Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Петър Салчев и Крейг Бейли представят “Ray on my mind” във Варна

Крейг Бейли и Петър Салчев
Снимка: Личен архив

“Ray on my mind” e заглавието на новият музикален проект на саксофониста Крейг Бейли и джаз музикантa Петър Салчев. Това не е първият общ проект на двамата музиканти, а в програмата участва и джаз триото Станислав Арабаджиев - клавишни, Васил Хаджигрудев - бас и Емил Пехливанов – ударни.Варна е част от турнето на музикантите. Концертът е на 29 юни от 22 часа в един от известните плажни клубове.

Ще чуем оригинална музика, написана и аранжирана от Крейг Бейли, дългогодишен водач и солист на оркестъра на легендарния Рей Чарлз. В концерта ще звучат някои от незабравимите му хитове, нареждащи го до най-ярките звезди и образци на съвременната американска и световна култура.

Крейг Бейли е един от малкото артисти, чиято музика от първо лице ни среща с таланта и енергията на великия Рей Чарлз. Нещо повече - авторската му музика в проекта го прави и достоен последовател на културата, която завинаги ще бъде белязана с имената на Рей Чарлз, Mongo Santamaria, Art Blakey and The Jazz Messengers, George Coleman, Bernard Purdie, Ray Bryant, Ronnie Matthews, Chico O'Farrill, Hilton Ruiz, Al Grey, Benny Carter, Leon Thomas, Bill Hardman. Проектът "RAY ON MY MIND" се реализира с медийното партньорство на БНР и БНТ.

Освен солист Петър Салчев е и автор на някои от композициите, включени в  проекта: „Рей Чарлз съпътства живота ми още от моето детство, когато родителите ми непрекъснато слушаха подобна музика. (...) Това е едно историческо наследство, което в бъдеще ще подлежи на изучаване, а може би и на изследване. При мен се преплитат няколко мисии в този проект, едната от тях е наистина да изучим и да разберем повече за мотивите, за емоциите на Рей, а от друга страна да разпространим тази музика, да разкажем за нея повече, да я направим може би малко по-интересна за младите, които все по-рядко чуват за музиката от тази епоха.”

Цялото интервю с Петър Салчев може да чуете в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Милко Божков - за "Салона на природата" и простичките неща в живота

Изолация, оставане вкъщи, самота. Думи, които плашат повечето от нас. При хората на изкуството обаче всичко е различно. Поривът за красота се засилва, а желанието да твориш и да обръщаш внимание на "простичките неща" в живота става все по-силно и по-силно. Големият български художник Милко Божков в момента се намира в с. Стефан Стамболово -  близо до..

публикувано на 02.04.20 в 18:40
Йордан Георгиев

Много искам да ми се случи нещо хубаво днес!

Тъй като искрено вярвам, че няма по-успешен антидот срещу кризата, свързана с вирус Covid-19 от обичта, приятелството и емпатията и воден от увереността, че в тези дни хората повече от всякога се нуждаят от добри примери и стоплящи новини, аз, Йордан Георгиев – автор и водещ на театралното предаване „Без маски“ в ефира на радио „Алма..

публикувано на 02.04.20 в 18:35

Картина на деня - „Метаморфози на страха" от Стоимен Стоилов

„Картината на деня“ на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ във Варна днес представя едно от най-големите имена в съвременното българско пластично изкуство – създателя на Варненската графична школа и на Международното биенале на графиката във Варна, проф. Стоимен Стоилов. Неговите „Метаморфози на страха“ – знакови работи от края на..

публикувано на 02.04.20 в 10:33

"Княз Игор" в "споделени представления"

През тази седмицата в online платформата на Театрално-музикален продуцентски център Варна „Споделени представления“ на 2 април, 19.00, ще бъде излъчена постановката на Държавна опера Варна „Княз Игoр“ от Александър Бородин. Диригент-постановчик Борислав Иванов. Диригент Кръстин Настев. Режисура и сценография Кузман Попов. Костюмография Лора..

публикувано на 01.04.20 в 17:46
арх.Никола Лазаров

Прекрасните варненски сгради на Архитект Софийски

Един от най-големите български архитекти след Освобождението Никола Лазаров е роден на днешната дата – 1 април – преди 150 години. Френски възпитаник, неговите архитектурни творби са убедително доказателство за невероятната му дарба да съчетава традициите на българското строително изкуство с елементи от европейския барок и сецесион...

публикувано на 01.04.20 в 17:42

Всеки вторник - ден на зрителите!

От днес на виртуалната сцена на Театърът ЧЕТЕ ОТ ВКЪЩИ ще могат да стъпят и зрителите. Новата инициатива е под наслов "ВИЕ ЧЕТЕТЕ в Театърът чете от вкъщи". Всеки почитател на Мелпомена може да изпрати видео клипове, в които чете стихотворение, разказ, приказка, басня, откъс...... каквото му харесва. Адресът е:..

публикувано на 01.04.20 в 15:10

За 11-ти път община Добрич ще връчи Националната литературна награда „Йордан Йовков“

Церемонията ще се състои ноември месец тази година и ще е по повод 140 години от рождението на писателя. Наградата се връчва на пет години, а някои от нейните носители досега са Дико Фучеджиев, Емилиян Станев, Ивайло Петров, Антон Дончев и други. . Националната литературна награда „Йордан Йовков“ е учредена от община Добрич и се присъжда..

публикувано на 01.04.20 в 11:07