Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо изчезва мурсалският чай?

3
Мурсалски чай

Наричат го едно от чудесата на Родопите. Т.г. неговото бране от естествени находища е забранено, защото хората не изчакват фазата на цъфтеж и оттам идват проблемите, споделя лесоинженерът от Триград Хамид Имамски. С дипломна работа за мурсалския чай той разказа за какво е полезно ценното растение:

В нашата родина България има много растения, които ги няма никъде, мурсалският чай е част от тази палитра. Наистина е билка, която помага. Изпитана е, не с научни методи и в лаборатории, а от хората. Моята прабаба с него лягаше и с него ставаше, почина на 110 г.

А откъде дойде вашият интерес към мурсалския чай?

Аз по принцип съм влюбен в гората, не само в определена билка. Значи, привързаността ми си идва от привързаността към гората.

СнимкаИма ли много мурсалски чай около вашия роден край?

Той затова е мурсалски. Мурсалите са нашата планина - Триградския карстов район, Мугла, районът на Девин, Ягодина. Това е Мурсалица, мурсалския дял на Родопите е естествения му ареал. Среща се и другаде, има го и култивиран. Хората често като им кажеш "горски" си представят само дърва и трупи. Гората не е само това. Гората е източник и на билки, на гъби, на рекреация и т.н. Дори бих казал, че гората има много по-голяма сила не в дървения материал, а в други неща. Мурсалският чай е защитено растение, вече е в Червената книга на България. Има опасения, че може да изчезне, защото хората не го опазват както трябва. Така или иначе той се бере, но те не изчакват да дойде цъфтежа. Оттам идват проблемите. Има програми за опазване на Държавните горски стопанства в района, Министерство на екологията в лицето на РИОСВ също го опазва. Полагат се грижи и усилия, обаче нали знаете законът сам по себе си е нищо. Ако хората не правим закона, за какво ни е закон? Превръщат го в бизнес, сеят го и има вече и култивиран мурсалски чай. Разбира се, има качества и в него, но не е като естествения, не е едно и също.

Как се съхранява?

Трябва да е на проветриво, сухо и тъмно място. Да не е на слънце, защото пожълтява и изсъхва като всяка една друга билка.

Колко често използвате мурсалски чай и как го приготвяте?

Традиционно - 2-3 стръкчета се слагат в 300 милилитра вода. Различното от другите чайове е, че не се запарва, а трябва да заври. Лекарите я знаят много добре тази билка и я препоръчват. Лекува нерви, сърце, сърдечни заболявания. Билката е е универсална. Няма дози за нея и не е противопоказна срещу нещо. Може да си ползваш лекарствата и да си пиеш чая, няма проблем. За мен, като човек от региона където расте тази билка е, тя е като родопската автентична песен, нещо истинско!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Марина Великова представя "Ледовете на Антарктика" във Варна

Изложбата "Ледовете на Антарктика" на колегата Марина Великова от Българското национално радио ще бъде представена в 19 часа днес, 2 август, на входа на Морската градина във Варна.  Снимките са направени по време на участието и в 32-рата антарктическа експедиция, ръководена от проф. Христо Пимпирев. Представянето е по повод отбелязването на три..

публикувано на 02.08.24 в 16:40

Етническият българин Алексей Куцарев: Украйна се бори с недостиг на ток и на работници

Липсата на ток, заради руските удари по енергийната система на Украйна и дефицитът на работници са основните проблеми, с които се сблъсква бизнеса там. Имаме над 1000-км фронтова линия, много работници са на фронта и това води до недостиг на кадри, разказва Алексей Куцарев, чието семейство – етнически българи, се занимава със земеделие в..

публикувано на 02.08.24 в 08:05

Rick Casais Miranda (BLANKET HILL): Постепенното израстване е по-добро за една група

Интервю с David Masion и Rick Casais Miranda (BLANKET HILL) BLANKET HILL е хардкор банда от Люксембург. Предстои й първи концерт във Варна. Заедно с BLANKET HILL на сцената ще се качат родните BEHIND BARS и MILLION SUSPECTS. Датата е 9 август. Мястото – „Хале 3”. През 2023 BLANKET HILL стигат и до Япония. Иначе са били на една сцена с TERROR,..

публикувано на 02.08.24 в 07:35
Ивелина Кадири

Ивелина Кадири: ДНК данните са нещо неприкосновено, към което маркетингът трябва да се отнася с уважение

Ивелина Кадири е магистър по икономика и по арт мениджмънт, маркетолог с многостранни интереси и убеденост в интердисциплинарното бъдеще на науката. Има дългогодишен професионален опит в областта на авиацията и енергетиката, а в момента е мениджър регулаторни дейности в българска софтуерна компания, световен лидер в управлението на електрозарядни..

публикувано на 01.08.24 в 08:30
Сияна Георгиева и Симеон Георгиев

Защо да се доверим на интериорен дизайнер при обзавеждането на имот

Един имот придобива по-висока стойност, ако е бил обзаведен от интериорен дизайнер. Това споделят специалисти в областта на интериорния дизайн у нас изхождайки от практиката, която имат. В България, и конкретно във Варна, все повече хора наемат интериорни дизайнери, когато обзавеждат жилището си, хотели, заведения и др. Архитект Сияна..

публикувано на 31.07.24 в 09:55

„Небето - риза нетъкана”- изложба на Александър Габровски

Поредната изложба във варненската галерия A&G Art Meeting в разгара на лятото ще ни изстреля в небесните простори не само заради мотото, а и поради смелото, неочаквано приключение, в което ни въвлича младият творец Александър Габровски. Откриването е днес,  31 юли, от 18:30 ч . на ул. "Любен Каравелов" 8. Изразът „Небето, риза нетъкана” в една..

обновено на 31.07.24 в 09:28

Георги Василев: Волейболът винаги ще е част от живота ми, но днес нямам време за него в живописта

Бившият волейболист и треньор Георги Василев представя до 19 август във Варна своя самостоятелна изложба живопис. 24-те творби са подредени на ул. "Шейново" 3. Това е четвъртата експозиция на автора, който за първи път се изявява творчески във Варна, а не в родния Добрич.  Първата изложба на Георги Василев беше преди година и половина в..

публикувано на 30.07.24 в 09:20