Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адвокат от Варна спасил четниците на Ботев

Юридически добре подготвен адвокат, който работел във Варна, спасил от смърт заловените четници на Ботев  и други участници в Априлското въстание. Съдът бил в тогавашен Русчук, днес Русе, и под влияние на европейските държави, Османската империя назначила служебен защитник. Кой е той и каква е връзката между Ботев и Варна - директорът на музея на Възраждането Марияна Николова. Интервю на Габриела Гаврилова.

Във Варна след Освобождението живеят съратници на Христо Ботев. Дори участници в неговата чета. Сред тях е Симеон Богданов, който пише, че е роден във Варна, но за него няма повече информация към момента. 

Но има много данни за хора, които са били близки до Ботев. Един от тях е Димитър Икономов, който предлага преминаването на река Дунав да стане с кораб. Той е сред оцелелите Ботеви четници, осъден е на заточение, но след това е спасен. След Освобождението живее във Варна, прави макет  на кораба "Радецки" и кръщава кръчмата си така.

Къде се е намирала тя?

В централната част на Варна, около улица "Ал. Стамболийски".

Георги Стойчев от Трявна пише за Димитър Икономов : "Той беше цял философ. Дрехи, ядене, разходки - нищо  не го интересуваше. Единственият негов идеал беше освобождението на България. Където отидеше, с когото се събереше - за Освобождението говореше. С една дума - примерен патриот!"

Такива, каквито са били всички, които са се качили на кораба "Радецки"!

В днешно време бихме ги нарекли идеалисти. Може и да е така. За да достигнеш до освобождението, трябва да вярваш в тази цел.

С Варна е свързан и близък съратник на Левски и Ботев - Иван Драсов. Тази прочута снимка, на която Ботев е седнал на масата, един от хората там е Иван Драсов. Той също живее тук и става областен управител на Варна. Неговата къща се намира в началото на улица "Преслав" и там има паметна плоча.


СнимкаСнимка


След Освобождението във Варна живее и участникът в Ботевата чета Иваница Данчов. Заловен след погрома и само добрият адвокат успява да го спаси. Изпратен на заточение, освободен и след това идва тук.

Пред съда в Русе заловените четници са защитавани от Илия Цанов, съдия в Търговския съд във Варна. Бил е много добре подготвен юридически. Назначен е за служебен защитник, но никой не е очаквал толкова много да се бори за живота на сънародниците си. Дори намиращите се пред съдебната зала  решили, че също ще бъде осъден на смърт. А той влага толкова енергия, въпреки, че е бил болен, че след като приключва със защитата, припада и е бил изнесен на носилка...

Още за съратниците на Ботев, който живеят във Варна след 1878 година, може да чуете от интервюто с Марияна Николова:







СнимкаСнимки и спомени на приятели и съратници на Ботев, които идват да живеят във Варна, може да видите в постоянната експозиция на Музея на Възраждането във Варна.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Марина Великова представя "Ледовете на Антарктика" във Варна

Изложбата "Ледовете на Антарктика" на колегата Марина Великова от Българското национално радио ще бъде представена в 19 часа днес, 2 август, на входа на Морската градина във Варна.  Снимките са направени по време на участието и в 32-рата антарктическа експедиция, ръководена от проф. Христо Пимпирев. Представянето е по повод отбелязването на три..

публикувано на 02.08.24 в 16:40

Етническият българин Алексей Куцарев: Украйна се бори с недостиг на ток и на работници

Липсата на ток, заради руските удари по енергийната система на Украйна и дефицитът на работници са основните проблеми, с които се сблъсква бизнеса там. Имаме над 1000-км фронтова линия, много работници са на фронта и това води до недостиг на кадри, разказва Алексей Куцарев, чието семейство – етнически българи, се занимава със земеделие в..

публикувано на 02.08.24 в 08:05

Rick Casais Miranda (BLANKET HILL): Постепенното израстване е по-добро за една група

Интервю с David Masion и Rick Casais Miranda (BLANKET HILL) BLANKET HILL е хардкор банда от Люксембург. Предстои й първи концерт във Варна. Заедно с BLANKET HILL на сцената ще се качат родните BEHIND BARS и MILLION SUSPECTS. Датата е 9 август. Мястото – „Хале 3”. През 2023 BLANKET HILL стигат и до Япония. Иначе са били на една сцена с TERROR,..

публикувано на 02.08.24 в 07:35
Ивелина Кадири

Ивелина Кадири: ДНК данните са нещо неприкосновено, към което маркетингът трябва да се отнася с уважение

Ивелина Кадири е магистър по икономика и по арт мениджмънт, маркетолог с многостранни интереси и убеденост в интердисциплинарното бъдеще на науката. Има дългогодишен професионален опит в областта на авиацията и енергетиката, а в момента е мениджър регулаторни дейности в българска софтуерна компания, световен лидер в управлението на електрозарядни..

публикувано на 01.08.24 в 08:30
Сияна Георгиева и Симеон Георгиев

Защо да се доверим на интериорен дизайнер при обзавеждането на имот

Един имот придобива по-висока стойност, ако е бил обзаведен от интериорен дизайнер. Това споделят специалисти в областта на интериорния дизайн у нас изхождайки от практиката, която имат. В България, и конкретно във Варна, все повече хора наемат интериорни дизайнери, когато обзавеждат жилището си, хотели, заведения и др. Архитект Сияна..

публикувано на 31.07.24 в 09:55

„Небето - риза нетъкана”- изложба на Александър Габровски

Поредната изложба във варненската галерия A&G Art Meeting в разгара на лятото ще ни изстреля в небесните простори не само заради мотото, а и поради смелото, неочаквано приключение, в което ни въвлича младият творец Александър Габровски. Откриването е днес,  31 юли, от 18:30 ч . на ул. "Любен Каравелов" 8. Изразът „Небето, риза нетъкана” в една..

обновено на 31.07.24 в 09:28

Георги Василев: Волейболът винаги ще е част от живота ми, но днес нямам време за него в живописта

Бившият волейболист и треньор Георги Василев представя до 19 август във Варна своя самостоятелна изложба живопис. 24-те творби са подредени на ул. "Шейново" 3. Това е четвъртата експозиция на автора, който за първи път се изявява творчески във Варна, а не в родния Добрич.  Първата изложба на Георги Василев беше преди година и половина в..

публикувано на 30.07.24 в 09:20