Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наказанията в българските училища по време на Възраждането

Възпитанието в училищата винаги е било застъпено. Добрите ученици са поощрявани, палавите – наказвани. Днес в българските училища учителите се опитват да овладяват буйните деца и младежи без да посягат. А едно време и шамари удряха, и ушите дърпаха, че и наказваха с намаляване на поведението. Обаче от днешна гледна точка и тези наказания бледнеят с онова, което е било позволено в българските училища по време на Възраждането.

СнимкаС главния уредник на музея на Възраждането във Варна Марияна Николова сме седнали на пейките във възстановката на класната стая на възрожденско училище. Днес тя се използва, за да бъде показано на съвременните ученици, как преди повече от век са получавали образованието си и как са били възпитавани техните връстници. Като например това, че в края на всеки учебен ден учителят е вписвал в специални таблици имената на отличените  - в червената и провинените ученици - в черната. Но мерките са можели да граничат и със светата инквизиция меко казано.

"Пред естрадата, мястото, където стои учителя, обикновено е имало специално местенце за наказания. Върху пода е имало натрошени орехови черупки или ронена царевица. Детето с боси крачета е трябвало да стои, стъпило върху тях, в продължение на минути или часове."

Чуйте повече за наказанията в българските училища по време на Възраждането в репортажа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Папа Франциск

Папата на посещение във Венеция в първото си пътуване от месеци насам

Папа Франциск ще посети Венеция на 28 април - първото му пътуване извън Рим от седем месеца насам, което ще бъде внимателно наблюдавано на фона на опасенията за крехкото здраве на 87-годишния папа. Аржентинският понтифик обиколи света през 11-те си години като глава на Католическата църква, но не е..

публикувано на 28.04.24 в 10:05

Топла и слънчева неделя

Днес ще бъде слънчево, със слаб вятър от североизток. Минималните температури ще са между 5° и 10°, в София - около 7°, а максималните - между 20° и 25°, в София - около 22°. След обяд над източните и планинските райони ще бъде с купеста облачност, но вероятността за валежи е малка...

публикувано на 28.04.24 в 08:55
Габриела Наплатанова

Габриела Наплатанова застава начело на СЕМ

Днес Габриела Наплатанова встъпва в длъжност като временно изпълняващ длъжността председател на Съвета за електронни медии (СЕМ). Мандатът й ще е за срок от шест месеца - до 27 октомври. След това, отново за шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева. До избора на..

публикувано на 28.04.24 в 08:53
Последствия от руска атака срещу Одеса, 21 юли 2023 г.

Русия е свалила 17 украински дрона

Русия свали 17 украински дрона през нощта в няколко западни региона, съобщи министерството на отбраната.  „Системите за противовъздушна отбрана са прехванали и унищожили 17 украински БПЛА“, каза министерството в публикация в Telegram.  Повечето от безпилотните самолети са били свалени в региони, които граничат с Украйна, като девет са свалени..

публикувано на 28.04.24 в 08:46

Откриха националното изложение за цветя "Флора 2024" в Бургас

Рози и орхидеи са хитът на националното изложение за цветя „Флора 2024“ в Бургас. Над 90 фирми участват в него. Изложбени и търговски зони с красиви сезонни цветя, аранжировки и цветни арт инсталации ще видят бургазлии и гостите на града в откритите площи и залите на Експозиционния център в Морската градина.  Десетки бургазлии и гости на..

публикувано на 28.04.24 в 08:44

Широкото използване на антибиотици при Ковид е допринесло за антимикробна резистентност

Широкото използване на антибиотици по целия свят по време на пандемията с Ковид-19 може да е увеличило "тихото" разпространяване на антимикробната резистентност. Това сочат нови данни на Световната здравна организация.  Само 8 процента от хоспитализираните пациенти с Ковид-19 са имали и допълнителна бактериална инфекция, която да е изисквала..

публикувано на 28.04.24 в 08:41

Над 120 тона отпадъци, многократно повече от обичайното количество за ден, към сметището в село Въглен

Стотици варненци се включиха в кампанията на Община Варна за почистването на града Това не е еднодневна акция, а процес, който ще продължи, коментира кметът Благомир Коцев Към сметището в село Въглен са извозени над 120 тона отпадъци, многократно повече от обичайното количество за ден Стотици варненци във всички райони на града и петте..

публикувано на 28.04.24 в 08:37