Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Знаем ли правата и задълженията си като пациенти?

Знаете ли какво е Право на информирано съгласие? Повечето от вас, ще си кажат, да! Но, оказва се, когато се наложи да подпишем документи, свързани с това ни право, не сме наясно с доста неща. По темата разговаряме с адвокат Олга Томова-Куцарова, която практикува медицинско право и е председател на НПО - Сдружение за равни права в здравеопазването:







- Всеки един човек, потенциален пациент, когато постъпи в конкретно болнично заведение подписва документи. Това е един от най-често срещаните проблеми - подписват се един куп документи, както се казва, които не чете. Там подробно са изложени неговите права, респективно и задължения. Подписвайки въпросното информирано съгласие той се съгласява с конкретни манипулации и неща, които могат да се случат в хипотезата на неговото лечение. Възникват понякога проблеми между пациента и лечебното заведение, съответния лекар и не знаейки правата и задълженията си, той не може да ги упражни достатъчно добре.

Как да се осведомим за правата си, какво бихте ни посъветвали?

- Най-малкото в интернет може да се осведомим, защото информацията там е достъпна по всяко време. Като напишем "права на пациента", в търсачката излизат на достъпен език изложени.

С какви по-интересни казуси на пациенти сте се сблъсквали във Вашата практика?

- Казусите са много и различни. Като започнем от въпрос "Какви са правата ми да се явя на ТЕЛК?", до питане "Мога ли да продам органите си на друг човек по легален начин?". Вторият казус е фрапантен и няма разрешение, защото по закон продажбата на органи е забранена.  Да не забравяме, че в обхвата на нашата помощ са не само пациенти (бел. авт. в обхвата на медицинското право влизат не само пациентите, но и лекарите, и медицинския персонал).

Като представител на едно от тези сдружения, които са в помощ на пациентите, може ли да кажете, че в повечето случаи помагате при разрешаването на даден казус?

- Абсолютно, да! Аз държа обратна връзка с хората, които ме търсят, не само мен, но и мои колеги. Ако даден казус не е в компетенцията на нашето сдружение, ние насочваме хората към други организации, които са специализирани в конкретната област на дадения казус.

18 април е Европейски ден за защита правата на пациента.

В страните-членки на ЕС 14-т са основните права на пациента.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05
Елина Райнова, Сдружение ЗА ТЕБ - Варна

Сдружение ЗА ТЕБ: Да влезем в обувките на другия и да решаваме проблемите заедно

На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания.  В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат..

публикувано на 09.07.24 в 07:00
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 08.07.24 в 08:00

Оперната прима Красимира Стоянова: България чрез творците си, които я прославят, отдавна е прекрачила "културния" Шенген

България чрез творците си, които я прославят по света, отдавна е прекрачила "културния" Шенген " и  е известна с постиженията си в тази сфера. Българските политици трябва да се обърнат към нас, често повтарям това. Заяви във Варна звездното сопрано Красимира Стоянова след репетиция на "Бохеми", премиерата на операта в рамките на фестивала "Опера в..

публикувано на 06.07.24 в 10:10

Християн Облаков представя новата си книга за Йосиф х. Стоянов

Новата книга на Християн Облаков „Йосиф х. Стоянов, инженер, общественик, кмет на Варна“ ще бъде представена на 5 юли от 18 часа в Арт салона на Радио Варна. Книгата проследява живота и труда на Йосиф х. Стоянов - един от варненските проектанти от първата половина на ХХ век, който също е специалист в областта на хидроинженерството и..

публикувано на 05.07.24 в 07:30

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 04.07.24 в 07:05

Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE): Нищо не става за една нощ

Интервю с Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE) Немският китарен герой Axel Rudi Pell и бандата му тази година са част от афиша на фестивала „Midalidare – Rock In The Wine Valley”. Малко по-рано през годината групата издаде и албума „Risen Symbol”. Също така певецът Johnny Gioeli представи и нова песен в дует със Светлана Близнакова – Sevi...

публикувано на 04.07.24 в 06:00