Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Късото кафе е полезно, дългото може да бъде вредно

| обновено на 16.04.18 в 11:00

Виктор Стоянов има магазин за кафе. Не си представя живота без кафе. Посветил му е една голяма част от времето си. 5 години е бил на специализация в Германия. И постоянно се усъвършенства.

- Защо избрахте точно Германия, свикнали сме да асоциираме кафето с Италия по-скоро?

- Когато се замислите за Германия и напитки, простено ви е, че първото, което ще ви дойде на ум, е бира. Германия наистина е сред страните, където се пие много бира, като немските бирени фестивали са популярни събития и на други места по света. В Германия се консумират приблизително 150 литра кафе на глава от населението годишно, което прави кафето най-популярната напитка в страната, повече дори и от бирата и водата. Това може и да звучи шокиращо, доколкото когато говорим за Европа и традициите на кафето, обикновено първата ни мисъл е за Италия и гордата им история, или старомодните кафенета на Франция. Само че статистическите данни недвусмислено показват, че Германия е вторият по големина вносител на кафе в света, купувайки двойно повече кафе от Италия годишно. А това далеч не е малко кафе.

- Да разбирам, че в Германия съществуват богати традиции, свързани с кафето?

- Връзката на Германия с кафето се простира отвъд само консумацията на кафе - страната има важна роля в промяната и оформянето на начина, по който кафето се приготвя и консумира по цял свят.  Ако сте от ценителите на филтърните кафеварки - бързи, лесни за употреба и лесни за почистване, но същевременно даващи отличен вкус, ще се учудите от вестта, че те всъщност са били изобретени в Германия от жена на име Мелита Бенц.

Подобно на повечето предприемачи, г-жа Бенц е имала проблем, който е решила с оригинално, но същевременно много просто изобретение. Тя е била домакиня, така че е прекарвала много време в приготвяне на храна и напитки - и е установила, че кафето в "кубинка" се преварява твърде много, така че заложила на еспресо. Същевременно обаче тя открила, че еспресо машините от онова време оставяли кафеена утайка в напитката, така че вземайки хартия от тетрадката на сина си, тя се заела да създаде филтър, за да прецежда мляното кафе в процеса на приготвянето му. И практиката й показала, че тази идея е блестяща. В готовото кафе нямало утайка, а вкусът му бил много добър, така че Мелита патентовала идеята си за прецеждане през хартия, създала собствена фирма - и всъщност изобретила хартиените филтри.И до момента филтърното приготвяне на кафе е най-разпространеният метод в Германия.

Повече подробности за кафето в звуковия файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерт: Не мисля, че би могъл да се наложи таван на цените

Държавата трябва да има по-строг контрол върху качеството на стоките, които се предлагат в търговските вериги. Това мнение изрази за предаването "Новият ден" по Радио Варна доц. д-р Йордан Иванов, преподавател в Икономическия университет във Варна. По думите му не би могъл да се наложи таван на цените. "Това е едно популистко понятие, което няма как да се..

публикувано на 20.02.25 в 08:00

Jarda Haž (JIG-AI): Изкуството не трябва да бъде ограничавано

Интервю с Jarda Haž (JIG-AI) JIG-AI са чешка грайнд кор банда, силно повлияна от културата и живота на Япония. Триото бруталисти има четири албума за близо 20-годишната си кариера. Групата работи по пети, но преди това ще стане част от поредната танцувална веречинка „Grind Over Sofia“ на 28 февруари. Със съдействието на организаторите от..

публикувано на 20.02.25 в 07:10

Петер Скуг или как един диджей стана рибар в Исландия

Особеностите на исландския риболов добре е опознал Петер Скуг - наполовина българин, наполовина исландец. Роден е във Варна, но от 8-годишен живее в столицата на ледената земя и гейзерите - Рейкявик. На 13 години започва да се занимава с музика - диджей e по партита, познат е и на клубната сцена във Варна. От два месеца обаче изучава дълбините на..

публикувано на 19.02.25 в 08:35

Проф. д-р Милков: Без апаратче при намален слух се увеличава рискът от деменция

Безплатни профилактични прегледи за нарушения на слуха организира за четвърта година МУ-Варна, по повод предстоящия „ Световен ден за защита на здравето на ушите и слуха “ или накратко Ден на слуха 3 март. Ц елта на подобни инициативи е да се насочи вниманието на обществеността към грижата за слуха при всички възрасти – универсален скрининг..

публикувано на 18.02.25 в 09:20

Майстори на домашното вино

27-ото издание на конкурса за домашно вино се проведе на 16 февруари във Варна. Участниците предоставиха над 160 проби, а от тях най-много на червени вина – 68, белите са били 65, а розе – 29. До финалния кръг достигнаха 47 проби, като за най-добро червено вино беше отличен Орлин Банков. Той получи и специалната награда за българския сорт..

публикувано на 18.02.25 в 09:00

Ученичка от НУИ "Добри Христов" във Варна стана младши студент в Грац, Австрия

София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира"  в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..

публикувано на 17.02.25 в 08:35
доц. Огнян Боюклиев

Огнян Боюклиев, БАН: Ниското качество на храните е по-голям проблем от високата им цена

Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..

публикувано на 15.02.25 в 13:58