Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дизел или бензин - коя кола е по-екологична?

Снимка: Интернет

Бензиновите двигатели ще бъдат на много сериозен прицел след 1 януари 2021 година, заради вредните емисии, които отделят. Това каза за радио Варна доц.Трифон Узунтонев, преподавател в ТУ-Варна, по време на конференция посветена на проблемите на автомобилния транспорт, която продължава и днес във Варна.

Мерки за намаляване на вредните емисии вече взеха производителите на дизелови двигатели. Тези, които отговарят на европейската норма Евро 6, всъщност отговарят на всякакви екологични норми и са в посока да задминат дори бензиновите двигатели по ниско съдържание на токсични компоненти. На практика излиза така, че колите с дизелов двигател ще са по-екологични от тази с бензинов, коментира доц. Узунтонев.

"Дизеловата кола е по-екологична, като има много голяма разлика между колите, които се движат в България и които отговарят на Евро 1, 2, 3, 4 и колите, които се движат в по-развитите европейски страни, които отговарят на по-високи стандарти.", каза доц. Узунтонев.

Той подчерта, че всяка кола, която бъде купена към днешна дата трябва да отговаря на Евро 6 / бел. авт. - Стандартът за емисии Евро 6 фиксира преди всичко по-ниски максимални стойности на прахови частици и азотен оксид за емисиите на километър. Считано от 1 септември 2014 г. дизеловите автомобили ще имат право могат да излъчват само 80 мг азотен оксид на километър. Предишната гранична стойност за дизела беше 180 мг на километър./.

Доц.Трифон Узунтонев каза, че трудно може да даде съвет автомобил с какъв двигател да си купим, защото той е пристрастен към дизеловите двигатели. Неговият личен автомобил върви с дизел и е купен през 2014 година. Той препоръчва дизеловите коли, защото те имат с 30% по-малък абсолютен разход на гориво в резултат на което бълват с точно толкова по-малко количество въглеродни диоксиди, които предизвикват парниковия ефект.

"Благодарение на последните разработки на фирмата BOSCH  свеждат съдържанието на азотни окиси да абсолютен минимум, който е под това, което отделя бензиновия двигател. А по отношение на финните прахови частици, които по някаква необисняма за мене причина са най-често срещания повод за каквито и да е коментари - като "пуши като дизел", "черен облак" и т.н. , именно този параметър не е обект на никакви разсъждения,защото по този параграф дизеловите автомобили имат много по-малко съдържание на финни прахови частици. От Евро 5 те имат задължително филтър за финни прахови частици и нямат подобен проблем. Но този проблем се вихри с пълна сила в България, защото имаме стари автомобили.", каза още доц. Узунтонев.

Чуйте още в звуковия файл:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кметът напомня, че за едрогабаритните отпадъци има график

Има нов график за изхвърляне на едрогабаритни отпадъци (ЕГО). За всеки район е определен ден от седмицата, напомня кметът на Варна в своя публикация във Facebook, която е провокирана от поредно струпване на отпадъци около контейнери, на което се натъква. Той публикува и снимка от улица "Стефан Караджа", "в идеални център на Варна, която ясно показва..

публикувано на 11.07.24 в 11:25

ДПС изключи още 17 депутати от парламентарната си група

Парламентарната група на ДПС изключи 17 народни представители, сред които и съпредседателят на партията Джевдет Чакъров, предаде БНР. Решението беше прочетено пред депутатите в пленарната зала от заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова. Всички от изключените са участвали на срещата при почетния председател на ДПС Ахмед Доган..

публикувано на 11.07.24 в 11:12
Кирил Петков

Кирил Петков за разцеплението в ДПС: Това е началото на разграждане на модела "Пеевски"

Съпредседателята на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков видя в противопоставянето на Делян Пеевски и Ахмед Доган начало на разграждане на модела "Пеевски", предаде БНР. "Това, което виждаме е, че не е само индивидуална битка. Това е бавното, явно разграждане на модела Пеевски. Тук не говорим за човека Пеевски, говорим за..

публикувано на 11.07.24 в 10:51

На няколко места във Варна днес ще мерят кръвно и ще раздават вода в жегите

Във Варна разкриват мобилни медицински пунктове във връзка с обявения жълт код и очакваните високи температури. На три локации в града ще бъдат поставени шатри, в които ще се предлагат безплатно измерване на кръвното налягане и минерална вода. Пунктовете ще бъдат разположени до градинката на Варненската търговска гимназия, на площад „Независимост“,..

публикувано на 11.07.24 в 10:45

Адреси без вода

Със смущения във водоподаването и липса на вода от 8 до около 20 часа ще бъдат абонатите от кв. "Младост" и кв. "Възраждане" първи и втори микрорайон във Варна. Поради възникнала авария на Магистрален водопровод "Китка-Варна" нарушено ще е водоподаването в Община Долни Чифлик и Община Бяла от 09.00ч. на 11.07.2024г., до отстраняване на аварията. Днес..

публикувано на 11.07.24 в 09:11

Адреси без ток

Без ток днес във Варна ще са следните адреси:  • 09:00 ч. до 17:00 ч. – карето, заключено между ул. Тодор Влайков, ул. Филип Тотю, ул. Константин Доганов, ул. Григорий Цамблак, електрозахранени от ТП 303; •08:30 ч. до 17:00 ч. – част от м-ст Боровец Север и Боровец Юг; Временни смущения в електрозахранването са възможни от 08:30 ч. до 17:00 ч. в..

публикувано на 11.07.24 в 06:38

Горещо и ветровито в четвъртък

Днес ще има променлива облачност, постепенно намаляваща до слънчево. Ще духа умерен север-североизточен вятър, следобед ще се обърне от изток-североизток и във вътрешността ще отслабне. Максимални температури между 34° и 39°, по Черноморието от 29° до 34°, за Варна около 34°.  Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 26°-27°...

публикувано на 11.07.24 в 05:53