Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дует РИТОН: Продължаваме да търсим хармонията

40 години заедно на сцената и в живота - това отбелязват тази година с национално турне дует "Ритон". Тяхното име отдавна се е превърнало в синоним на успех и популярност. Стотици хитове и жажда да направиш още и още. Защото според Катя и Здравко именно непрекъснатата работа е пътят към сърцата на публиката. А благодарността в очите на феновете след концерт е най-добрата награда за положените целогодишни усилия.

Те са заедно 4 десетилетия, но все още се доказват един на друг.Показва го и интервюто, в което те не само се допълват... 

Доказват се и пред своите почитатели.

Затова тези 40 години са наречените от тях "МУЗИКА И ЛЮБОВ".

Интервю на Габриела Гаврилова :

Здравко: Продължаваме да пазим поезията в музиката и с това се гордеем ...

Катя : Най-важното е, че продължаваме да имаме нови почитатели и в залата постоянно да идват все нови от по-младото поколение. Публиката ни постоянно се подмладява и това според мен е основна рецепта за дълголетието на един изпълнител.

Как обаче се постига всичко това?

Катя : С безрезервна любов към професията и много работа, разбира се. Заблуда е да лежиш на стари лаври. Ние наистина имаме толкова хитове, че няма да ни стигнат няколко концерта, за да ги изпеем, но въпреки всичко продължаваме да записваме нови и нови песни...Последните 3 години сме издали 3 албума

Здравко:  За хората Катя е моторът в нашия дует, което аз не крия, че е така. Аз съм прецизен в изпълнението, но много трудно тръгвам да изпълнявам нещо. И ако тя не е мотора, аз няма да направя някои неща....Идеята на дизайна на плаката и последната ни плоча е това: Катя ми прошепва какво трябва да свърша....

Катя, а той прави ли го?

Разбира се. Освен всичко, като Козирог, е безкрайно търпелив и докато не завърши задачата, не се отказва. Докато аз мога да започна следващата ....

40 години сте заедно - в личния живот и на сцената. Остана ли нещо, по което искате да постигнете хармония?

Здравко: В личен план, защото ние винаги го пренебрегваме в името на професионалния. Да започнем по-малко да спорим, защото ние от сутрин до вечер все за нещо си даваме съвети, което е сякаш стремеж към постигане на хармония. Дано да я постигнем!

Катя:  И съвършенство! При нас толкова много са преплетени личните и професионалните отношения, че аз не мога да ги разгранича.  Това си има своя чар и може би затова нещата се получават!

СнимкаКак се постига хармонията? Вие сте дует от 40 години, а в превод от италиански "дует" означава "чифт"?

Здравко : Все още не сме се доказали кой е по-велик...

Катя: Като гледам да не взимам думата.

Здравко: Хайде, взимай я....

Катя: Така се постига хармонията - като гледам да говори повече Здравко, аз да мълча....

Катя, Вашето рождено име е Екатерина. Кога за последно се обърнаха към Вас по този начин?

Здравко: Никога. Винаги Катя.

Катя: Ако някой ме потърси официално по телефона и чете документите ...но всички познати, приятели - за тях аз съм Катя.

Здравко: Ще я потърсят като Екатерина обикновено ако сме направили някъде превишена скорост или нарушение и търсят Катя като собственик на колата...

Катя: Или е от данъчното....

Катя, замисляли ли сте се колко прически сте сменили за тези години. В началото бяхте с къдрава коса....

Студено къдрене. 80-те години бях с едни ситни къдрици. След това когато се появи пънка, тогава бях със зелена, цикламена, лилава коса.... След това започнах да си щадя косата и реших че вече няма да я боядисвам... Това в момента е моя цвят. Щадя косата си, защото имах много буйна коса, която донякъде се е похабила....

Как се подготвяте за концерта във Варна?

Катя: Грижа се за градината си, когато имам възможност и това е един много добър фитнес.

Здравко:  И аз. И релакс.

Катя : По-голям релакс от това да си близо до земята, близо до растенията, на чист въздух, нито един фитнес не може да ти го даде...

Здравко : Ние посветихме целия си живот на това да работим цяла година и да направим 10 концерта  с нашия оркестър в големите зали на България и да видиш тези щастливи лица на хората до сцената. Какво повече трябва да един човек, който се е посветил на музиката?

Катя : След концерт ние отделяме може би два часа за срещи с публиката...

Здравко: Тотално зареждане!


Още за хитовете, за концертите и пътуванията, кой е първият им концерт във Варна и какво помнят от него, за цената на компромиса и успеха - в интервюто с Катя и Здравко :



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Варна очаква 32-рото издание на МФФ „Любовта е лудост“, специален гост ще бъде Франко Неро

„ Любовта е лудост “  превръща Варна във филмова столица за 32-ри пореден път, от 23 август до 1 септември, включвайки в програмата си най-новите филми, номинирани или спечелили награди в международни фестивали. Откриването на „Любовта е лудост“ е на 23 август от 19 часа  в зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна с филма,..

публикувано на 02.08.24 в 14:20

"Алея на книгата" с 15-о издание във Варна

15-ото издание на "Алея на книгата" предстои във Варна. Тази година то ще се проведе от 2 до 11 август  на обичайното си място по пешеходната част на бул. „Сливница“ до централния вход на Морската градина и Слънчевия часовник.  Във всеки от десетте дни могат да бъдат посетени 19-те шатри на 50 издателства с над 40 000 заглавия. Специална..

публикувано на 02.08.24 в 11:00

Димитър Чолаков с изложба в Градската художествена галерия - Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, представя от 1 до 20 август 2024 г. самостоятелна изложба на проф. Димитър Чолаков. Уважаваният артист показва пред варненската публика селекция от произведения от изложбата си в галерия “Райко Алексиев” в София, за която беше удостоен с наградата за живопис на името на Владимир Димитров -..

публикувано на 01.08.24 в 17:13

100 пастела на Калина Тасева във Варна

Галерия Графит, Варна, представя изложба пастели на Калина Тасева. Откриването е на 01.08.2024 (четвъртък) от 18:30 часа.  100 пастела на напусналата ни преди две години забележителна българска художничка Калина Тасева (1927 – 2022) застават пред погледа на ценителите в галерия “Графит” от 1 до 31 август 2024. Колекционерът Васил Илиев споделя с..

публикувано на 31.07.24 в 12:21

„МЕЖДУ ЧЕРНО & БЯЛО“ - изложба на Веселин Дамянов-Ves в Художествена галерия - Добрич

На 1 август 2024 г. от 17:30 часа в Художествена галерия - Добрич се открива изложбата „МЕЖДУ ЧЕРНО&БЯЛО“ - графика и рисунка на Веселин Дамянов-Ves. Любителите на българското графично изкуство, граждани и гости на града, ще имат възможността да надникнат във вълнуващия „пъстър“, между черното и бялото свят на художника, който той пресъздава  чрез..

публикувано на 31.07.24 в 11:38

Лора Маринова с изложба живопис в Градската художествена галерия - Варна

Лора Маринова - признат варненски автор в областта на сценографията и живописта, гостува със самостоятелна изложба от 31 юли до 20 август 2024 г. в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна. Произведенията живопис - масло върху платно - откриват дългогодишните извори на вдъхновение за художничката - музикално-сценичните изкуства и..

публикувано на 31.07.24 в 11:30

Курс „Основи на християнската вяра“ започва във варненския храм „Св. Николай Чудотворец“

Курс „Основи на християнската вяра“ започва днес във варненския храм „Св. Николай Чудотворец“. Лекциите на богослова Юлия Христова ще са безплатни и ще се провеждат в сряда, пет поредни седмици до 28.08. вкл., от 18 до 19.30 часа. Записването в курса се прави на място в храма. Той ще се проведе с благословението на Варненския и Великопреславски..

публикувано на 31.07.24 в 10:53