Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В чужбина порастваш по-бързо, но във Варна се диша по-спокойно

Това споделя Анелия  Калчева от Варна. Тя е на 23 години. Учи медии в Шотландия, била е на обмен в Австралия, желае да продължи обучението си  в Италия, знае основните международни езици и вече е убедена, че може да се реализира където и да е по света. Млад човек, който  е впечатлен от силата на съвременните медии и активно участва в този процес. Има сайт, кулинарен блог, фотографска страница. Обича да пътува и да преоткрива света.

 И още :" Обичам да съм на нови места, да се чувствам непозната. Обичам фотографията и смятам, че е като огледало, което дава възможност на зрителя да се докосне до малка част от душата ти и е начин да покажеш как виждаш света. Част от интересите ми включват здравословно хранене, готвене и снимане на храна. Занимавам се с графичен дизайн. Обичам да мечтая. Мечтите са това, което ни поддържа живи и което ни прави това, което сме. Обичам да съм вдъхновена, обичам да се смея, обичам живота. Вярвам, че се случва това, в което вярваме и което пожелаем. Мислите са най-силното оръжие. Обичам да се занимавам с артистични и креативни задачи, с които мога да създавам". Но и държи да се изразява добре и сами ще се убедите в това, когато чуете нейното интервю. 

Анелия Калчева е завършила  Първа езикова гимназия във  Варна с профил немски език, след дни ще представи дипломната си работа  по Media в Robert Gordon University в Абърдийн, Шотландия. Темата е актуална и е свързана с поведението на хората в социалните мрежи.

Интервю на Габриела Гаврилова:


В Шотландия обучението е безплатно за членове на ЕС и правителството плаща таксата. Има добро образование и много университети, а вече има и много български студенти.

Студентите поемат  сами разходите за квартира, храна и други, което е около 1500 лева.

Абърдийн е третия по големина град в Шотландия и има два университета. Има български общества и отбелязваме големите празници. Така направихме и на Трети март, където имаше фолклорни състави и българска национална кухня. Снимка

Какво от кухнята на мама Ви липсва в Шотландия?

Може би това, че мама готви. Когато човек се отдели от семейството, научава много, включително да мисли за храната. Научаваш се, че трябва да готвиш, са переш... Сложно е, когато сам трябва да се грижиш за себе си, но се свиква. Оказа се, че ми хареса да готвя и ми стана хоби.

Кое е най-трудно в процеса на това човек да стане самостоятелен и пълноценен?

Може би да открие себе си и това, в което си добър, защото човек има много възможности и започва да се чуди, когато имаш голям избор. Когато заминеш в чужбина, се сблъскваш с неща, които тук не винаги се е налагало изобщо да мислиш за тях, но така порастваш.  Аз смятам, че човек може да се чувства навсякъде добре или не. Зависи от работа, семейство, приятели...

А човек какво трябва да направи, за да се чувства добре?

Да се занимаваш с нещо, което ти е приятно и носи удоволствие. Да се събужда с желание за живот и да е щастлив от това, което прави.

СнимкаВие учите специалност „Медии”, били сте на практика в голяма медия в България, били сте на обмен и в Австралия.

Как оценявате работата в медиите?

Интересна и разнообразна работа, всеки ден поднася нещо ново. Това е област, която винаги поддържа интереса в теб, винаги има нещо ново, което да откриеш и да направиш, защото за мен е било важно да мога да се изразявам и винаги съм знаела, че не искам работа по цял ден зад бюрото.

По някакъв начин медиите са и натоварващи именно заради тази динамика, но човек може да се ориентира в различна насока на медията – може да е нещо визуално, да открива таланти или да общува с хора...


СнимкаКакво научихте от Австралия?

Аз бях на обмен там един семестър. Там е по-топло и всичко е в поляни, дървета. Самият кампос е много красив, имаше хамаци в двора, цветя, дървета. Най-интересното е природата и се чувствах много приятно, може би именно заради слънцето и затова, че можех да излизам по-често. Но и като изисквания на обучение е по-практично ориентирано, проектите имаха по-големи изисквания. Трябваше да доказвам всяко нещо в проектите, а не само да представя крайния вариант.

Австралия ме научи да съм по-отворена към света и приключенията. Да не се страхувам да се кача на самолета, да пътувам 20 часа и да се окажа на другата страна на Земята.

Чувствате се готова сама да поемете живота в свой ръце?

Донякъде! Мисля, че и цялостното образование в чужбина и заминаването на един млад човек на 18 - 20 години, освен че е много стресиращо, те кара да пораснеш по-бързо, отколкото да останеш с родителите си...

СнимкаМечтаете да учите  „графичен дизайн” в Италия?

Да, защото стигнах до извода, че визуалната страна на медиите е по-интересна за мен.

Планирам да се върна в България, защото след всичкото това пътуване осъзнах, че да, обичам да пътувам, но тук се чувствам по-спокойно, тук се диша по-лесно.  Вкъщи си е в вкъщи.

Вие сте четири години в чужбина и не сте забравили българския език? Знаете немски от езиковата гимназия, след това английски, предстои може би и италиански..

Да, и преди това учих руски език  в руското училище. Смятам, че човек трябва да знае няколко езика и това е много важно. В Шотландия говорят само английски език и са шокирани от студентите, които знаят по няколко езика и едва ли не се чувстват не толкова знаещи...

Още за Шотландия и как се пътува там, на какво се усмихват на Острова, за  Австралия и хамаците в двора на университета там, за общуването в социалните мрежи – в интервюто с  Анелия Калчева :




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15
Илин Димитров

Илин Димитров: Има голяма вероятност заради въздушния Шенген да останем без чуждестранна работна ръка през летния сезон

Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в..

обновено на 20.04.24 в 15:34

Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY): Иска ми се холивудските филми за викингите да са по-достоверни

Интервю с Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY) Творческият път на LEAVES' EYES започва преди 21 години. В групата се преплитат съдбите на музикантите от ATROCITY. Няма да сгрешим, ако кажем, че ATROCITY е тяхната по-мрачна, а LEAVES' EYES – по-нежна страна. LEAVES' EYES издадоха „Myths of Fate”, заради който идеологът зад двете групи..

публикувано на 20.04.24 в 15:15