Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Творби на Боян Райнов във Варна

4
Снимка: архив, БГНЕС

СнимкаИзложбата, представяща малко известни в България произведения на художника, сериграфии и литографии, ще бъде открита днес от 18 часа Къща-музей "Георги Велчев". "Боян Райнов е от малцината български художници, чието изкуство е познато и високо оценено в Париж. За творчеството му са писали известните френски критици и интелектуалци Дора Валие, Морис Брюзо, свeтовно известният поет Рьоне Шар и Кристиан Зервос, импресарио на Пикасо. 
Насловът на експозицията е "ДИРЕКТНО ОТ ПАРИЖ - БОЯН РАЙНОВ /1921 - 2005". Творбите са създадени в Париж, различни периоди от живота на художника между 1945 – 1973 г. и свидетелстват за развитието на творческите му идеи, преминаващи в търсенето на една осезаема хармония на създаваните от него форми. 
Боян Райнов става известен в Париж през 1945 г. с изложбата си в галерия "Ариел", в която показва цикъл цветни рисунки към книгата на Пол Елюар "Зверовете и красавиците". За тях Дора Валие пише "Ах! Рисунките на скулптор! Те винаги говорят 
много за творбата, те вече имат масата, имат ритъм, улавят светлината. Те вече са тримерни...". 
Завършил скулптура в Художествената академия в София през 1945 г., установил се в Париж, Боян Райнов като цяло в изкуството си се стреми да постигне или да изрази перфектната завършеност на творбата. 

СнимкаВ стила на произведенията му, известният френски критик и галерист Кристиян Зервос, импресарио на Пабло Пикасо открива, че пластичните форми са предадени в развитие – свободно, леко, т.е. с онази артистична лекота на естетическата 
емоция, която не познава граници за въображението, и която не отнема от дълбокото им значение и идентичност. 
В изложбата са включени някои от литографии на рисунки от 1940-1942 г. издадени в албум от Кристиян Зервос, които са представени в галерията му "Кайе д 'Ар" през 1972-1973 г. 
Особено ценни са сериграфиите от 1971 г. които художникът прави към ръкописните текстове на френския поет Рьоне Шар. Наситени със символика, родени сякаш извън времената образ и слово са споени в поетичната метафора. 
За големият талант на Боян Райнов в скулптурата, Мориз Брюзо казва: «След предшествениците си, Боян единствено търси осезаема хармония на създаваните от него форми...". За него и изложбата изкуствоведът Пламен Рачева разказа пред Радио Варна:
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
д-р Чавдар Ангелов

Сборник "Храм-паметник Рождество Христово край Шипка" представят във Варна

Представяне на сборника „Храм-паметник Рождество Христово край Шипка“ се състои днес в сградата на Музея на Възраждането във Варна. В книгата са включени научни доклади и изследвания, посветени на изграждането и историята на храма. Повече за идеята на сборника и историята на построяването на храма, чуйте от д-р Чавдар Ангелов – директор на..

публикувано на 27.09.22 в 16:31

МФФ "Море от ритми" отново в Балчик на 21 септември 2023

Голямата награда, на кмета на община Балчик, в тазгодишното 12-о издание на международния фолклорен фестивал „Море от ритми“ спечели фолклорен танцов театър  "Родина" при НЧ "Отец Паисий - 1934" - гр. Варна с р-л Даниела Колева. Съставът се представи на фолклорния форум от 22 до 25 септември в Белия град в раздел „Обработен фолклор“, в категорията танцови..

публикувано на 25.09.22 в 16:00

Във Варна основаха Фестивална академия

Фестивална академия беше основана във Варна. Това е гражданска неформална инициатива, в която участват публични институции и обществени медии, включително БНР-Радио Варна, които имат отношение към съхраняване паметта на града.  Най-важната задача на Академията е да създаде и приложи система за оценяване на фестивалите и другите културни активности,..

публикувано на 24.09.22 в 16:59

На "Златна роза" представиха специален брой на списание "ЛИК", посветен на фестивала

Специално издание на списание „ЛИК“, посветено на Фестивала на българския игрален филм „Златна роза“, беше представено днес във Варна.  Новият брой на списанието събира информация и снимки от архивите на БТА, които разказват историята на фестивала от неговото начало през 1961 година до днес, когато се провежда 40-то му издание.  На страниците на..

публикувано на 24.09.22 в 15:11

Провадия - Солницата, където златото бледнее пред солта

Само още ден, освен днешният, екипът, който работи по разкриването на праисторическия солодобивен център Провадия - Солницата, приема посетители за този археологически сезон. Всичко започва преди 18 години, когато ръководителят на разкопките – акад. Васил Николов, осъществява – както той самият казва – детската си мечта. Въпреки пандемията,..

публикувано на 24.09.22 в 10:00

Варна става център на хорови празници

В рамките на няколко дни Варна ще бъде център на хоровото изкуство за деца в България. С концерт на Детския хор на България навръх Деня на независимостта - 22 септември ще започне IV Национален фестивал на детските и младежки хорове , каза за Радио Варна диригентът Ганчо Ганчев - зам.-председател на Българския хоров съюз, художествен ръководител и..

публикувано на 22.09.22 в 09:30

Микаела Зидарова с 3 картини за изложба в Арт салона на Радио Варна

Годишна изложба на децата от ателие Булфинч се открива на 24 септември в Арт салона на Радио Варна. В нея участват деца на възраст от 5 до 14 години, които изразяват своята креативност чрез творческа свобода. Сред тях е и Микаела Зидарова, която участва не с една, а с цели три картини. Микаела обича рисуването и мечтае да стане..

публикувано на 22.09.22 в 07:10