форум, който започва своето начало от 2007 година,..

публикувано на 12.07.24 в 16:47