Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Жабчето Жо“ е нова картинна книга от Нуша Роянова

Най-новата картинна книга за деца на издателство „Дъбови листа“,  „Жабчето Жо“,  излиза по книжарниците днес, 22 юни.

Текстът и илюстрациите са изцяло дело на талантливата българска писателка и художничка Нуша Роянова, автор на поредицата за кучето Джак и котето Ема.

Книжката разказва историята на жабчето Жо, което наглед си има всичко – здраве, покрив над главата и приятели, но все нещо не му достига, за да бъде щастливо. То търси непрестанно НЕЩОТО, което отсъства в живота му – експериментира, проваля се, но не се отказва. Краят е колкото очакван, толкова и изненадващ, защото НЕЩОТО бива открито, но се оказва съвсем различно от очевидното.

Книгата на Нуша Роянова е ценна с посланията си, но и със съвременния начин на представянето им. Текстовете по страниците са кратки и биха грабнали вниманието на най-малките деца, илюстрациите в различни техники са пленителни и добавят атмосфера към увлекателно разказаната история.

Както всички незабравими герои, и Жабчето Жо си има прототип. Образът е вдъхновен от дългогодишен приятел на авторката, а самата книга тя рисува в едно единствено копие като подарък за неговия рожден ден миналата година. Всички техни приятели обаче толкова харесват изданието, че то се появява в лимитиран тираж на английски за Панаира на детската книга в Болоня, а сега – и на български.

Различните житейски роли и професии, които Жо сменя, дават възможност за диалогично четене, в което родителите и децата да се превърнат в разказвачи, а като допълнение да обсъждат различни теми като бъдещето, какво са професиите, колко важно е да следваш мечтите си и др.

„Надявам се, че новият ми герой Жо ще накара много малки и големи читатели да се замислят дали са открили НЕЩОТО си в този живот. И ако не са, да ги вдъхнови да тръгнат да го търсят“, казва авторката.

Нуша Роянова е добре позната на малките читатели от поредицата за кучето Джак и котката Ема – двама герои с реални прототипи, които се впускат в най-различни приключения във всяка книга. Тя е и инициатор на конкурса на създаденото от нея издателство „Дъбови листа“ за авторски детски приказки. Той се провежда за втора поредна година, като в него участие вземат всички деца и младежи на възраст до 18 г. Победителите в конкурса стават автори на сборник с 25 приказки, написани и илюстровани от самите участници.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Варна очаква 32-рото издание на МФФ „Любовта е лудост“, специален гост ще бъде Франко Неро

„ Любовта е лудост “  превръща Варна във филмова столица за 32-ри пореден път, от 23 август до 1 септември, включвайки в програмата си най-новите филми, номинирани или спечелили награди в международни фестивали. Откриването на „Любовта е лудост“ е на 23 август от 19 часа  в зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна с филма,..

публикувано на 02.08.24 в 14:20

"Алея на книгата" с 15-о издание във Варна

15-ото издание на "Алея на книгата" предстои във Варна. Тази година то ще се проведе от 2 до 11 август  на обичайното си място по пешеходната част на бул. „Сливница“ до централния вход на Морската градина и Слънчевия часовник.  Във всеки от десетте дни могат да бъдат посетени 19-те шатри на 50 издателства с над 40 000 заглавия. Специална..

публикувано на 02.08.24 в 11:00

Димитър Чолаков с изложба в Градската художествена галерия - Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, представя от 1 до 20 август 2024 г. самостоятелна изложба на проф. Димитър Чолаков. Уважаваният артист показва пред варненската публика селекция от произведения от изложбата си в галерия “Райко Алексиев” в София, за която беше удостоен с наградата за живопис на името на Владимир Димитров -..

публикувано на 01.08.24 в 17:13

100 пастела на Калина Тасева във Варна

Галерия Графит, Варна, представя изложба пастели на Калина Тасева. Откриването е на 01.08.2024 (четвъртък) от 18:30 часа.  100 пастела на напусналата ни преди две години забележителна българска художничка Калина Тасева (1927 – 2022) застават пред погледа на ценителите в галерия “Графит” от 1 до 31 август 2024. Колекционерът Васил Илиев споделя с..

публикувано на 31.07.24 в 12:21

„МЕЖДУ ЧЕРНО & БЯЛО“ - изложба на Веселин Дамянов-Ves в Художествена галерия - Добрич

На 1 август 2024 г. от 17:30 часа в Художествена галерия - Добрич се открива изложбата „МЕЖДУ ЧЕРНО&БЯЛО“ - графика и рисунка на Веселин Дамянов-Ves. Любителите на българското графично изкуство, граждани и гости на града, ще имат възможността да надникнат във вълнуващия „пъстър“, между черното и бялото свят на художника, който той пресъздава  чрез..

публикувано на 31.07.24 в 11:38

Лора Маринова с изложба живопис в Градската художествена галерия - Варна

Лора Маринова - признат варненски автор в областта на сценографията и живописта, гостува със самостоятелна изложба от 31 юли до 20 август 2024 г. в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна. Произведенията живопис - масло върху платно - откриват дългогодишните извори на вдъхновение за художничката - музикално-сценичните изкуства и..

публикувано на 31.07.24 в 11:30

Курс „Основи на християнската вяра“ започва във варненския храм „Св. Николай Чудотворец“

Курс „Основи на християнската вяра“ започва днес във варненския храм „Св. Николай Чудотворец“. Лекциите на богослова Юлия Христова ще са безплатни и ще се провеждат в сряда, пет поредни седмици до 28.08. вкл., от 18 до 19.30 часа. Записването в курса се прави на място в храма. Той ще се проведе с благословението на Варненския и Великопреславски..

публикувано на 31.07.24 в 10:53