Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пада възрастовата граница на хората с високо артериално налягане

3
Снимка: Лилия Герчева

Стотици пациенти пожелаха да проверят кръвното си налягане по време на здравната кампания "Нормално кръвно налягане-нормален сърдечен ритъм-превенция от инсулт", която се проведе в София и още 11 града в цялата страна. Поводът бе Световният ден за борба с хипертонията - 17 май, а инициативата на Българската лига по хипертония. На желаещите, на открити пунктове, както и в много лечебни заведения, беше измервано теглото, както и налягането с електронни апарати, снабдени технология за откриване на предсърдно мъждене.

Над 2 милиона са българите с високо кръвно налягане. Всеки трети обаче го пренебрегва, а всеки шести изобщо не знае за това състояние, каза Елица Петрова, национален координатор на кампанията:

Артериалната хипертония е много сериозен проблем, който хората пренебрегват. Високото кръвно се отразява всеки ден върху нашето състояние и понижава качеството ни на живот и изцяло нашето здравословно състояние.
 
Петрова изтъкна, че възрастовата граница за възникването на високо артериално налягане в България през последните години пада.

Юношите с хипертония в България са около 5%. Страната ни е на пето място в света по затлъстяване на подрастващите и всъщност това е началото на високото кръвно налягане, на сърдечно-съдови заболявания и на диабет. Рисковете от високото кръвно много често са с фатален край. Когато човек не контролира кръвното си налягане, може да получи инфаркт или мозъчен инсулт.

Доброволци от БЧК консултираха пациентите и им разясняваха методите за профилактика, диагностика и лечение на хипертонията и усложненията й при възрастни и деца. Пред пункта на пл. "Света Неделя" да измерят кръвното и сърдечния си ритъм чакаха десетки желаещи, на всякава възраст:
 
Кръвното налягане може да бъде по-високо, само заради срещата с лекар, моментното напрежение и още много фактори. Най-добрата профилактика на сърдечно-съдовите заболявания е честото му проследяване, съветват специалистите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия