Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо Варна остана без уникалното съоръжение "Водно конче"?

5
Пламен Климов до потребител на "водоното конче"
Снимка: Пламен Гутинов

Създателят на първата в България рампа за достъп до морето на хора в инвалидни колички Пламен Климов е някогашен национален състезател по конна езда. В Германия дълги години работи в база за терапевтична езда и днес той се е посветил на рехабилитация за хора с увреждания чрез хипотерапия в родината. На него Варна дължи два пъти златния медалист в ездата от Спешъл олимпикс геймс в Лос Анжелис'2015 Велико Великов. Г-н Климов защо Варна остана без уникалното съоръжение "Водно конче"?

Не мога да отговоря на този въпрос, защото това което се изискваше от нас, нашата идея, нашата амбиция и отдадеността да просъществува тази инициатива, ние го направихме. Оттам нататък то беше подложено на няколко вандалски действия и разрушено. Не разбрахме по каква причина, не получихме и подкрепата на организации занимаващи се с хора със специални потребности. Единствената подкрепа, за която съм безкрайно благодарен и която ми дава надежда, че в България нещата не са толкова зле, бе от областната администрация.

Сега предстои кампанията „Достъпна България” на Комисията за защита от дискриминация и областните администрации ще трябва да задължат концесионерите на плажове да осигурят достъп на хората с увреждания до морето. Какъв е пътят за устойчивост на такива инициативи, според вас?

Тази интеграция се случва само и единствено по време на мероприятия, по някакви поводи, а през другото време мисля, че това изостава. Не искам да бъда саркастичен и да отправям упреци към който и да е. Докато всеки, който се занимава с подобни неща не ги приеме за своя кауза, не мисля че някой може да го застави. И след това те ще бъдат унищожени... Не знам. Тъжно е.

Сега, като бъде възложено на концесионерите да създадат тези съоръжения на плажа, дали няма да просъществуват по-дълго във времето?

Дай боже, нещата да имат напредък в тази насока. Варна има много на брой концесионери, достатъчно места, където да бъдат изградени и такива и други подобни съоръжения.

„Водното конче” просъществува точно една седмица – беше открито на 20-ти юли и на 27-ми (2015 г.) откраднаха соларния панел, който го захранваше. Видеонаблюдение ли е възможната охрана?

Дори и това. Макар че, мисля че нещата са по-дълбоки. Не знам дори как да разсъждавам на тази тема. Може да се опази, но ако има воля.

А вие как продължихте?

„Водното конче” беше една част от поставените цели на фондацията  „Център за рехабилитация посредством хипотерапия, терапевтична езда и зоотерапия“. Продължихме работата си с терапевтичната езда и хипотерапията, защото помагат на много хора.

Вече сте в София, от 2016 г. 

Да, Варна не можа да отговори на изискванията, пак е трудно. Навсякъде нещата се случват трудно и аз не искам да обвинявам един или друг град. Във Варна де факто подготвихме и излъчихме два пъти златния медалист в ездата от Спешъл олимпикс геймс. Просто в София мащабите са по-големи. Продължаваме с ездата за любители да сбираме средства за да продължава работата ни в хипотерапията.

Очертава ли се нов шампион от работата ви в столицата?

В момента подготвяме трима души за участие в параолимпийските игри в Токио 2020 г. Но всеки човек в подобно положение, който е започнал заниманията си и е върху коня е вече шампион!


Комисията за защита от дискриминация (КЗД) започва кампания под наслов "Достъпна България", чиято цел е да се осигури масова достъпна среда за хората с увреждания. Кампанията започва в Международния ден на хората с увреждания и ще остане отворена до достигане на поставените цели. В България по данни на Националния статистически институт с призната трайно намалена работоспособност или със степен на увреждане са около 500 000 души, от които 10 000 са деца. Значителна част от проблемите на тези хора са свързани с недостъпната архитектурна среда. Като част от подкрепа на кампанията би била подаваната информация от граждани от цялата страна за недостъпна архитектурна среда, която може за бъде пращана на email: kzd@kzd,bg, и по тел. 02/807303.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

La Banda - трима варненски диджеи с хаус парти в Деня на Варна

DJ Burlak : Това е петото парти с мое участие, което организираме на празника на Варна през последните пет години. Южният плаж е много специален за мен с широката си пясъчна ивица и с това, че е малко встрани от лудницата на заведенията по Централния плаж. През годините Cuba Beach Bar се превърна в една от емблемите на хаус музиката във Варна и аз..

публикувано на 12.08.24 в 08:20

Соня Йончева: Душата ми се отвори, щом пристигнах в България

Соня Йончева в една от най-въздействащите опери на Пучини – „Мадам Бътерфлай“, е кулминационен момент в програмата на Опера в Летния театър – Варна 2024. След главната роля на Мими в „Бохеми“ на 6 август, във второто заглавие с нейно участие на 10 август оперната дива, под диригентството на Найден Тодоров, ще изпълни ролята на Чо-Чо-Сан за първи път в..

публикувано на 09.08.24 в 08:00

Константин Вълчев от WWF: Борбата с пожарите е като война

България е най-силно засегнатата от горски пожари страна-членка на ЕС от началото на 2024 г. Това сочат данни на Европейската информационна система за горски пожари н ад 38 хил. хектара или 380 хил. дка българска земя вече са били изпепелени от огъня през тази година. Това е над два пъти повече от площта, пострадала от горски пожари в страната за..

публикувано на 08.08.24 в 09:00

Капка Панайотова: 20 години, отдадени на гребането

През далечната 1976 година на Олимпийските игри в Монреал две варненки в четворката с кърмчия в академичното гребане донесоха сребърен медал за България. Сред тях е и рулевият Капка Панайотова, която още си спомня с огромно вълнение за случилото се. Знае, че са били на крачка от златото, но е щастлива и от второто място.  Медалът и днес стои на специално..

публикувано на 07.08.24 в 07:00
Провадия-Солницата

Започна 20-ият археологически сезон на „Провадия-Солницата“

В началото на месеца започна 20-ият археологически сезон за Праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата. С неговото начало обектът отваря врати и за посещения на туристи. Посещения ще се организират всеки ден, без неделя, като на всеки кръгъл час може да влиза група до 50 души. Посетителите се водят от екскурзовод, който ги..

публикувано на 06.08.24 в 09:30

Rick Casais Miranda (BLANKET HILL): Постепенното израстване е по-добро за една група

Интервю с David Masion и Rick Casais Miranda (BLANKET HILL) BLANKET HILL е хардкор банда от Люксембург. Предстои й първи концерт във Варна. Заедно с BLANKET HILL на сцената ще се качат родните BEHIND BARS и MILLION SUSPECTS. Датата е 9 август. Мястото – „Хале 3”. През 2023 BLANKET HILL стигат и до Япония. Иначе са били на една сцена с TERROR,..

публикувано на 05.08.24 в 09:00

Марина Великова представя "Ледовете на Антарктика" във Варна

Изложбата "Ледовете на Антарктика" на колегата Марина Великова от Българското национално радио е подредена на входа на Морската градина във Варна.  Снимките са направени по време на участието и в 32-рата антарктическа експедиция, ръководена от проф. Христо Пимпирев. Представянето е по повод отбелязването на три години от влизането на..

публикувано на 04.08.24 в 07:40