Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Да събудиш фараоните с гайди?

| обновено на 23.05.18 в 14:24 БНР Новини

Моментът, в който застанаха пред едно от чудесата на света - Пирамидите, те извадиха гайдите, и там, в пустинята камилите сигурно за първи път чуха "Трите пъти", дори и сфинксът ми се стори, че нададе ухо. Е, оказа се, че да събудиш фараоните с гайди се оказа забранено. И някъде от тук, от средата на пътешествието до Египет с 8 гайдари и един тъпанджия започва моят разказ...

Гайдарски оркестър "Диньо Маринов" в Древен Египет!„Барабаните - диалог за мир” - под това мото от 20 до 26 април се проведе Шестият международен фестивал за барабани и традиционни изкуства в столицата на Египет  - Кайро. Фестивалът се организира от Министерството на културата на Египет и тази година събра над 25 състава от 20 страни - Алжир, Тунис, Пакистан, Сирия, Китай, Индия, Гърция,  Шри Ланка, Индонезия, Нигерия, Судан, Малдивите, Естония, Полша, България...

Нашата страна беше представена от Гайдарски оркестър „Диньо Маринов” при НЧ „Васил Левски” с ръководител Калоян Василев, а съставът на оркестъра - гайдарите Калоян Василев, Пламен Тинчев, Станимир Иванов, Радослав Василев, Емил Друмев, Михаил Калчев, Светослав Василев, Емил Трушев и тъпанджията Ясен Друмев. 

В звуковия файл ще откриете документален разказ за участието на нашите музиканти във фестивала.

На сцената в Цитаделата в КайроДа попаднеш в Египет със сигурност е пътешествие, което дълго ще помниш и към което често ще се връщаш в спомените си, особено ако пристигаш от Европа. Фестивалната програма беше организирана така, че да имаме достатъчно време в десетдневния си престой да разгледаме Кайро. Естествено, не пропуснахме пирамидите в Гиза и Сфинксът, качихме се на камили, видяхме изумителни експонати в Националния египетски музей, пазарѝхме се на пазара, опитахме от националната кухня, в наша чест дори валя в Кайро, което беше изненада и за местните. Прекрасно време с прекрасни хора и фолклор от толкова различни точки на света! Такива фестивали ти дават реалната представа, че не си център на Вселената, и че във всяка точка на земното кълбо има хора, които наред с обичайните си проблеми, работят усърдно за слогана „Музикантите – диалог за мир”, ако трябва да перифразирам мотото на Шестия международен фестивал за барабани и традиционни изкуства в Кайро, в който участвахме. 

Срещите...

Пламен ТинчевПламен Тинчев от Гайдарски оркестър "Диньо Маринов"В стария град в Кайро беше най-интересно, защото все едно времето течеше наобратно. Видяхме Пирамидите, едно от чудесата на света, нещо много интересно! 
- Дори свирихте там!
Да, но веднага ни спряха, имаше охрана, полиция, всичко беше подсигурено, за да не свирим. (смее се)
- Гайдарският оркестър не можа да пробие там...
Там не можахме... за да не събудим някой от спящите фараони.


Gamal Mahgoub от Судан: Tози фестивал има за цел да запознае хората и културите им, а по този начин много икономически и социални различия се разпадат.
      

Mouhamed Ali Ouni от ТунисМouhamed Аli Ouni от Тунис: Аз съм много радостен, че съм тук, защото се срещнах с много групи от различни страни. Това е като пътуване по света, обаче без да се местиш. Артисти от над 20 държави са на едно място, а аз на всеки 5 минути съм в различна среда - уча техните езици, запознавам се с културата им, танцуваме заедно. И съм много благодарен за това.”

А имаш ли си любими групи на този фестивал?

Харесвам индийците, защото от дете гледам много Боливудски филми и харесвам техните стъпки. Също и начина, по който си местят главата, докато танцуват - това е наистина много, много, много добро и ме кара да се чувствам щастлив. 

Jaan Ulst от ЕстонияJaan Ulst - ръководител на "Leigarid" от Естония: "Лейгарид" е фолклорна група, танцова група, в която членуват хора, които се интересуват, и ги е грижа за фолклорното наследство на Естония. Костюмите ни показват много точно кой от къде е, точно от коя област на Естония е. Ние не носим еднакви носии, много е важно всеки да запази индивидуалността си. Догодина съставът ще отпразнува 50-ата си годишнина. През този период през "Лейгарид" са минали повече от 500 души, а настоящите танцьори са близо 200, разпределени в различни групи. При нас има приемственост, танцуват цели семейства, раждат се деца на наши танцьори – както ги наричаме „Лейгарид бебета”, които продължават традицията.ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Господинов получава литературната награда на фестивала Узедом

Българският писател Георги Господинов получава днес наградата на фестивала Узедомски литературни дни, съобщи посолството на ФРГ в София. Узедомските литературни дни се провеждат тази година онлайн под мотото "Божественото" от 14 до 17 април. Господинов ще участва в литературно четене днес по обяд, когато ще му бъде връчена наградата...

публикувано на 17.04.21 в 11:43

Портрети на български царици в изложба на Марина Варенцова-Русева

От 16 април до 9 май 2021 г. в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ ще бъде представена изложба - живопис на Марина Варенцова-Русева. Тя е известна на варненската публика със символните и митологични теми, пейзажи и натюрморти, но този път акцентът е друг. С Марина Русева ни среща Светлана Вълкова. От какъв период сте избрали..

публикувано на 16.04.21 в 06:56

Да поиграем с трите прасенца на открито

Поредната премиера в Държавен куклен театър - Варна е спектакълът за деца "Трите прасенца". Поради изключителния интерес към новия спектакъл той ще се играе три пъти  тази събота, 17-ти април от 11.00, 12.00 и 13.00 ч., на откритата сцена в театъра. Представлението "Дядовото дворче", планувано за 11.00 ч. в закритата зала отпада, като закупените..

публикувано на 15.04.21 в 11:55

Любо Киров с нова песен, предстоящ албум и лятно турне

"Целуни ме" е заглавието на новия сингъл на Любо Киров, който поставя началото на предстоящия му албум. В предаването "Алея на музиката" в ефира на Радио Варна , изпълнителят разказа какво се е променило за него през изминалата година: Усетихме колко са важни за нас простичките неща, като това свободно да пътуваме, да се виждаме, да..

публикувано на 15.04.21 в 10:59

Номинират екипа на ДТ "Стоян Бъчваров" за златен знак за заслуги към Варна

Екипът на ДТ "Стоян Бъчваров" ще бъде номиниран от кмета на Варна Иван Портних за удостояване с почетен знак за заслуги към Варна - златен, по случай 100-годишнината на театъра. Най-големите отличия на Варна се връчват на празника на града - 15 август. Това стана ясно снощи, след финала на юбилейния спектакъл "100", с режисьор Боян Иванов, хореограф..

публикувано на 13.04.21 в 15:45

Златни страници юридическа литература представя Икономически университет-Варна

„Златни страници нормативни актове и юридическа литература от фонда на Икономически университет-Варна“ – така е озаглавена изложбата, организирана от катедра „Правни науки“ съвместно с университетската библиотека. Събитието се провежда в рамките на Седмицата на правото, която продължава до 16 април – Денят на българската конституция. Виртуална..

публикувано на 13.04.21 в 14:10
Spectrum Vocal Band

Фолклорни отпечатъци в новите сингли на Spectrum Vocal Band

От началото на творческия сезон 2020-2021 акапелната група Spectrum Vocal Band работи върху своя втори самостоятелен албум. Проектът е озаглавен "Singerprints" и се фокусира върху нов, съвременен поглед към българския фолклор чрез композиции за 5-гласна акапелна формация, в която единственият музикален инструмент е човешкият глас...

обновено на 13.04.21 в 11:06