Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любовта между Ница и Варна

Бенждамин Крон е роден в Ница, живял е на различни  места в Западна Европа, а от няколко години е във Варна. Любовта е тази, която го довежда в морската столица. Сега е щастлив баща и радва и други малчугани  с това, което прави - ръчно карамелизирани фъстъци. Занаятът  наследява от своя баща,  с когото ще работи заедно през лятото. Работи и на великденските празници и вероятно вече някои от вас го срещал по базарите. Интервю на Габриела Гаврилова. 

Живеех в Ница, но съм роден в Копенхаген, Дания. Сега живея във Варна, съпругата ми е българка  и имаме малко дете. Изак е на година и половина и неговото име означава „този, който се смее”.

Как научихте български език?

Човек може да се научи, но аз още не съм успял напълно. Разбирам добре, но не мога да отговоря.

Вие се справяте добре, защото освен че разговаряме, Вие карамелизирате фъстъците.

Всичко наведнъж.

Кое е по-трудно?

Българският. С фъстъците е лесно. Научих занаята от баща ми. Това е семеен бизнес. Той ги е правил и в Израел, и в Дания, и в Швеция. Това лято ще дойде да работим заедно във Варна.

Как се правят карамелизираните фъстъци?

Трябва захар и фъстъци. И специален меден казан. Той е от истинска мед, кръгъл и голям. Нагрява се на 350 градуса и се бърка, докато се усвои напълно захарния сироп.

И много любов и малко търпение. Рецептата  не е трудна, но трябва да се види.

А каква е рецептата за любов, която провокира един мъж, роден в Западна Европа, да се премести на Изток – във Варна?

Няма такава.

С думи не мога да го опиша. Търпение, внимание....

Докога ще останете в България?

Има ли такава дума – безкрайност? Аз нямам планове да си тръгвам. Ако успеем да работим добре, ще остана....

Какво още свързва Ница и Варна - в интервюто с Бенджамин Крон :



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Елена Аначкова: Най-важно за мен е зрителят да се чувства уютно в изкуството ми

Още един млад талантлив творец прекрачи прага на Галерия A&G Art Meeting тази година. Скулпторката Елена Аначкова откри самостоятелна изложба на 28 август под м отото "Пейзажи на ума". Авторката представя серия от релефни пейзажи и обекти, моделирани в процес от стъпки, в които всяка следваща е непосредствено определена от предходните, запазвайки..

публикувано на 02.09.24 в 08:05

Италианският актьор Рикардо Мария Манера: Обичам да играя - всичко останало е последствие

Италианският филмов фестивал "Кастели Романи" гостува за втори път на варненския "Любовта е лудост". Това е мост, чрез който по един филм от всяка страна се показва в другата, подчерта директорът на форума Антонио Фламини.  В момента се уточнява кое българско заглавие ще гостува на италианския фестивал, който ще се проведе в началото на месец октомври..

публикувано на 30.08.24 в 08:25
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев: Филмите по някакъв по-лек начин трябва да продават силните и важни теми

Има един много важен фактор - колкото и да е драматичен филмът, колкото и да е силно значението му, колкото и да е интелектуален, филмът трябва да достигне по-широка публика. Филмът трябва да има занимателен елемент. Не можем да правим филми, които само да тровят хората и да ги отчайват. Това каза режисьорът Момчил Карамитев, който е председател на..

публикувано на 29.08.24 в 08:00

"Състояния" - изложба с философия, която витае отвъд, отгоре, отдолу, иззад самите творби...

В изложбата „Състояния“, която е подредена в Арт салона на Радио Варна до 5 септември, няма политика, екология и социален привкус. Всичко, което виждате или не виждате, се е случило дълбоко в интимния свят на съответния му автор, свят отвъд основните определителни маркери на съвременното „социално животно“. Не представя и красиви пейзажи или букети..

публикувано на 28.08.24 в 08:30

Matt Harvey (EXHUMED, LEFT TO DIE, GRUESOME): Предизвикателство е нещо да звучи грозно и в същото време да чуваш всичко

Интервю с Matt Harvey (EXHUMED, LEFT TO DIE, GRUESOME) LEFT TO DIE e супергрупа – трибют на DEATH. Бандата изпълнява песни от първите два албума на класиците – „Scream Bloody Gore” и „Leprosy”. В състава на LEFT TO DIE влизат Gus Ríos, свирил с кого ли не и с кого ли да, Rick Rozz, участвал и в първата реинкарнация на DEATH - MANTAS, настоящият..

публикувано на 28.08.24 в 07:25

Юри Георгиев - за хвърчилата, чудесата и фестивала по света и у нас

Един бивш военен пилот от Варна продължава да лети, но по много различен начин. Той пуска хвърчила и им се радва истински. Това негово хоби успя да зарази цяла Варна през последните години, а вече и цялото Българско Черноморие.  Юри Георгиев е човекът, който провежда Фестивала на хвърчилата. Такъв имаше във Варна, тази събота и неделя, на плажа в..

публикувано на 27.08.24 в 08:25

Екстремно високи температури в новия албум на Polina

"475°C е максималната температура, измерена на Венера. Планета, богиня, закрилник, воин, многолика, многопластова, начало и край. "475°C" се казва албумът, който със силна увереност и романтични чувства създавахме през последните две години." Така Полина и Фенги описват новия албум на Polina , който излезе на 23 август. Изданието съдържа 9..

публикувано на 26.08.24 в 08:00