Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненски студенти в дискусия за парите и развитието на града


Въвеждането на  Синята зона във Варна, приключването на мащабното пътно строителство, чистотата на въздуха в града и проблемите с паркирането са част от въпросите, които вълнуват студентите от варненския Икономически университет. Това стана ясно на среща – дискусия със Станислав Иванов,  председател на ПК „Финанси и бюджет” към варненския Общински съвет, на която той запозна бъдещите финансисти как се формира бюджета на община Варна за 2018 година.


Младите хора смятат, че Варна се нуждае от повече паркоместа и  по-добре направени велоалеи. Важно за града е да бъдат реставрирани сградите паметници на културата, а собствениците им да бъдат стимулирани за тяхното възстановяване от местната власт.

Студентите попитаха кога ще започне ремонтът на Аспарухов мост и ще има ли отново километрични задръствания. Със сигурност задръствания ще има, отговори Станислав Иванов, но не посочи кога ще се започнат дейностите. Той уточни, че решенията  свързани с Аспаруховия мост  са  на държавно ниво, защото обектът е държавна собственост. И призна, че това е и причината за трудната комуникация и вземането на бързи и адекватни решения между министерството  на регионалното развитие и благоустройството и общинската администрация, когато се налага въвеждането на временна организация на движението.

Варна ще бъде един от първите градове в България, в които ще има зарядни станции за електромобили, в които токът няма да се заплаща, каза още Станислав Иванов.

Непрекъснато се търси  решение на проблема с паркирането до Морската градина, за да могат хората, които искат да се разходят там да има къде да паркират, добави той.

Относно Синята зона, Иванов посочи, че тя няма да реши проблема с паркирането, но ще даде на варненци възможност да се качат на алтернативен транспорт, за да отидат до работното си място – като градския транспорт, например. Така редовната практика при придвижването във Варна -  един човек в един автомобил, ще намалее, смята председателят на финансовата комисия към местния парламент. А и въздухът ще бъде малко по-чист.

За парите на Варна бе срещата между студенти, бъдещи финансисти,  от варненския Икономически университет и председателя на ПК „Финанси и бюджет” към Варненския общински съвет Станислав Иванов. Тя бе организирана за втори път от Научноизследователския институт към висшето учебно заведение, за да скъси дистанцията  между студентите и практиката – в лицето на местната власт.

За последните 5 години бюджетът на Варна  плавно  се повишава -  от близо 210 милиона лева  до около 393 милиона през тази година. Капиталовата програма е увеличена с близо 102 000 000 лв., заради мащабните ремонти по уличната мрежа на града.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Грешно задание на инвестиционния проект за разширение на бул. "Цар Освободител" - около тази теза се обединиха участниците в общественото обсъждане по темата

Близо три часа продължи общественото обсъждане на инвестиционния проект за разширяване на булевард "Цар Освободител" във Варна. На срещата в зала "Пленарна" бе изразено единното мнение, че проблемът за бъдещото изпълнение на идейния проект идва още със самото му задание.  Подробният комуникационно-транспортен план в териториалния обхват на бул. „Цар..

публикувано на 24.04.24 в 20:50

ОбС-Варна утре решава ще има ли нови правила за ел. тротинетките и по-високи тарифи на такситата

Общинският съвет се събира на редовно заседание в четвъртък – 25 април, в 10:00 часа в зала „Пленарна“ на Община Варна. В предварителния дневен ред са включени 12 точки. Съветниците ще определят кои ще са тазгодишните носители на награда „Варна“ в сферата на културата, науката и образованието. За престижното отличие са номинирани общо 30 личности и..

публикувано на 24.04.24 в 19:52

Безплатна винетка за хората с увреждания с електрически автомобили

Хората с увреждания ще могат да получават безплатна винетка при ползване и на електрически автомобили с мощност на мотора до 160 конски сили, предаде БНР. Това решиха депутатите, приемайки на две четения промени в Закона за пътищата, предложени от "Възраждане".  Досега от възможността за освобождаване от винетна такса се възползваха притежателите на..

публикувано на 24.04.24 в 18:52

23 партии и 11 коалиции са подали документи за вота 2 в 1

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент, съобщиха от Централната избирателна комисия. Крайният срок за това изтече в 17 часа днес, предаде БНР. Всички, подали документите си в срок, ще бъдат регистрирани от ЦИК в условията на така..

публикувано на 24.04.24 в 17:52

Бивши офицери от службите за сигурност във Варна искат реформа в системата

Варненската асоциация „Сигурност“, която е новосформирана от бивши офицери от службите за сигурност в града, иска повече експертност и консултативни съвети към институциите по проблемите на сигурността. Председателят на организацията Марин Черкезов посочи, че той и останалите му колеги искат да помогнат на ръководството на града. Павлин Павлов,..

публикувано на 24.04.24 в 16:23

Евакуация на населението и производство на стоки при криза обсъждаха във Варна

Производството на стоки, логистиката, евакуацията на граждани, планиране на ресурсите са важни теми, за които трябва да сме подготвени при евентуална криза. Това каза кметът на Варна Благомир Коцев, който откри Учебен сбор по отбранително-мобилизационна подготовка. Участието в овладяването и преодоляването на последиците от бедствия, както и..

публикувано на 24.04.24 в 16:11
Община Балчик

Общинският съвет в Балчик заседава в четвъртък

Решението за избор на ликвидатор на общинското търговско дружество "Търговски център - Кранево" се връща за ново обсъждане от областния управител на Добрич с мотива, че предложеното лице не е в списъка на ликвидаторите, обявен от Агенцията по вписванията. На заседанието на местния парламент този четвъртък вносителят Виктор Лучиянов ще внесе точката..

публикувано на 24.04.24 в 15:47