Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международният фестивал на поезията "Славянска прегръдка" започва днес

ХІІ Международен фестивал на поезията „Славянска прегръдка” ще се открие днес, 25 юни, в 17.30 часа в Английския двор на Археологическия музей във Варна и ще продължи до 27 юни. На откриването ще бъдат представени стихове на всички славянски езици. Основна цел на форума е сближаване на културните ценности и културното наследство на славяните. Един от най-трудните проекти в рамките на този фестивал е издаването на антология със стихове на водещи славянски поети, каза за радио Варна поетесата Елка Няголова, която е организатор на събитието.

На 26 юни, от 11.00 часа,  в Генералното консулство на Руската федерация във Варна ще бъдат четени стихове на руския поет А.И.Фатянинов, като основен акцент от „Българо-руския културен код“ в рамките на фестивала. По-късно през деня,  от 15.30 часа, е представянето на новата книга „Аз не живея, аз горя!“, която бе издадена по повод 140-годишнината на П.К.Яворов на 13 езика. Представянето ще се проведе в Иконната зала на Археологическия музей.

Официалното закриване е на 27 юни в СОК "Камчия", където от 19.30 часа ще бъде представена антологията „Реката и Третият й бряг“. В нея са включени стихове на 143 славянски поети от 21 държави. 49 от тях са българи. Ще бъдат раздадени и наградите „Летящо перо“. Фестивалът ще завърши край огъня на плажа в Камчия, около който ще се съберат участниците.

" Фестивалът се случва всяка година тук във Варна. Има един много интересен показател. Това е неофициално социологическо изследване. Вървя по улиците, зима е. И ме срещат някакви хора - някои от тях познати по име, други само по образ, съграждани: "Нали ще има тази година "Славянска прегръдка". Кога ще бъде?". Много благодаря на варненската общественост, на хората с духовни интереси, които сами не си дават сметка колко кураж ми дават на мене - човека, който се нуждае от този кураж. Много им благодаря!", каза поетесата Елка Няголова.

Организатори на фестивала са Славянската литературна и артистична академия с партньорството на община Варна, Международната асоциация на писателите, варненският Икономически университет, Съюзите на българските писатели и журналисти, Фонд „Устойчиво развитие на България”  и Синдиката на българските учители.

Чуйте още в звуковия файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почина историкът Дарин Канавров

На 68-годишна възраст почина историкът Дарин Канавров, съобщават колегите му. В продължение на 38 години работи в Исторически музей - Балчик, като през годините е изпълнявал длъжностите: директор, главен уредник и уредник в музея. Има над 200 публикации в периодичния печат, в различни списания и научни сборници.Най-значимите му книги: „Военноморски..

публикувано на 29.07.24 в 14:28

Приключи Международната танцова академия „Варна”

С гала концерт на сцената на Театрално-музикалния продуцентски център във Варна приключи поредното издание на Международната танцова академия „Варна”, която се проведе от 18 юли до днес. Академията е създадена от фондация „Калина Богоева“ и ръководена от известната прима и балетен педагог.  49 бяха участниците в това издание, които получиха своите..

публикувано на 28.07.24 в 15:35

RADAR #11 - начало на нова декада за международния фестивал

Единадесетото издание на фестивала RADAR  представя вълнуваща програма от артистични изяви извън стандартите. От 2 до 4 август Варна ще бъде пресечна точка на аудио-визуалните изкуства в рамките на 8 концерта и две творчески работилници с участието на над 30 музиканти и визуални артисти. От джаз и електроника до бийтбокс, от ренесанс и авангард..

публикувано на 28.07.24 в 11:47

Концерт в музеен комплекс „Аладжа манастир“ в понеделник

На 29 юли /понеделник/ от 14:00 ч., в музеен комплекс „Аладжа манастир“ ще се проведе концерт на Дамския камерен хор при храм „Св. Атанасий“ под надслов „Духовен полет на крилете на църковните песнопения и българските народни песни“.  В програмата ще прозвучат произведения от български и чужди композитори. Диригент – Евгения Григорова.  Солисти –..

публикувано на 28.07.24 в 11:37

Първа пичинг сесия за филмови проекти в рамките на София Филм Фест във Варна

София Филм Фест във Варна прави още една крачка към превръщането на Варна в привлекателна дестинация за киноиндустрията. На 3-ти август 2024г. ще се проведе първата пичинг сесия за филмови проекти в рамките на годишния културен календар на фестивала. Това е уникална възможност за всички сценаристи, режисьори и продуценти да представят своите проекти..

публикувано на 28.07.24 в 11:26

Американска пианистка с концерт при вход свободен в Градската галерия - Варна

Ана Роса Ернандес - концертен пианист, солист и педагог от САЩ с кубински корени, ще поднесе специален подарък на българската публика - концерт с вход свободен в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна. Рециталът ще бъде на 27 юли от 18:00 часа. Ана Роса Ернандес е родена в Куба, а изпълнителската й кариера сега се развива в..

публикувано на 27.07.24 в 11:41

Концерт на площад "Независимост" за Освобождението на Варна

На 27 юли от 20.30 часа, в традиционния концерт на площад „Независимост“ по повод Освобождението на Варна от османско владичество, оркестърът на Държавна опера Варна ще поднесе на варненци и гостите на Варна интересна програма от български и руски композитори. Кръстин Настев ще дирижира концерта, в който участват солистите на оперния театър..

публикувано на 27.07.24 в 10:46