Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пазар на роби на фестивала "Марцианопол – животът в древния град"

| обновено на 22.05.18 в 09:52

Руините на античния амфитеатър в Девня тази година ще се превърнат в умален модел на Марцианопол, за да могат зрителите на фестивала "Марцианопол – животът в древния град" да получат оптимално реалистична представа за устройството и живота в древния град, чиито останки лежат под съвременния квартал "Река Девня“. Третото издание на фестивала, на 9 и 10 юни, ще бъде доста по-различно в сравнение с миналата година, отбелязва експертът по публични комуникации в община Девня Георги Александров. "Искаме да разчупим стила, за да може фестивалът да е разбираем не само за любителите на древната история по нашите земи, но и за всички останали, включително и за учениците, които изучават антична история“, изтъкна Александров. Той уточни, че всички зрители, дори и тези, които не са заели позиция край арената, ще могат да наблюдават разиграващите се там сцени на видеостена.

Доста мащабно се очертава предстоящото издание на фестивала. На какво залагат организаторите? Чуйте от разговора на Светлана Вълкова с Любомир Любомиров:

Над 100 участници от България и Румъния ще пресъздадат живота в античния град: занаятчийски и робски пазари, гладиаторски боеве на арената, тракийски мистерии и демонстрации на римски военни строеве и оръжия. Тази година всеки зрител ще има възможността да стане и участник във фестивала, което отново е нов и интересен момент, посочи Георги Александров. "Нашата амбиция е да засенчим индустриалния имидж на Девня, популяризирайки нейното древно и славно минало, и превръщайки я в атрактивна туристическа дестинация", обясни пиар експертът. Той припомни, че руините на античния амфитеатър, където ще се проведе фестивалът, са само част от историко-археологическия резерват "Марцианополис“, който е слабо проучен.

Едни от гостите ще са от Констанца, Румъния. Групата е взела името на римския град Томис и в нея членуват близо 100 реенактори: мъже, жени, деца и цели семейства. "Културала Томис" работи в тясно сътрудничество с Историческия музей в град Констанца и взима активно участие във всички събития от календара на културния институт. Всички авансови информации за предстоящото трето издание на античния фестивал в Девня можете да следите на създаденото за целта събитие във Facebook: https://www.facebook.com/events/1708986472525217/


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Планирано е увеличение на учителските заплати с 15%

Трябва да продължи тенденцията за заплатите на учителите да са 125 процента от средната работна заплата, каза министър Галин Цоков, предаде БНР. Съгласувателната процедура за бюджета за 2025 г. започна и бяха изпратени най-общи рамки в Министерството на финансите по отношение на бюджета и те са свързани с разходите от предходния бюджет, но ние..

публикувано на 11.09.24 в 19:57

Вицепрезидентът Илияна Йотова: политическите партии да рестартират доверието на българите

"Надявам се българските политически партии да рестартират доверието на българите и да чуем какво предлагат, а не да обсъждаме теми, свързани с регистрацията им, защото се намираме не само в политическа, но и във финансова криза, а всички ние искаме да живеем добре". Това заяви във Варна вицепрезидентът Илияна Йотова, която дойде за откриването..

публикувано на 11.09.24 в 19:52

28 партии и 11 коалиции се регистрираха за изборите на 27 октомври

28 партии и 11 коалиции подадоха документи за регистрация за предстоящите парламентарни избори на 27 октомври към крайния срок, който изтече в 17.00 часа, предаде БНР. Всички, спазили срока, ще бъдат регистрирани в условията на т. нар. "неприключила проверка". Главна дирекция ГРАО проверява списъците, представени от партиите и коалициите, като..

публикувано на 11.09.24 в 19:52

Обилните валежи в област Добрич наводниха частни и обществени сгради

Обилните валежи в област Добрич наводниха частни и обществени сгради , нарушена на места е и инфраструктурата. Населени места в община Каварна са останали без ток и вода. По данни на Метеостанция Добрич падналият дъжд в Каварна е 60 литра на квадратен метър. Силен дъжд, придружен с гръмотевици, причини редица проблеми в община Каварна. По..

публикувано на 11.09.24 в 17:26

Политиците около Ахмед Доган се явяват на избори с нова коалиция - „Алианс за права и свободи“

В Централната избирателна комисия бяха внесени документи за регистрация на коалиция "Алианс за права и свободи". Документите депозираха Румен Йончев - председател на "Земеделски народен съюз" и Веселин Пенев, представител на партия СБОР, предаде БНР. Румен Йончев обясни: "Името не е случайно както се досещате. Искаме с думата "алианс" да заявим едно..

публикувано на 11.09.24 в 17:12

Община Варна: Не се е налагала евакуация на децата от ДГ „Детски свят“ във "Владиславово"

Спокойна е ситуацията в Детска градина №40 „Детски свят“ в кв. „Владислав Варненчик“, където част от помещенията бяха засегнати от проливния дъжд в ранните следобедни часове днес. Информацията за нужда от евакуация на децата не отговаря на истината, посочват от общинския пресцентър. От кабинета на кмета Благомир Коцев се осъществи връзка с..

публикувано на 11.09.24 в 17:05

Откриха мигранти в безпомощно състояние край Бургас

6-ма нелегални мигранти в тежко състояние със задух са приети в областната болница в Бургас, след като на КПП на входа на града е спрян товарен автомобил, пълен с млади мъже от Афганистан. Те са открити в тайници на автомобила, а кола на бургаската дирекция на „Гранична полиция“ е преследвала товарния автомобил от странджанското село Крушевец, предаде..

публикувано на 11.09.24 в 15:55