Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Първата авторска песен на дуета Петя Панева и Донко Марков е факт!

Донко Марков и Петя Панева
Снимка: TaRis Photography

Премиерата на първата авторска песен на дуета Петя Панева и Донко Марков бе в предаването "Съботна трапеза", което се излъчи на 30 юни в програмата на Радио Варна

Мъри, Петрано, Петранке, 
карагьоз моя султанке, 
недей, Петрано, да ми са киприш,
да ми са киприш, да ми са диплиш. 
- А бре, Илия, а бре, делия, 
май си кат' мене баш мераклия, 
близо край тебе кога минавам, 
ем ще се кипря, ем ще се дипля. 

Това са първите редове от първата авторска песен написана специално за двамата талантливи възпитаници на НУИ "Добри Христов" - Варна. Песента е по музика и текст на Ваня Маркова, аранжимент на Йордан Данев

Не бива да забравяме, че Петя и Донко започнаха като дует с репертоара на Калинка Вълчева и Йовчо Караиванов. Тези дуети са наистина шедьоври. И се радвам, че успях да ги изпея точно с Донко, защото гласовете ни наистина си пасват. Моят глас е звънлив, точно като на Калинка Вълчева, неговият е много мек и приятен, като на Йовчо Караиванов. Но много се радвам, че вече имаме наша песен, която да представя самите нас и възможностите ни. - допълва Петя Панева. 

Ваня Маркова, автор на песентаСъздадох тази песен предизвикана от невъзможността тези две деца да изпълняват в дует песни и да участват в конкурси. Например миналата година направихме песен за авторска категория на "Пирин фолк", имахме желанието те да се явят и в изпълнителска категория, но за съжаление по регламент спрямо възрастовите групи на двамата, не беше позволено да участват в дует. (...) И много често се случва журито да не ги забелязва като дуо. А на нас ни звучат прекрасно! Като солови изпълнители те са много добри, много специфични, но в съчетание двамата също звучат много добре. И независимо каква индивидуална кариера ще градят, те са прекалено малки, ученици са, тепърва животът предстои пред тях, но не бива да спират да опитват да пеят в дует. - разказва Ваня Маркова Йордан Данев, автор на аранжиментаЙордан Данев:
Аранжиментът е в стила на утвърдените тракийски оркестри, постарахме се да покрием този стандарт. Затова допринесоха и музикантите, които участваха в този запис:
Николай Докторов - кавал
Миглен Милачков - китара
Вальо Пенев - кларинет и саксофон
Йордан Данев - акордеон
Мартин и Александър Зайранови щрайх

Цялото интервю и песента чуйте в звуковите файлове.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Господинов получава литературната награда на фестивала Узедом

Българският писател Георги Господинов получава днес наградата на фестивала Узедомски литературни дни, съобщи посолството на ФРГ в София. Узедомските литературни дни се провеждат тази година онлайн под мотото "Божественото" от 14 до 17 април. Господинов ще участва в литературно четене днес по обяд, когато ще му бъде връчена наградата...

публикувано на 17.04.21 в 11:43

Портрети на български царици в изложба на Марина Варенцова-Русева

От 16 април до 9 май 2021 г. в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ ще бъде представена изложба - живопис на Марина Варенцова-Русева. Тя е известна на варненската публика със символните и митологични теми, пейзажи и натюрморти, но този път акцентът е друг. С Марина Русева ни среща Светлана Вълкова. От какъв период сте избрали..

публикувано на 16.04.21 в 06:56

Да поиграем с трите прасенца на открито

Поредната премиера в Държавен куклен театър - Варна е спектакълът за деца "Трите прасенца". Поради изключителния интерес към новия спектакъл той ще се играе три пъти  тази събота, 17-ти април от 11.00, 12.00 и 13.00 ч., на откритата сцена в театъра. Представлението "Дядовото дворче", планувано за 11.00 ч. в закритата зала отпада, като закупените..

публикувано на 15.04.21 в 11:55

Любо Киров с нова песен, предстоящ албум и лятно турне

"Целуни ме" е заглавието на новия сингъл на Любо Киров, който поставя началото на предстоящия му албум. В предаването "Алея на музиката" в ефира на Радио Варна , изпълнителят разказа какво се е променило за него през изминалата година: Усетихме колко са важни за нас простичките неща, като това свободно да пътуваме, да се виждаме, да..

публикувано на 15.04.21 в 10:59

Номинират екипа на ДТ "Стоян Бъчваров" за златен знак за заслуги към Варна

Екипът на ДТ "Стоян Бъчваров" ще бъде номиниран от кмета на Варна Иван Портних за удостояване с почетен знак за заслуги към Варна - златен, по случай 100-годишнината на театъра. Най-големите отличия на Варна се връчват на празника на града - 15 август. Това стана ясно снощи, след финала на юбилейния спектакъл "100", с режисьор Боян Иванов, хореограф..

публикувано на 13.04.21 в 15:45

Златни страници юридическа литература представя Икономически университет-Варна

„Златни страници нормативни актове и юридическа литература от фонда на Икономически университет-Варна“ – така е озаглавена изложбата, организирана от катедра „Правни науки“ съвместно с университетската библиотека. Събитието се провежда в рамките на Седмицата на правото, която продължава до 16 април – Денят на българската конституция. Виртуална..

публикувано на 13.04.21 в 14:10
Spectrum Vocal Band

Фолклорни отпечатъци в новите сингли на Spectrum Vocal Band

От началото на творческия сезон 2020-2021 акапелната група Spectrum Vocal Band работи върху своя втори самостоятелен албум. Проектът е озаглавен "Singerprints" и се фокусира върху нов, съвременен поглед към българския фолклор чрез композиции за 5-гласна акапелна формация, в която единственият музикален инструмент е човешкият глас...

обновено на 13.04.21 в 11:06