Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учени от 7 университета ще работят по мащабен проект с център във Варна

Цветалина Генова
Снимка: Радио Варна

Варна ще се сдобие с мащабен научен център за креативни и рекреативни индустрии. Това ще се случи по проект  “Център за компетентност за интелигенти решения в креативните и рекреативните индустрии ”, на Висшето училище по мениджмънт в морската столица.

Проектът предвижда сътрудничество между 50 учени от 7 университета партньори, сред които са Технически университет и Института по океанология във Варна, Русенски университет, Националната художествена академия и Институтите за етнология и фолклористика, по биоразнообразие и екосистемни изследвания и за изследване на обществата и знанието, които са в София.

Проектът е на стойност  близо  13 380 000 лева и е финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”.

Центърът ще се фокусира върху различни дейности –  културното наследство, фестивали, музика, сценични и визуални изкуства, издателска дейност, компютърни и мобилни приложения и игри, алтернативен и екстремен туризъм, както и производство на стоки и съоръжения с пряко приложение в тези сфери. В този научен комплекс ще се провежда висококачествена научноизследователска дейност с осигурен достъп на заинтересованите страни и с условия за активно взаимодействие с бизнеса.

Ще се обменят знания и експертизи чрез съвместни срещи, лабораторни дейности, онлайн и видеоконферентни съвещания. То ще бъде в помощ на всички активни академични институции във Варна и региона.

В рамките на проекта Институтът по океанология към БАН ще изгради Модерна лаборатория  за подводни изследвания и картиране и ще закупи автономен управляем апарат за подводни изследвания и картиране на морското дъно..

Технически университет – Варна ще създаде модерна видеоконферентна лаборатория.

Русенски университет – Експериментална лаборатория със секции за 3D заснемане, дигитализация и създаване на мобилни приложения с виртуална и добавена реалност.

Националната художествена академия – София ще изгради Експериментална лаборатория със секции за изследване и разработване на нови художествени продукти, графичен дизайн и аудио-визуални продукти.

Експериментална лаборатория за дигитализация на нематериално културно наследство ще осъществи Институтът по етнология и фолклористика – София, а Институтът за биоразнообразие и екосистемни изследвания – Експериментална лаборатория за консервация и предоставяне на информация в областта на биоразнообразието.

Институтът за изследване на обществата и знанието – София ще използва Проекта за създаване на Експериментална лаборатория за емпирични и социални изследвания.

Чуйте още от Цветалина Генова, ръководител на отдел "Международни проекти" във Висшето училище по мениджмънт-Варна.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кметският екип напусна залата след отказ от приемане на докладна записка

Целият кметски екип напусна залата, след като съветниците не приеха докладна записка за отпускане на 80 хиляди лева.  Те са необходими за декларациите п о оценка и въздействие на проектите, за които Варна трябва да получи 100 млн. лв.  33 съветници се въздържаха и точката не беше приета.  Кметът попита дали съветниците работят за..

публикувано на 29.07.24 в 13:34

Открита е строителната площадка за изграждане на нова сграда на библиотеката във Варна (обновена)

От миналата седмица е открита строителната площадка на паркинга до Общината във Варна за изграждането на нова сграда на библиотеката във Варна. Това съобщи за Радио Варна кметът на града Благомир Коцев.  От Общината са обявили конкурс за избор на главен изпълнител на строителството, което по предварителни разчети е на стойност..

обновено на 29.07.24 в 13:26
Снимката е илюстративна

Градският транспорт във Варна предизвика скандал в Общинския съвет

Темата за градския транспорт във Варна предизвика скандал между кмета на Варна Благомир Коцев, общинския съветник Мартин Златев и председателя на Общинския съвет Христо Димитров по време на 13-ата сесия днес, предаде репортер на Радио Варна. Кметът на Варна заяви, че дружеството е на подчинение на ОбС-Варна, което предизвика реакцията на Христо..

публикувано на 29.07.24 в 13:13

Благомир Коцев: Зелената зона няма да влезе в сила, докато нямаме граждански консенсус върху това

Зелената зона във Варна няма да влезе в сила, докато няма граждански консенсус върху това, отговори на питане от страна на общински съветници кметът на Варна Благомир Коцев.  Ние трябва да направим промени, за да няма голямо гражданско напрежение, каза още той по време на сесията днес.  Ще бъдат организирани срещи с граждани и обществени обсъждания,..

публикувано на 29.07.24 в 12:57
Снимката е илюстративна

Експлозия в завода за целулоза край Свищов

Взрив е избухнал около обед в завода за целулоза "Свилоза" край Свищов.  Имаше запалване в инсталацията за хлорен диоксид, която е част от инсталацията за производство на целулоза, след което има възникнал взрив, потушен е пожарът, тепърва ще се установяват последствията, заяви пред БНР Михаил Колчев, изпълнителен директор на "Свилоза". Има..

публикувано на 29.07.24 в 12:21
Община Балчик

ОбС - Балчик заседава за приемане отчетите на публичните финанси

Финансите за 2023 и 2024 година ще разгледат на заседанието си на 1 август общинските съветници в Балчик. Отчетът за миналата година възлиза на близо 40 милиона лева или 88 процента от уточнения план 45,320 млн.лв, а изпълнението за шестте месеца на тази година е близо 20 милиона при рамка от 44 млн. лв.  Ще бъде определен представител на Общината..

публикувано на 29.07.24 в 12:19

И свободният паркинг на Албена вече е платен

От миналата седмица безплатният паркинг „Лазур“ в горната зона на Албена вече е платен. Цената му е 8 лева, колкото струва паркирането за 24 часа на паркинг „Автогара“ в комплекса. Цената за зелена зона не е променена – до края на септември е 20 лева, а синята зона – 10 лв. В сила е 30-минутният безплатен престой от първоначалното влизане в курорта..

публикувано на 29.07.24 в 12:13